Skocz do zawartości

Laurka

Użytkownik
  • Zawartość

    413
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1

O Laurka

  • Tytuł
    Rezydent FORUM

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Capital Region, New York State

Ostatnie wizyty

1782 wyświetleń profilu
  1. Moj paszport wygasl w lipcu, wiec nic mi pieczatka nie pomoze, bo dokument jest niewazny. Podrozy zadnych nie planuje, potrzebne mi to jest do pracy. Nie daj Boze jak ktos w koncu zabierze sie za moja aplikacje i stwierdzi, ze chce ode mnie czegos wiecej i dostane RFE, to bede tez potrzebowala czasu, zeby zebrac dokumentacje i wszystko sie moze przedluzyc. Mam nadzieje, ze nie bedzie takiego scenariusza, ale nigdy nic nie wiadomo. Jak do 14 grudnia nie dostane NOA2 z approval, to gdzie sie upominac o jakis dowod, ze nadal mam status permanent resident?
  2. Czy zaglada tu ktokolwiek, kto oczekuje 10-letniej zielonej karty? Moja petycja I-751 jest w Vermoncie od polowy grudnia 2015 i czas jakby sie tam zatrzymal! Mamy polowe pazdziernika a status online sie nie zmienil i w ogole jakby nikt w VSC nie pracowal. Znajoma w Kalifornii zlozyla swoja moze 5-6 tygodni przede mna i dostala swoja karte chyba 4 miesiace temu! Niedlugo mnie cos trafi, bo list jest przedluzeniem na rok. Ten rok mija za dwa miesiace. Pracodawca bedzie potrzebowal waznego dokumentu. Wiem, ze dzwonienie do USCIS nic nie da, wiec moze skontaktowac sie z Senatorem w tym momencie? Wedlug visajourney.com I751 current processing times: CSC March 27, 2016, VSC October 25,2015. To jest k... skandal!
  3. Wez ze soba akt slubu jako dowod zmiany nazwiska. Jak pojdziecie po marriage license to urzednik/-czka bedzie pytac o zmiane nazwiska.
  4. Laurka

    K1 - Wszystko W Jednym

    I otoz to. To nie jest miejsce na takie wycieczki i osobiste opinie. Pomagajmy sobie i informujmy odnosnie wszelkich aspektow imigracji do USA.
  5. Laurka

    K1 - Wszystko W Jednym

    Wyobraz sobie, ze nie.
  6. Laurka

    K1 - Wszystko W Jednym

    Sonli, dnia 16 Wrze 2015 - 20:30, napisał: To jest troszke inaczej. Po pierwsze w USA nie ma rozdzielenia tak jak w Polsce na slub cywilny lub koscielny. I zdaje sie nie ma opcji slubu konkordatowego. Slub to slub. Moze go udzielic kazda uprawniona do tego osoba czy to urzednik, czy ksiadz, czy pastor, czy rabin czy Twoj kumpel, ktory wyrobil sobie papierek w Internecie. Pierwszym krokiem jest pojscie do Town Hall po marriage license a z tym dokumentem idziecie dalej do jednego z wyzej wymienionych. I koniec. Ja z samego poczatku tez mialam podobny pomysl, no bo w Polsce tak sie czesto robi, ze najpierw cywilny i tylko zmiana nazwiska i wymiana dokumentow a ceremonia i wesele w innym terminie. No i sprytnie i po polsku kombinowalam, ze wziecie szybkiego "cywilnego" zaraz po wjezdzie do USA, a dopiero potem koscielnego przyspieszy moj proces imigracyjny i aplikowanie o Zielona Karte itp. Jednakze uslyszelismy w parafii, ze jak sie pobierzemy najpierw gdzies indziej, to potem biskup bedzie musial nam to jakos uznac (to convalidate marriage) i znowu bedzie proces. Mozesz o tym przeczytac tutaj http://www.americancatholic.org/Messenger/Feb2004/Feature2.asp I tak jak pisala Ygritte przygotowanie przedmalzenskie w kosciele katolickim zajmuje zazwyczaj 6 miesiecy gdzie byscie nie poszli. Szczegoly roznia sie od diecezji do diecezji, bo my np. nie mielismy zadnych rekolekcji. Ale byl weekendowy kurs ze starym malzenstwem i byly przygotowania w parafii.
  7. Jesli sytuacja Cie stresuje, wyrob sobie Permit - nie wymaga umiejetnosci prowadzenia pojazdu, bo to tylko egzamin pisemny ze znajomosci znakow drogowych. Oplata nie jest wysoka, a daje Ci stanowy dokument tozsamosci ze zdjeciem.
  8. Witam sie z Wami po dlugiej przerwie. I-751 bede mogla skladac za dwa miesiace. Zaczynam czytac i musze zaczac kompletowac potrzebne dokumenty. Przeraza mnie to, bo nie mam najlepszych doswiadczen z amerykanska biurokracja oraz dlatego, ze przy obecnej sytuacji zyciowej (nasze dziecko konczy dzisiaj 5 miesiecy, ja do pracy musialam wrocic po 6 tygodniach od porodu, takze praca + bobas = zero snu) nie mam na nic czasu. Przy okazji spytam, czy akt urodzenia dziecka musi byc oryginalna kopia czy kserokopia ujdzie?
  9. Laurka

    K1 - Wszystko W Jednym

    Jest takie ryzyko. Moga, ale nie musza.
  10. Andypole dobrze gada :] Nie ma sie co porownywac do Filipin.
  11. Laurka

    Aos I Kilka Pytań

    Skontaktuj sie z biurem swojego Kongresmena. Ja sie przez 3,5 miesiaca nie moglam dopytac co sie stalo z moja niedostarczona/zgubiona GC. Jak wmieszalam w to Kongresmena, to w przeciagu dwoch tygodni mialam nowa w rekach!
  12. Laurka

    Problem Na Lotnisku W Chicago

    Klaudiusz lotnisko to nie pustynia. Wszedzie sa znaki, strzalki, numery i wielkie tablice, ktore wyswietlaja informacje. Na lotnisku nie da sie zgubic. Sa tez punkty informacji. Moim zdaniem 1,5 h to bardzo malo czasu, ja bym sie starala ten drugi lot przebookowac.
  13. Laurka

    Umawianie Wizyty, Uzupełnianie Profilu

    Pierwsze slysze. Ja dostalam sms od TNT z samego rana, niecale 48 godzin po rozmowie A w Ambasadzie tak jak powyzej: 3 godziny od wejscia do wyjscia, rozmowa moze 10 minut. W ogole nie ma sie czym stresowac, to jest bardzo cywilizowane miejsce z uprzejmymi, milymi pracownikami.
  14. Laurka

    Aos I Kilka Pytań

    Cos mi sie po prostu kojarzy, ze dosc niedawno ktos pisal, ze wyslal osobne czeki i USCIS odeslalo list, ze niewlasciwa kwota.
  15. Laurka

    Aos I Kilka Pytań

    Niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle, ale z tego co pamietam wypisuje sie jeden czek z suma wszystkich oplat. I chyba nie trzeba tego naglowka o POE, bo zalaczone I-94 to zawiera.
×