Skocz do zawartości

Pomóżcie

never44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

widze tu paru znawcow wiec i ja zapytam. Kupilam ostatnio laptopa toshiba z vista i juz stracilam do niego cierpliwosc. Komp jest strasznie wolny, dodatkowo co chwile uruchamiaja sie jakies updaty ktore ciezko wylaczyc (mam drugiego laptopa tez toshibe na szczescie xp - ten zawsze sie pyta czy chce updaty itp - w viscie nie mam takiej opcji!). Efekt jest taki ze komp po wlaczeniu uruchamia sie jakies pol h (bo najpierw musi zupdatowac tysiac rzeczy), a pozniej pracuje straaasznie ociezale.

Poradzcie co zrobic, dokupic pamieci czy kupic window xp i zainstalowac zamiast visty?

moze ktos sie wypowie na temat tej visty?

jak juz pisalam mam drugiego laptopa toshibe z windowsem xp i jestem strasznie zadowolona

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
widze tu paru znawcow wiec i ja zapytam. Kupilam ostatnio laptopa toshiba z vista i juz stracilam do niego cierpliwosc. Komp jest strasznie wolny, dodatkowo co chwile uruchamiaja sie jakies updaty ktore ciezko wylaczyc (mam drugiego laptopa tez toshibe na szczescie xp - ten zawsze sie pyta czy chce updaty itp - w viscie nie mam takiej opcji!). Efekt jest taki ze komp po wlaczeniu uruchamia sie jakies pol h (bo najpierw musi zupdatowac tysiac rzeczy), a pozniej pracuje straaasznie ociezale.

Poradzcie co zrobic, dokupic pamieci czy kupic window xp i zainstalowac zamiast visty?

moze ktos sie wypowie na temat tej visty?

jak juz pisalam mam drugiego laptopa toshibe z windowsem xp i jestem strasznie zadowolona

Po pierwsze wyłączanie Update w Viście: Control panel -> Windows Update -> Change Settings (po lewej stronie) i możesz sobie ustawić czy chcesz aktualizacje, czy nie, czy ma cię pytać

Kupując laptopa pewnie masz poinstalowane masę niepotrzebnych dodatkowych programów, ja zawsze usuwam je wszystkie, oczywiście oprócz tych co mi na pewno się przydadzą (ale raczej takich nie ma).

Dla zaawansowanych: można w Viście powyłączać część niepotrzebnych usług, będzie na pewno działała szybciej: Control Panel -> Administrative Tools -> Services. Ale jest to naprawdę opcja dla zaawansowanych, gdyż można wyłączyć usługę która jest niezbędna dla systemu operacyjnego.

Kwestia pamięci, widziałem sprzedawane laptopy z Vistą i 512 MB RAM, kupując taki sprzęt jest skazanemu się na porażkę, Vista będzie wolno działać i będzie to kosztować nas masę nerwów. Minimum to 1 GB, ale optymalnie 2GB (pamięć jest teraz w miarę tania, można ją sobie dokupić, programiści nie dbają wogóle teraz o małe żużycie pamięci wychodząc właśnie z tego założenia). Pamieć 4GB RAM na razie ma tylko zastosowanie w Viście 64 bitowej, gdyż wersja 32 bitowa nie potrafi jej wykorzystać, ma się to zmienić w którejś poprawce do systemu. Więc na razie nie ma co kupować 4GM RAM-u.

Możesz sobie sprawdzić, czy podzespoły laptopa spełniają wymagania Visty: Control Panel -> Performacne Information Tools. Jest tam punktacja kilku grup podzespołów komputera, jeśli w którymś punkcie jest 2,6 lub niżej to w zasadzie ten podzespół ogranicza możliwość stosowania Visty (nie jest do Visty przystosowany, jest za słaby).

Możesz powyłączać część efektów graficznych Visty: Control Panel -> Performacne Information Tools -> Adjust Visual Effects (po lewej stronie) Możesz wyłączyć przezroczystość, animacje wskaźników, itp (oczywiście wtedy już Vista nie będzie wyglądała tak "ładnie"), lub kliknąć opcje aby system dostosował sam ustawienia dla najlepszej wydajności.

