Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc wszystkim. Chodze do CSI i skonczylam program Esl. Dzisiaj zmienilam program na skill building- SBA program. I moje pytanie jest takie, kiedy moge aplikowac o SSN I jakie dokumenty sa potrzebne? I jak to jest z tym numerem,czy on juz zostaje czy po prostu wraz ze skonczeniem szkoly on jest 'niewazny'? Dzieki z gory za odpowiedz. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

3 minuty temu, matynka_94 napisał:

Czesc wszystkim. Chodze do CSI i skonczylam program Esl. Dzisiaj zmienilam program na skill building- SBA program. I moje pytanie jest takie, kiedy moge aplikowac o SSN I jakie dokumenty sa potrzebne? I jak to jest z tym numerem,czy on juz zostaje czy po prostu wraz ze skonczeniem szkoly on jest 'niewazny'? Dzieki z gory za odpowiedz. 

Numer to numer - on nie ma jako takiej waznosci, do niczego nie uprawnia, dostaje sie go raz na zawsze. (Troche jak PESEL na przyklad).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ok, ale jak dostane Social Security number moge pracowac (nawet musze bedac na danym kierunku). I Czy po skonczeniu szkoly ktos sprawdza, ze np skoczylam szkole a nadal pracuje? ( Wiem ze wg prawa nie moge) ale czy to moze sprawdzic Dany pracodawca czy wystarczy mu ze mam SSN?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

25 minut temu, matynka_94 napisał:

Ok, ale jak dostane Social Security number moge pracowac (nawet musze bedac na danym kierunku). I Czy po skonczeniu szkoly ktos sprawdza, ze np skoczylam szkole a nadal pracuje? ( Wiem ze wg prawa nie moge) ale czy to moze sprawdzic Dany pracodawca czy wystarczy mu ze mam SSN?

A na jakiej podstawie chcesz numer? Jeśli masz wizę studencką to szkoła przeważnie daje list uzasadniajacy aplikacje o SSN. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1 minutę temu, matynka_94 napisał:

Mam status studencki. 

Jesli nie pracujesz dla szkoly to ten numer Ci nie przysluguje. Jesli potrzebny Ci zeby pracowac dla szkoly, to szkola w wystapieniu o SSN musi wziac udzial. Inaczej jesli pojawisz sie w SSS wysla Cie na drzewo. Nie wiem jak jest dzis, ale karty SSN wydane do F-1 i J-1 mialy adnotacje, ze potrzebna jest autoryzacja do pracy. Jesli zamierzasz pracowac nielegalnie, ale z nieswiadomym pracodawca, to przeciec odprowadzanie podatkow bedzie dla widoczne dla immigration... 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1 godzinę temu, matynka_94 napisał:

Ok, ale jak dostane Social Security number moge pracowac (nawet musze bedac na danym kierunku). I Czy po skonczeniu szkoly ktos sprawdza, ze np skoczylam szkole a nadal pracuje? ( Wiem ze wg prawa nie moge) ale czy to moze sprawdzic Dany pracodawca czy wystarczy mu ze mam SSN?

Oczywiście że może, poza tym patrz co wyżej napisał KaeR. SSN nie jest czymś co w jakikolwiek sposób jest związane z możliwością pracy.

Jest e-verify które cię odrzuci a na karcie będzie napisane valid for work with DHS authorization only.

Edytowane przez kzielu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
23 minuty temu, matynka_94 napisał:

Czyli po prostu bede na tym numerze mogla pracowac dotad, dokad bede chodzila do szkoly 

Jak juz mowilismy kilka razy, SSN nie ma nic wspolnego z mozliwoscia pracy. To jest numer identyfikacyjny. Nielegalnie mozesz pracowac bez SSN. Legalnie bedziesz mogla pracowac tak dlugo jak I-8 (albo I-18 czy cos z osemka, bo juz nie pamietam) jest wazne.

Bycie studentem nie ma zadnego znaczenia w Twoim pytaniu. Mozesz ten fakt pominac. Rownie dobrze mozesz byc tu na kracie rowerowej. To bedzie mialo znaczenie jesli a) pracujesz dla szkoly lub be) idziesz na OPT.

Edytowane przez KaeR

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

24 minuty temu, matynka_94 napisał:

Czyli po prostu bede na tym numerze mogla pracowac dotad, dokad bede chodzila do szkoly 

Nie. Będziesz mogła na nim pracować jeżeli będziesz miała ważny EAD.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Poprawka, to jest I-9 nie I-8. 

 

Form I-9 is used for verifying the identity and employment authorization of individuals hired for employment in the United States. All U.S. employers must ensure proper completion of Form I-9 for each individual they hire for employment in the United States. This includes citizens and noncitizens. Both employees and employers (or authorized representatives of the employer) must complete the form. On the form, an employee must attest to his or her employment authorization. The employee must also present his or her employer with acceptable documents evidencing identity and employment authorization. The employer must examine the employment eligibility and identity document(s) an employee presents to determine whether the document(s) reasonably appear to be genuine and to relate to the employee and record the document information on the Form I-9. The list of acceptable documents can be found on the last page of the form. Employers must retain Form I-9 for a designated period and make it available for inspection by authorized government officers. NOTE: State agencies may use Form I-9. Also, some agricultural recruiters and referrers for a fee may be required to use Form I-9.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Booking.com

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×