literak Posted March 4, 2008 Report Posted March 4, 2008 Witam. Jak wygląda sprawa zielonej karty podczas studiów?
Rademedes Posted March 4, 2008 Report Posted March 4, 2008 Wniosek o zielona karte moze wyslac kazdy :-) I to jest urok tego kraju, problem w tym ze wiele osob sie w ogole nie zastanawia czy maja jakiekolwiek (prawne) szanse. Jedz na studia znajdz sobie fajna dziewczyne (oczywiscie obywatelke) wez slub ;-)
max321 Posted March 4, 2008 Report Posted March 4, 2008 Tutaj kolega ma racje, bo raczej nie wiem na jakiej podstawie moglbys dostac inaczej GC jako student. Z drugiej strony to teraz oplaca sie postudiowac w usa, pobawic sie w czasie studiow a potem wracac do EU i zarabiac prawdziwe opieniadze, tutaj ewentualnie wracac na wakacje. Zreszta jak tak dalej pojdzie to w niedalekiej przyszlosci tutaj wogole poza neilegalnymi nikt nie bedzie mial pracy :) Wracajac do twojego pytania, jak po studiach znajdziesz prace to twoj pracodawca moze zlozyc petycje na ciebie.
max321 Posted March 4, 2008 Report Posted March 4, 2008 Nie, ale moze skaplikowac kazde staranie sie o jakakolwiek inna wize.
Rademedes Posted March 4, 2008 Report Posted March 4, 2008 Rozumiem, ze zlozenie wniosku o GC podczas studiow nie eliminuje mnie potem z ponownego starania sie o gc? Rozpatrzenie wniosku to nie jak przy staraniu sie o wize turystyczna "widzi mi sie" urzednika. Jesli nie spelniasz warunkow to Ci nie przysluguje GC. Nie wiem czy przypadkiem odpowiedz odmowna moze byc dodatkowo opatrzona decyzja o deportacji. Mamy tu na forum prawnikow pewnie ktos sie wypowie w wolnej chwili.
literak Posted March 5, 2008 Author Report Posted March 5, 2008 Bylbym wdzieczny jezeli ktorys z prawnikow moglby sie wypowiedziec na ten temat.
Jackie Posted March 5, 2008 Report Posted March 5, 2008 Po co ma się wypowiadać prawnik? Sprawdź sobie kategorie - nie ma czegoś takiego jak staranie sie o GC na podstawie bycie studentem. Jeśli w ogóle przyjmą papiery do rozpatrzenia (w co wątpię) to zostaną odrzucone. Prawnik nic tu nie zdziała, bo nie jest od wymyślania nowych przepisów, a te wyraźnie mówią że muszą być spełnione pewne warunki by móc starać się o GC.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.