Używam Visty od roku, początkowo miałem mieszane uczucia, przesiadłem się z XP proffesional. Teraz w zasadzie pracuje bez problemów, a mam laptopa bardziej biznesowego, z zintegrowaną kartą graficzną Intela. Wszystko chodzi normalnie, nie ma problemów z zacinaniem się lub podobnych. Start systemu szybki, bez problemów (gierek nie instaluje, ale z pewnością te mające większe wymagania nie poszłyby na nim). Problemy są tylko czasem z Internet Explorerem, potrafi się na trochę zawiesić, więc mam też zainstalowanego FireFoxa i w większości przypadków z niego korzystam - z nim nie mam żadnych problemów.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dokaldnie, jak powyzej. Ja tez mialem zakupionego laptopa toshiby sattelite z masa rzeczy poinstalowanych fabrycznie, po wyrzuceniu ich od razu czuc roznice. Moze rowniez scaignac sobie PL wersje z SP1, masz org. klucz wiec no problemo. Mozesz rowniez updatowac bios co moze przyniesc rowniez lekka poprawe. Laptopy toshiby mozna stosunkowo tanio kupic a wyciagnac mozna z nich wiele.

Napisano

Mialem do tej pory 1 Della, 3 HPki, jednego IBMa i jeden niefirmowy sprzet, korzystalem tez (z racji studiow i zawodu) z naprawde wielu laptopow roznych marek. Jakie wnioski?

Nawet najlepsza firma potrafi wypuscic niesamowitego bubla w chwili, gdy konkurencja wypuszcza za niewiele wieksze pieniadze naprawde porzadny sprzet. Kwestia odpowiedniego wyboru. Dlatego wlasnie jedna osoba powie, ze Toshiba produkuje swietne komputery, inna osoba stwierdzi, ze to tandeta. Wszystkie firmy wypuszczaja komputery w roznych klasach i z roznymi efektami, i nie mozna porownywac komputerow patrzac tylko na producenta, bez spojrzenia na konkretne modele.

Wiekszosc osob poleci Ci swoje ulubione komputery. Ja czesciowo tez - na Twoim miejscu wybieralbym tylko pomiedzy renomowanymi firmami (IBM\Lenovo, HP, Toshiba, Dell, Sony, Apple) i to po dokladnym przyjrzeniu sie konkretnym modelom. Tansza konkurencja to zwykle lepszy stosunek parametrow do ceny, ale jakosc wykonania pozostaje najczesciej daleko w tyle. Wybor takiego ekonomicznego modelu msci sie z czasem - w laptopie nie mozna zmienic elementow tak latwo jak w PC, w przypadku wiekszosci czesci jest to po prostu niemozliwe. Istotne sa nie tylko widoczne na papierze parametry - procesory, karty graficzne - bardzo wazny jest ogolny poziom wykonania : jakosc obudowy, parametry ekranu (jasnosc, kontrast, rozdzielczosc maksymalna, itp.), glosnosc wiatrakow, nagrzewanie sie obudowy, jakosc baterii i czas pracy przy jej wykorzystaniu, itp.

Doradze Ci wybor komputera po wczesniejszym przeczytaniu testow wybranych przez Ciebie modeli. Www.notebookcheck.pl , www.notebookcheck.net - w wymienionych serwisach znajdziesz testy wykonane przy naprawde profesjonalnym podejsciu do tematu, z analiza pomijanych w wiekszosci innych testow punktow (w przeciwienstwie do artykulow, ktore znalezc mozna na wielu stronach o podobnej tematyce).

Sam lubie (a wlasciwie lubilem i docenialem) firme HP, ale ... mialem do czynienia z swietnymi modelami tej firmy (pancernymi i perfekcyjnie wykonanymi), trafily mi tez jednak w rece zwyczajnie gnioty (ktore odradzilbym zdecydowanie - ostatnio pojawilo sie ich szczegolnie duzo).

