pawel.majewski Napisano 2 Marca 2008 Zgłoś Napisano 2 Marca 2008 Witam wszystkich! W lato wybieram się do Stanów i w chwili obecnej szukam odpowiedniego rozwiązania na ubezpieczenie na czas pobytu w USA. Czy ktoś korzystał/wyrabiał kartę ISIC (konkretnie IYTC - dla uczniów) i wykupywał dodatkowo ubezpieczenie obejmujące teren USA? Jakie są koszty całkowite wyrobienia takiej karty? Niestety na stronie internetowej nie ma konkretnej ceny... A może ktoś zna jeszcze inne tego typu rozwiązanie obejmujące właśnie ubezpieczenie i zniżki jednocześnie? Będę wdzięczny za informacje Pozdrawiam
kubakj Napisano 3 Marca 2008 Zgłoś Napisano 3 Marca 2008 Nie zawracaj sobie teraz tym glowy juz, te karty nic nie sa warte w USA, kiedys jeszcze mialy w cenie 70zl chyba ubezpieczenie w USA, ale teraz to trzeba chyba prawie 200zl placic, wiec nic specjalnego.
gigi Napisano 3 Marca 2008 Zgłoś Napisano 3 Marca 2008 a mi sie wydaje ze na stronie producenta (isic) ceny sa podanebardzo wyraznie http://www.isic.pl/index.php?option=com_co...1&Itemid=19 karta na rok czasu od wystawienia, ktora obejmuje ubezpieczenie na terenie usa kosztuje 149zl
Rademedes Napisano 3 Marca 2008 Zgłoś Napisano 3 Marca 2008 chyba niedokladnie rok od wystawienia: Legitymacja ISIC jest ważna maksymalnie 16 miesięcy od momentu wystawienia (legitymacje ważne są edycjami wrzesień - grudzień np. 01/09/2007 - 31/12/2008). z tego co ja pamietam to bylo to w ramach semestrow uczelnianych, ale moze sie myle ;-)
milka83 Napisano 4 Marca 2008 Zgłoś Napisano 4 Marca 2008 Ja mialam kiedys karte ISIC z ubezpieczeniem na USA (nie pamietam ile zapalcilam, kojarze ok.129 zl, ale pewna nie jestem). Ze znizek nie korzystalam, ale wiem, ze jezeli korzystasz z Amtraka to dostaniesz jakis upust. Zdarzylo mi sie jednak skorzystac z ubezpieczenia przy wizycie u lekarza, kiedy zachorowalam nagle. Zaraz po zachorowaniu i umowieniu sie do lekarza, zglosilam to pod numer podany na karcie, pozniej zaplacilam z wlasnej kieszeni, a wystawiony rachunek wyslalam na adres ubezpieczalni i dostalam calkowity zwrot kosztow leczenia (nie bylo to duzo, ok 100$). Podobalo mi sie tez w jaki sposob pracownicy (to jest chyba Compensa) interesowali sie sprawa, tzn szybko dostalam druk zgloszenia na maila, troche zwlekalam z wyslaniem dokumentacji, bo 100$ to nic w porownaniu z innymi kosztami leczenia, wiec dzwoniono do mnie z przypomnieniem, ze otrzymali zgloszenie i przysluguje mi zwrot. Nie wiem czy to sytuacja jedna na milion czy akurat mialam szczescie Aha, co do terminow to mi powiedziano, ze karta wazna jest w edycjach. Kazda edycja zaczyna sie we wrzesniu jednego roku i konczy w grudniu roku nastepnego, czyli jest wazna 15 miesiecy (o ile dobrze licze). Jak ja kupilam karte chyba w kwietniu, to mialam ja wazna tylko do konca tego samego roku.
pawel.majewski Napisano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2008 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Chodzi głównie o ubezpieczenie bo zniżki to drugorzędna sprawa.
gigi Napisano 10 Marca 2008 Zgłoś Napisano 10 Marca 2008 sa dwa rodzaje kart ISIC ktore sa dokladnie opisane na stronie producenta: http://www.isic.pl/index.php?option=com_co...5&Itemid=39 1szy- ISIC wazny do konca roku 2gi - ISIC PTSM wazny dokladnie 12miesiecy od dnia wystawienia
pawel.majewski Napisano 15 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2008 Wszystko pięknie, tylko jedna rzecz. Dlaczego mam płacić z własnej kieszeni (prędzej czy później zwrócą koszty rzecz jasna)? Nie ma ubezpieczenia gdzie ubezpieczyciel od razu pokrywa koszty? Przyklad: w ciagu 6 tyg spedzonych w stanach zawitam 5 razy do lekarza, zakladajac ze za kazda wizyte zaplace 100 dol to wyniesie mnie to 500 USD. A przecież może tak być, że gotówka akurat wyjdzie i co wtedy? Troche glupawe...
Rademedes Napisano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2008 a jakie prawdziwe i dlaczego zakladasz ze to bedzie tylko $100 od wizyty?, bo tak pisze w opisie ubezpieczenia? pewnie nie jestem jedyna osoba, ktora na wlasnej skorze przekonala sie ze to co pisze nie zawsze odpowiada prawdzie
pawel.majewski Napisano 15 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2008 Ok niech to beda wizyty po 300 dol! Ale nie bardzo zrozumialem do czego zmierzasz... Mam rozumiec, ze mozna od razu wystapic do ubezpieczyciela aby sfinansowal wizyte?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.