Skocz do zawartości

Wiza Tranzytowa C-1 Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wybieram sie na wakacje na Jamajke. Kupilam juz bilet lotniczy. Niestety mam przesiadke w Miami (USA) i w Nowym Yorku. Ostatnio dowiedzialam sie, ze majac jedynie przesiadke w Stanach Zjednoczonych potrzebuje wize tranzytowa. Nawet jesli nie zamierzam opuscic lotniska i czekam ok. 2 godziny na moj kolejny lot to potrzebuje do tego wize!!! Dlaczego??? Jestem w szoku, bo wybieram sie na Jamajke 3 marca, przy czym dodam, ze dzwonilam juz do ambasady USA w Warszawie i poinformowano mnie, ze taka wiza jest konieczna!! Moim wyjsciem jest zadzwonienie do Ambasady ponownie w poniedzialek i umowienie sie na rozmowe z konsulem. Czas oczekiwania na rozmowe to podobno dni??? A jaki jest czas oczekiwania na wize?? Czy dostane ja na miejscu skoro to jest tylko wiza tranzytowa, ktora powinnam dostac na 100% skoro Nie zamierzam opuszczac lotniska w USA i mam wykupiony Return Ticket??? Osoba z Ameryki, z ktora rozmawialam przez telefon powiedziala ze zdaze do 3 marca zalatwic wszystkie formalnosci.Czy to prawda????Pomocy, nie chce stracic pieniedzy!!! CZY KTOS KIEDYS UBIEGAL SIE O WIZE TRANZYTOWA DO USA??????????????????????????????????????????????????????? ile sie czeka na spotkanie z konsulem i pozniej na sama wize????

P.S. Dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi!!!!

Napisano

Jak umowisz sie w poniedzialek na rozmowe i we wtorek,srode bedziesz miec rozmowe bo tyle mozesz czekac na rozmowe to ledwie co starczy Ci czasu poniewaz Ambasada ma 5 roboczych na dostarczenie Ci paszportu razem z wiza a moze byc tak ze w 2-3 dni go dostaniesz.

Ja znam taka osobe co dostala taka wize ale Ona leciala na wizie pracowniczej do Kanady .

Wrazie jakbys sie nie wyrobila to mozesz poprosic Konsula czy nie moze Ci wydac paszportu tego samego dnia lub na drugi z racji tej ze czasu masz malo.

Napisano

melania, chyba ktoś wprowadził cię w błąd. Nie ma czegoś takiego jak wiza tranzytowa do USA (a już na pewno nie C-1, która jest wizą dla członków załóg statków i samolotów). Ty ubiegać się musisz o typową wizę turystyczną, czyli B-2 i podlegasz tym samym podejrzeniom, co każdy inny turysta jadący do USA (chęć nielegalnej imigracji). Na twoim miejscu zamiast bawić się w zdobywanie wizy (co jest czaso i kasochłonne) zmień bilet na taki z przesiadką gdzieś w Europie, tudzież innym miejscu (nie USA). Jeśli będziesz się jednak starać o B-2 to licz się z tym, że do 3 marca się nie wyrobisz czasowo, a i nie jest powiedziane, że wizę w ogóle dostaniesz.

Napisano

sly6, masz rację. Ja opierałam się na tych informacjach:

http://polish.krakow.usconsulate.gov/non-i...wizy-c-1/d.html

Jednym z wymogów do wizy C-1 jest:

* kontrakt - umowę o pracę (Letter of Employment) dla osób pracujących na statkach morskich;

* książeczkę marynarska (jeśli została wydana) lub legitymację - kartę identyfikacyjną pracownika linii lotniczych;

* pismo polecające z linii lotniczych (w przypadku pracowników linii lotniczych) lub z agencji morskiej pośredniczącej w zatrudnianiu marynarzy (w przypadku osób pracujących na statkach).

Stąd moje założenie, że autorka wątku się na tę wizę nie kwalifikuje (bo wyżej wymienionych dokumentów nie posiada).

• 1 miesiąc później...
Napisano

nie mozesz zmienic biletu i poleciec przez Kube - mialem tak 2 lata wstecz nie mialem wizy i nie chcialo mi sie wtedy zalatwiac wiec polecialem na jamajke przez Kube - Warszawa - Kuba - Jamajka

Wybieram sie na wakacje na Jamajke. Kupilam juz bilet lotniczy. Niestety mam przesiadke w Miami (USA)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...