Kupilem dwa lata temu Della, uprzedzilem sie przez niego do tej firmy mocno (sam wybieralem elementy na stronie internetowej Della, byla to wiec solidna konfiguracja, rozczarowala mnie jednak niesamowicie jakosc wykonania). Z drugiej strony - Dell M4400 czy Dell E6500 to jedne z ciekawszych komputerow na rynku. Co chce przez to powiedziec? - bywa roznie. Nie kupuj patrzac tylko na firme, bardzo istotny jest konkretny model. Naprawde.

Na co ogolnie mozesz zwrocic uwage? Przede wszystkim na obudowe i ekran. Co z tego, ze laptop bedzie mial niezle parametry, skoro po roku uzytkowania peknie Ci plastikowa obudowa, ktorej nie da sie potem wymienic za rozsadne pieniadze?

Nie lubie srebrnych obudow (mialem w dwoch ze swoich laptopow). Jesli jest taka mozliwosc - przy wyborze komputera stawiam na solidny, czarny, matowy plastik lub metal. Jesli plastik - najlepiej z mieszanka magnezowa. Dla niektorych mniej efektowny i staroswiecki, ale jednak solidny. Zwykle po pol roku-roku uzytkowania laptopow ze srebrnymi obudowami w miejscu, w ktorym trzymasz nadgarstki podczas pisania na klawiaturze, wyciera sie nieco plastik - laptop wyglada wtedy naprawde nieestetycznie (powstaja kola w innym odcieniu niz reszta obudowy komputera). Nie dzieje sie tak zawsze, ale bardzo czesto ciezko sie tego ustrzec (nawet jesli bardzo dbasz o komputer). Wszelkie rysy sa bardzo widoczne, pod srebrnym lakierem znajduje sie prawie zawsze czarny plastik, zarysowanie obudowy to po prostu zdarcie srebrnej farby i powstaje ... czarna rysa.

Jestem wielkim przeciwnikiem blyszczacych ekranow (mialem taki komputer, po jego sprzedazy uzywalem wiele laptopow zaopatrzonych w takie matryce i uwazam, ze to rozwiazanie modne, ale tragicznie niewygodne). W dobrze oswietlonym pomieszczeniu czy w oslonecznionym miejscu komfort uzytkowania spada niesamowicie - momentami na ekranie nie widac nic. Wiele osob mowi, ze kolory i kontrast sa w nich przyjemniejsze. Zgoda. Ale tutaj jest 'cos za cos'. Roznica w jasnosci, kolorach i kontrascie (na korzysc matryc blyszczacych) nie jest tak wielka, za to utrata komfortu olbrzymia. Istnieje o niebo lepsze rozwiazanie. Zamiast blyszczacej czy matowej matrycy o standardowej rozdzielczosci (np. WXGA) - wybor matowej matrycy o podwyzszonej rozdzielczosci (np. WXGA+, WSXGA+, pozostaje jeszcze ekstremalna WUXGA). Jezeli nie miales do czynienia z takim rozwiazaniem - przejdz sie do odpowiedniego sklepu jeszcze w Polsce i zobacz roznice. Komputery z nimi sa zwykle drozsze, ale warto zainwestowac. Jakosc wyswietlanego obrazu nieporownywalnie wyzsza od standardowych matryc - widac to od razu - szczegolowosc obrazu przez zwiekszenie ilosci pikseli zwieksza sie w przypadku takich matryc w olbrzymim stopniu. Przykladowo dla popularnego ekranu 15,4 WXGA oferuje 1200x800 pikseli, WSXGA+ oferuje 1680x1050 pikseli. Nietrudno wyobrazic sobie roznice jakosciowa. Polecam rowniez podswietlenie LED ekranow LCD. Jezeli porownamy dwa takie same ekrany z podswietleniem LED i CCFL (lampowym) - parametry ekranu takie jak rozdzielczosc, katy widzenia, kontrast - pozostana identyczne, ale zmieni sie bardzo wyraznie jasnosc (ekrany z podswietleniem LED sa zwykle jasniejsze o ok. 50%).

