Jackie Napisano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2008 Zobaczymy jak bedzie za kilka miesiecy, czy beda mi robic problemy po tym jak zloze formularz na obywatelstwo. Wyluzuj Znam sporo osób które przeszły naturalizację bez problemów. Ważne żeby papiery były dobrze wypełnione i nie było kręcenia. Ale jak juz dostane obywatelstwo to chyba raczej nie powinni mi robic problemow bo "obywatelowi przebacza sie" jego "grzeszki" i ma czyste konto. Niekoniecznie. Jeżeli kiedykolwiek wyjdzie na jaw że w trakcie składania podania o naturalizację zrobiłeś coś co podważa Twoje "good moral character" (a do tego zalicza się m.in. podanie nieprawdy) to mogą Ci odebrać obywatelstwo (nawet po jakimś czasie), w skrajnych wypadkach nawet cofnąć GC. Oczywiście w momencie gdy to TY coś zataiłeś lub napisałeś nieprawdę. Za zatajenie faktu że jest mężatką w podaniu o wizę odpowiada Twoja żona, a nie Ty, bo to ona się pod tym podpisała. Kiedyś Karina opisywała takie przypadki w dziale "Emigracja" ale za cholerę nie mogę tego wątku teraz znaleźć.
Gucio Napisano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2008 Wiesz, to byla glupota to co zrobilismy, ale stalo sie. Jak moj prawnik w tej sprawie pisal, no to oficjalnie poinfromowal iz posiadam zone i ze zatailem to. Jak cos wyjdzie nie tak no to moge miec tylko pretensje do siebie i do mojego ojca, za ktorego namowa cos takiego zrobilem. Winic kogo innego za to nie bede. A za bledy nalezy placic. A tak wogole to jak zloze formularz I-400 na obywatelstwo to po jakim czasie powinienem dostac infromacje ze jest wszystko ok lub nie ?? BTW. Slyszalas moze o tym ze komus odebrano obywatelstwo ??? Czy to wogole mozliwe ???
Jackie Napisano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2008 Nie martw się na zapas. Życzę żeby będzie dobrze Zawiadomienie powinno przyjść po kilku tygodniach, ale pamiętaj że ustawowo mają 90 dni na odpowiedź, więc wcześniej nic załatwisz, jak zadzwonisz to powiedzą że 90 dni jeszcze nie minęło i że masz czekać. Karina zna przypadek w którym odebrano kobiecie obywatelstwo za skłamanie w kwestii pobytów poza granicami USA, pisała o tym w wątku w którym wspomniałam.
Gucio Napisano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2008 Heh to ciekawostka. W sumie bylem przekonany iz obywatelstwa nie mozna nikomu odebrac. W tym roku nawet zastanawialem sie nad rezygnazja z GC. Jak bym byl w takiej sytuacji 2 lata tezmu to bym zrezygnowal. Inna sprawa to to iz fakt pracy w firmie informatycznej na Manhattanie poteguje kontraktami w UK.
Jackie Napisano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2008 Heh to ciekawostka. W sumie bylem przekonany iz obywatelstwa nie mozna nikomu odebrac. W wyjątkowych wypadkach można http://www.newcitizen.us/losing.html Punkt 5. W tym roku nawet zastanawialem sie nad rezygnazja z GC. Jak bym byl w takiej sytuacji 2 lata tezmu to bym zrezygnowal.Inna sprawa to to iz fakt pracy w firmie informatycznej na Manhattanie poteguje kontraktami w UK. Nie warto teraz rezygnować tuż przed metą. Cholera wie co będzie za kilkanaście lat, dobrze mieć furtkę.
Gucio Napisano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2008 Wlasnie tak do tego podchodze. Nawet gdybym mial nie zamieszkacz w usa na stale to moze moje dzieci beda chcialy tam pojechac.
michael150 Napisano 9 Maja 2008 Zgłoś Napisano 9 Maja 2008 Witam, jestem tu nowy tzn. czytałem posty na forum co i jak się teraz dzieje w ambasadzie.Otóż tak 13 lat temu było mi dane być w USA u wuja,spędziłem tam dwa miesiące,wróciłem skończyłem szkoły i znów się udałem po wizę -niestety zonk,odbębniłem wojsko i znów po roku udałem się do ambasady i znów zonk.Dałem sobie spokój nie to nie.Tu w Polsce pracuje jako kierowca ciężarówki na trasach międzynarodowych zwiedziłem całą Europę i chciałoby się zobaczyć co innego więc poczytałem to forum widze że jest nieżle co do wydawania wiz więc wypełniłem formularze wziąłem zaświadczenie z pracy itp.itd. umówiłem się na wizyte wczoraj miałem na godz. 10 w Warszawie po godz 11 wyszedłem zadowolony bo nawet nie spodziewałem się że tak to szybko i sprawnie idzie,acha wize otrzymałem na 10 lat niesamowite .Więc dzięki WAM znów jade za ocean,dzięki wszystkim co posty mi w jakiś sposób pomogły,tym co jeszcze się nie udało,spoko dacie rade powodzonka życzę
testowy Napisano 9 Maja 2008 Zgłoś Napisano 9 Maja 2008 Byłem we wtorek w ambasadzie i wszystko posżło sprawnie. Na 70 osób które były przede mną chyba z 3-5 miało problemy. Może z 5 osób musiało przedstawiać dokumenty (zarobki, zaświadczenie z pracy, etc)... Ogólnie full looz był... Często wydają wizy na wjazd do stanów w konkretnym celu (jednokrotny)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.