kieras Napisano 7 Maja 2008 Zgłoś Napisano 7 Maja 2008 Moja zona aplikuje o GC z Kategori EB2 z DOL sponsorowana jest przez uniwersytet, ja i corka jestesmy zalezni. W 2007 zostal zalatwiony DOL i i-140, w pierwszych dniach stycznia wyslalismy wszystkie dokumenty (wlacznie z badaniem medycznym) przez prawnika do Texas Service Center. Dokumenty zostaly zajerestrowane i dostalismy Receipt Number 28 stycznia. Po 2 tygodniach dostalismy wezwanie na biometric do Memphis na koniec lutego. Po powrocie z Memphis w skrzynce pocztowej juz czakaly na nas pozwolenia na prace i dokumenty podrozne. Od tego czasu cisza, status ciagle "Case received and pending", a ja nie wiem czy wszystko jest OK czy jest jakis problem. Tym bardziej, ze nie mam zaufania do biura w Memphis, poniewaz poltora roku temu gdy bylem jeszcze na J2 i aplikowalem o pozwolenie na prace, Memphis zgubilo moje biometric i dopiero po moim zapytaniu sie znalazlo i pozwolenie na prace dostalem po 5 miesiacach. Dlatego moje pytanie: Czy to jest normalny okres oczekiwania (ponad 3 miesiace )? Czy znowu cos zgubili? Czy to jest koniec formalnosci i czekam teraz na GC, czy jeszcze cos musze zrobic? I co robic dalej? PS. Sasiad ktory kilka lat temu aplikowal o GC kat. EB2 bez DOL dostal ja po 2-3 tygodniach po biometric. Dziekuje za odpowiedz i dobre rady. kieras
karina Napisano 7 Maja 2008 Zgłoś Napisano 7 Maja 2008 Kilka lat temu procedura starania sie o green card w kategorii EB-2 to byla formalnosc, teraz niestety zaostrzyly sie wymogi i nie jest tak jak bylo kiedys. 3 miesiace oczekiwania to nie koniec swiata, choc wiekszosc moich klientow rzeczywiscie zaraz po zatwierdzeniu I-140 ma od razu zatwierdzane I-485 a green card przychodzi dosc szybko. Ale nie ma na to reguly - zwlaszcza, ze w gre wchodzi sponsorowanie przez uczelnie a tu sa jeszcze inne wymogi - czyli jesli wszystko nalozy sie na siebie - wyjdzie Ci ze rzeczywiscie mozesz czekac dluzej. Zeby powiedziec Ci czy naprawde wszystko jest jak ma byc trzeba by spojrzec w Twoje aplikacje. Ale generalnie EB-2 powinno wyjasnic sie do roku czasu od momentu zlozenia dokumentow. Na razie sie nie martw. A w razie pytan daj mi znac. Powodzenia PS. Nic juz na razie nie musisz robic.
kieras Napisano 9 Maja 2008 Autor Zgłoś Napisano 9 Maja 2008 Dzieki!!! Czyli pozostaje mi uzbroic sie w cierpliwosc i czekac. Mam pytanie karina co masz na mysli piszac "zwlaszcza, ze w gre wchodzi sponsorowanie przez uczelnie a tu sa jeszcze inne wymogi". kieras
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.