Polecam rowniez procesory Intela z serii Core Duo, Core 2 Duo. Sa szybkie i energooszczedne. Co by nie mowic o konkurencyjnych AMDkach - szybkie Core 2 Duo wioda prym jesli chodzi o rynek laptopow i AMD nie moze od lat dogonic Intela w tej dziedzinie.

Reszta parametrow (karta graficzna, muzyczna, dysk, itp.) - wedlug Twojego upodobania, nie mam tu zadnych ciekawych uwag, ja nie gram w gry komputerowe (zero), wiec nie znam sie na kartach graficznych, pewnie ktos inny doda cos interesujacego.

Jak to zwykle bywa - rozpeta sie pewnie wojna (bo ilu uzytkownikow komputerow, tyle opinii) i zostane ostro zjechany za krytyke blyszczacych matryc czy srebrnych obudow, ale coz - to moja prywatna opinia i nie trzeba sie z nia zgadzac. Moze jednak komus sie na cos przydadza podane przeze mnie uwagi.

Napisano
Hej mam do Was prośbę wylatuję na wakacje do USA i chciałabym przywieźć sobie laptopa tylko nie wiem jaki ;)

laptop będzie mi służył bardziej do obróbki zdjęć itd itp do zabawy grafiką

dysk 160gb lub więcej ramy 2-3 gb by się zdały podobno Toshiba ma dobre laptopy tylko troszkę kosztują a znów słyszałam że HP się psują ale czy to prawda?

Szczerze to się za bardzo nie znam a każdy mówi co innego :/ i bądź tu mądrym i pisz wiersze może znajdzie się ktoś rozsądny i pomoże w wyborze dobrego modelu z góry dziękuję pozdrawiam

Wracajac do Twojego pytania - w sumie polece Ci moze konkretny model.

Ostatnio stanalem przed podobnym problemem, zamierzalem zmienic swojego HPka DV4000 na cos nowszego. Myslalem o biznesowych seriach HP, stanelo ostatecznie na Lenovo.

Model ThinkPad T61p (Centrino vPro) poza standardowa dla IBMa jakoscia wykonania (slawna juz) za ok. 1450 dolcow posiada:

Procesor Intel Core 2 Duo T9300 (6 MB cache), pamiec 4 GB, dysk twardy 250 GB, ekran matowy 15,4 WSXGA+ 1680x1050 (powiedzialem sobie juz dawno, ze WXGA nigdy juz nie kupie), grafika nVidia Quadro FX 570M 256MB, czytnik linii papilarnych, Intel Turbo Memory hard drive cache 1 GB, DVD/RW, sloty PC Card, SmartCard, FireWire, itd., karta bezprzewodowa Intel 4965 AGN, Bluetooth, UltraWide Band - Wireless USB, czytnik kart, rozszerzona bateria 9 cells.

Jezeli jestes zainteresowany - mozesz wybrac wlasna konfiguracje na stronach Lenovo, ciagle pojawiaja sie promocje (jedna jest wazna do DD.MM.RRRR, tego samego dnia zaczyna sie kolejna - cena podstawowa na stronie Lenovo chyba nigdy nie jest prawdziwa).

Polecam zalogowanie sie na stronie http://www.fatwallet.com/redirect/bounce.p....Lenovo.com/cpp uzywajac passcode 704919 (nie dziala juz stary passcode 556655) - zakup poprzez Lenovo Contractor Purchase Program daje dodatkowa znizke (laczona ze znizka standardowa) - w moim wypadku wyniosla ona dodatkowe kilkanascie procent.

Sam konfigurator Lenovo serii T (w wersji bez Contractor Purchase Program - czyli w drozszym wariancie):

http://shoplenovo.i2.com/SEUILibrary/contr...0011B825513BCED

Jest sens kupować Maca żeby instalować Windowsa??? Pomyśl.

