Skocz do zawartości

Łaczenie Rodziny

cola

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nurtuje mnie pare rzeczy:

1. moj dziadek posiadajacy zielona karte zlozyl wniosek w 2004r na rodzicow, na mnie i siostre.chcialabym wiedziec gdzie sie kwalifikujemy.wiem ze pierwszenstwo w uzyskaniu ma mama.czy pozniej to ona moze skladac wnioski na mnie i siostre czy wciaz bedziemy czekac z wniosku z 2004r.czy kwalifikujemy sie Family Second Preference, 2 A??

2.ostatnio sytuacja sie skomplikowala i rodzice biora rozwod.. chodzi mi o o czy po rozwodzie mama musi sie "przekwalifikowac"i czy ojciec wciaz bedzie mogl ubiegac sie o zk.(mam nadzieje ze juz nie)ale chodzi mi przede wszystkim jak to wszystko "odbije sie" na nas czy przez to bedzie jakies opoznienie lub bedzie trzeba skladac wniosek jeszcze raz tym razem tylko na mame mnie i siostre i procedura bedzie toczyc sie od nowa??.badz jesli na rozmowe ojciec sie nie stawi(ze zlosliwosci)to czy nasze szanse sa skreslone??

troche pogmatwalam ta tresc:)mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi

bardzo mi zalezy na odpowiedzi gdyz w przyszlosci chcialabym wyjechac do usa.

z gory dzieki

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a to macie ciekawy wniosek ,no chyba ze Twoj dziadek ma obywatelstwo a nie GC bo:

Family First Preference : osoby niezamezne / niezonate w kazdym wieku, ktorych przynajmniej jedno z rodzicow jest obywatelem USA ( przyklad: masz 31 lat, jestes panna, twoja mama wlasnie otrzymala obywatelstwo è twoja petycja kwalifikuje sie do grupy Family First Preference )

Family Second Preference, 2 A: wspolmalzonkowie rezydentow oraz niezonate / niezamezne dzieci w wieku do 21 lat

Family Second Preference, 2 B: niezonaci synowie oraz niezamezne corki ( w wieku powyzej 21 lat ), ktorych przynajmniej jedno z rodzicow ma ‘zielona karte‘

Family Third Preference: zonate / zamezne osoby w dowolnym wieku, ktorych przynajmniej jedno z rodzicow ma obywatelstwo amerykanskie ( przyklad: masz 26 lat, jestes mezatka, twoj tata otrzymal obywatelstwo amerykanskie è twoja petycja kwalifikuje sie do grupy Family Third Preference )

Family Fourth Preference: siostry oraz bracia obywateli Stanow Zjednczonych ( obywatel musi miec ponad 21 lat aby moc zaczac sponsorowac )

To teraz na jakiej podstawie Twoj dziadek zlozyl papiery bo zlozyc mogl i mu te papiery przyjeli ale czy dostaniecie GC to inna sprawa..

Napisano

Family First Preference : osoby niezamezne / niezonate w kazdym wieku, ktorych przynajmniej jedno z rodzicow jest obywatelem USA ( przyklad: masz 31 lat, jestes panna, twoja mama wlasnie otrzymala obywatelstwo ? twoja petycja kwalifikuje sie do grupy Family First Preference

i np.w tym przypadku pobyt nielegalny jest darowany??

Napisano

jesli w USA to wszystko jest darowane ,po prostu nielegalnosc sie nie liczy .podatki i niezaplacone rachunki jesli ktos takie ma musi uregulowac

zycie od nowa e book

Napisano

TITLE I--CITIZENSHIP FOR CERTAIN CHILDREN BORN OUTSIDE THE UNITED STATES

SEC. 101. AUTOMATIC ACQUISITION OF CITIZENSHIP FOR CERTAIN CHILDREN BORN OUTSIDE THE UNITED STATES.

(a) In General.--Section 320 of the Immigration and Nationality Act (8 U.S.C. 1431) is amended to read as follows:

''children born outside the United States and residing permanently in the United States; conditions under which citizenship automatically acquired

''Sec. 320. (a) A child born outside of the United States automatically becomes a citizen of the United States when all of the following conditions have been fulfilled:

''(1) At least one parent of the child is a citizen of the United States, whether by birth or naturalization.

''(2) The child is under the age of eighteen years.

''(3) The child is residing in the United States in the legal and physical custody of the citizen parent pursuant to a lawful admission for permanent residence.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...