sylwekw7 Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Jestem osoba, ktora mieszka na stale we Francji, niepracujaca i nie posiadajaca obywatelstwa francuskiego. Przez poltora roku uczylam sie na uniwersytecie jezyka francuskiego. Posiadam ubezpieczenie, od roku podpisany PACS - czyli powszechny we Francji dokument zaswiadczajacy o zyciu w stalym zwiazku, tutaj spelniajacy role malzenstwa oraz dokumenty zaswiadczajace o moim stalym zamieszkaniu przez ostanie dwa i pol roku. Za dwa miesiace zamierzam poslubuc mezczyzne, ktory posiada podwojne obywatelstwo francuskie i polskie. Przyszly maz planuje wyjechac na semestr jesienny do Stanow Zjenoczonych i bedzie ubiegal sie o wize J-1, poniewaz jest studentem studiujacym we Francji. W zwiazku z tym, ze zdecydowalismy wyjechac razem, chcialabym zadac nastepujace pytania dotyczace wizy J-2. O wize zamierzam ubiegac sie w Polsce, poniewaz bede tam na wakacjach. 1. Jakie dokumenty potrzebne mi beda do ubiegania sie o wize J-2? Dodam, ze uczelnia w USA przesle dla mnie niezbedny formularz DS-2019. 2. Czy potrzebna bedzie do zlozenia kopia aktu slubu i w zwiazku z tym, ze bedzie ona w jezyku francuskim, czy potrzebne bedzie tlumacznie przysiegle? 3. Czy beda mogla o wize ubiegac sie sama pozniej, poniewaz moj przyszly maz w zwiazku z tym, ze jest ograniczony czasem rozpoczecia sie semestu na studiach, bedzie skladal podanie o wize od razu po slubie we Francji. Moim ograniczeniem czasowym bedzie wymiana dowodu osobistego a pozniej paszportu. Czy powinnismy sie ubiegac o te wizy razem, co w naszym przypadku bedzie raczej niemozliwe. 4. Czy we wnioskach wizowych w miejsce adresu wpisuje adres zameldowania w Polsce? Na stale od dwoch i pol roku mieszkam we Francji, ale tu nie istnieje "stale zameldowanie" tak jak w Polsce, tylko podajemy zawsze adres, gdzie aktualnie mieszkamy. Jaki adres w takim przypadku mam wpisac do wniosku wizowego. Dziekuje wszystkim z gory za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rademedes Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Ad. 1: "Małżonkowie osób posiadających wizę J-1, a także ich pozostające w stanie wolnym dzieci poniżej 21 lat mogą się ubiegać o wizę J-2. Każdy, kto stara się o wizę J-2 musi przedstawić konsulowi dokumenty opisane w rozdziale Podstawowe dokumenty i fotografie wraz z odrębnym formularz DS-2019, wypełnionym i zatwierdzonym przez amerykańską instytucję zapraszającą. Osoby ubiegające się o wizy J-2 są zwolnione z opłaty za korzytanie z systemu SEVIS, mimo że ich formularze DS-2019 mają swoje własne numery. " http://polish.krakow.usconsulate.gov/non-i...naukowej-j.html Ad. 2: nie zaszkodzi ;-) Ad. 3: Ubiegac sie mozesz pozniej, bo decyzje o przyjezdzie mozesz podjac przeciez juz po tym jak maz wyjedzie. Ad. 4: Adres zamieszkania (obecnego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwekw7 Napisano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Dzieki wielkie za szybka odpowiedz pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie wiem, ale jak bym sie na Twoim miejscu ubiegal o ta wize w konsulacie amerykanskim we francji. Jakos mam wrazenie, iz pracownicy konsulatu/ambasady usa w polsce sa zbyt nieprzychylnie nastawieni do polakow i nawet jesli sie mysli ze wszystko wyglada ok to i tak potrafia odpowiedziec iz "nie ma podstaw do wydania wizy". Inna sprawa, iz pracownicy ambasady we francji beda bardziej zorientowaniu w dokumentach obowiazujacych we francji niz ci w polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Gucio urzednicy beda tacy sami wszedzie i nie ma znaczenia to gdzie sie starasz o wize ,sa przypadki ze ktos mieszka dlugo w Anglii idzie po wize USA i nie dostaje jej a staral sie w Londynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwekw7 Napisano 28 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 ...zgadzam sie, ze moze byloby to lepsze rowiazanie jesli chodzi o ubieganie sie o wize we Francji, ale niestety nie mam raczej wyboru, bo i tak bede w Polsce i bez sensu jest jechac 2000 km tylko po wize, o ktora moge sie ubiegac na miejscu. Zalezy mi tez na czasie, wiec Francja zupelnie odpada... A swoja droga to nie orientujecie sie jak czesto odmawiaja wydania J-2? I jakie sa przede wszystkim powody odmowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.