Ci co chwalą Maca i potem instalują Windowsa żeby móc pracować na programach napisanych do systemu Windows w zasadzie powinni chwalić Windowsa, a Mac jest im tylko dla szpanu. Przecież faktycznie pracują na systemie Windows. Nie ma tu sensu i logiki.

Laptop to nie tylko system operacyjny. Nie jestem fanem Apple ale trzeba przyznac, ze niektore modele sa opracowane swietnie. Nie chodzi mi o wyglad i bajery - a o wykonanie, matryce, glosnosc, temperatury, itp.

Jesli kogos stac np. na MacBooka Pro w najnowszej wersji - stac go zwykle na dodatkowego Windowsa - pozostaje mu wtedy swietny komputer i system operacyjny jaki woli.

• 2 miesiące później...
Napisano

Pojawily sie nowe modele Lenovo ThinkPad, zastepujace stare modele serii T - oparte sa na platformie Centrino 2:

- T61 14,1" zostal zastapiony modelem T400

- T61 15,4" zostal zastapiony modelem T500

- T61p 15,4" zostal zastapiony modelem W500

Ceny nie sa tragiczne (pomijajac model W500).

Przy zakupie T400 polecam bardzo LED backlight w matrycy WXGA+ (innego ekranu w tym modelu wrecz nie ma sensu kupowac).

Zmiany dotycza przede wszystkim nowej platformy: szybsza magistrala, procesory i pamiec wyzej taktowane oraz bardziej energooszczedne, pamieci DDR3 w miejsce DDR2, zmiana kart sieciowych (przewodowych i bezprzewodowych), zmiana kart graficznych, ogolnie zmiana wszystkich chipsetow, mozliwosc przelaczania miedzy karta dodatkowa, a karta zintegrowana (w odpowiedniej konfiguracji, w W500 zdaje sie opcja ta nie jest dostepna), itp. itd.

Zmiany nie sa rewolucyjne - to tylko ewolucja - ale wybierajac nowy komputer naprawde warto zastanowic sie nad tymi modelami.

Bardzo pozytywna rzecza jest jednak matryca o wysokiej rozdzielczosci WXGA+ z podswietleniem LED w T400 (bardzo jasny obraz i znacznie mniejsze zuzycie energii - na baterii 9 cells mozna osiagnac podobno nawet 9 godzin pracy).

• 2 miesiące później...
Napisano
Dokaldnie, jak powyzej. Ja tez mialem zakupionego laptopa toshiby sattelite z masa rzeczy poinstalowanych fabrycznie, po wyrzuceniu ich od razu czuc roznice. Moze rowniez scaignac sobie PL wersje z SP1, masz org. klucz wiec no problemo. Mozesz rowniez updatowac bios co moze przyniesc rowniez lekka poprawe. Laptopy toshiby mozna stosunkowo tanio kupic a wyciagnac mozna z nich wiele.

Amerykanski klucz nie bedzie odpowiedni dla polskiego systemu - system jesli w ogole sie zainstaluje i aktywuje, pozostanie nielegalny (jestem tego w stu procentach pewien).

Trudno powiedziec jak wyglada legalnosc instalacji angielskiej wersji systemu sciagnietej z Internetu lub pozyczonej od kolegi przy uzyciu odpowiedniego, angielskiego klucza (i analogicznej sytuacji z uwzglednieniem dowolnego jezyka). Wymienilem w tej sprawie kilka emaili z Microsoft Polska i przedstawione przez nich stanowisko brzmi - nie ma mozliwosci instalacji z obcego zrodla nawet jesli klucz seryjny jest odpowiedni.

Byc moze ktos w 'kontakcie' MSu sie myli (w tym artykule rzecz wyglada nieco inaczej : http://www.purepc.pl/oprogramowanie/vista_...edziec?page=all - punkt numer 6 ) - jak widac wiele zalezy od osoby odpowiadajacej na pytanie ...

• 1 miesiąc później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...