Tobiash Posted April 27, 2008 Report Posted April 27, 2008 To mój pierwszy post, więc Witam Wszystkich Serdecznie! Właśnie skończyłem liceum i za miesiąc będę po maturze Chcę wyjechać na kilka miesięcy za ocean i tam pracować. Jakie mam możliwości wyjazdu? -nie mam tam rodziny -mam znajomego, który ma firmę -cel wyjazdu - zarobek [zawsze marzyłem o pobycie w usa] -długość - 12-24miesiace -wykształcenie średnie Czytałem już sporo postów na forum i widzę, że jedyna nadzieja to h2b, a może Macie jakieś inne propozycje? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
LemurNaKwasie Posted May 1, 2008 Report Posted May 1, 2008 Zarobek?!?!? hehehe, wczesniej sprawdz kurs dolca, a potem zmien cel swojego podboju Usa na np. szlif jezyka, el dorado dawno sie skonczylo kolego. Zaczynaj studia, albo jakas szkole pomaturalna i smigaj na w&t.
peaceania Posted May 1, 2008 Report Posted May 1, 2008 Bez przesady...kurs dolara jest tragiczny to fakt ale i tak zarobisz 2x wiecej niz w Polsce a zycie jest relatywnie tansze (zalezy jeszcze od lokalizacji) wiec przy dluzszym pobycie i tak sie zarobi. Niby czemu wyjazd na W&T mialby byc lepszy? Te same zarobki..
Rademedes Posted May 1, 2008 Report Posted May 1, 2008 nie oszukujmy sie na WAT sie nie zarabia kokosow, sa osoby, ktore wyjezdzaja ktorys raz i zarabiaja dobrze, ale to tez nie jest tak suuuper, w podobnych pieniadzach mozna znalezc prace w Polsce, czasem widze jak ludzie oszczedzaja na tych wyjazdach studenckich i sie zastanawiam ile zaoszczedziliby, gdyby podobnie oszczedzali w Polsce
peaceania Posted May 2, 2008 Report Posted May 2, 2008 czasem widze jak ludzie oszczedzaja na tych wyjazdach studenckich i sie zastanawiam ile zaoszczedziliby, gdyby podobnie oszczedzali w Polsce Sluszna uwage, zadko kiedy bierze sie pod uwage ten aspekt. Z tego co widzialam wiele osob wyjezdzajacych na WAT poprostu zyje na minimum.
puchcio Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 Kiedys tak bylo, teraz przy tym kursie dolara ludzie szaleja na maxa i wracaja do Polski z paroma centami w kieszeni. puchcio
klaudek Posted May 3, 2008 Report Posted May 3, 2008 to tez zalezy, ja bym to podzielil na tych ktorym rodzice wszystko oplacili i na tych ktorzy sami zarobili sobie na wyjazd
Tobiash Posted May 7, 2008 Author Report Posted May 7, 2008 Na początku chciałem Wszystkim podziękować za odpowiedź; już myślałem, że nikt nic nie napisze, a nie ukrywam, że sprawa jest ważna - w końcu od tego zależy moja przyszłość Chyba faktycznie źle określiłem swój cel - plan miałem dokładnie taki: -wyjechać na np. rok do Usa; -podszkolić tam angielski, -zdobyć nowe doświadczenia zawodowe, -"wyjść na +", ale nie przywozić gotówki, bo kurs jest faktycznie słaby, lecz kupić coś; np. samochód, który jest u nas zdecydowanie większym wydatkiem, Natomiast po powrocie chciałbym cieszyć się nowymi doświadczeniami i autem pod domem-którego nie kupiłbym pracując rok w Polsce (wiem, że może wygląda to śmiesznie, ale zarobione pieniądze np. gdybym pojechał do Irlandii wydałbym tak samo, ponieważ to moja najważniejsza potrzeba - mieszkanie już mam Później zastanowiłbym się co dalej - może wtedy "dorosnę" do dalszej edukacji, ale póki co mam dość szkoły i chciałbym coś zmienić w swoim życiu. Dlatego pomyślałem o wyjeździe właśnie do Ameryki... -Mam jeszcze jedno pytanie - czy da się pojechać do Usa, na coś w stylu studiów zaocznych - chodzić do szkoły tylko parę razy w miesiącu, a w pozostałe dni pracować? Ps. Na W&T raczej nie chcę jechać, ponieważ nie jestem studentem i lubię samodzielność. Pozdrawiam
sly6 Posted May 8, 2008 Report Posted May 8, 2008 Po 1 nie wiadomo co bedzie za rok z dolarem i moze wyjsc tak ze taki zakup samochodu nie bedzie Ci sie oplacal wiec wez to pod uwage .Po 2 aby moc czyms zainponowac to musisz miec troche dolarow na ten samochod no i ten plus na to aby go oclic itd.
Zwiesz Posted May 8, 2008 Report Posted May 8, 2008 Przyłączam się do pytania kolegi , z tym, że za rok kończę liceum.Czy dla faceta po maturze, nie studenta jest jakaś praca w stanach powyżej tych 7$na godzinę przy zmywaku ? Z tego co się dowiedziałem to po pewnym czasie pracy nawet na zmywaku można ubiegać się o lepiej płatną prace np 14$na godzinę , jednak pytam o tą 1 pracę Chciałem iść na studia w stanach jednak kasa jaką trzeba w to włożyć mnie nieco przerasta to sobie odpuściłem, mój cel wyjazdu jest w sumie nijaki , zwiedzić sobie popracować i może zostać na stałe , kasy nie oczekuje bo na co liczyć przy takim kursie dolara i całej reszcie która spada na łeb na szyję , może to będzie powodem zniesienia wiz dla Polaków , bo po prostu nie będzie się opłacało tam jechać, żeby dorobić plus nalegania Brukseli i niedawne zniesienie wiz do Kanady, kto wie ... i tak z innej beczki , jakiś czas temu pytałem się czy idzie zrobić kurs na terenie stanów, ale nikt nie raczył odpowiedzieć , może teraz ktoś odpowie ?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.