KaliforniaMan Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 Cześć! Wybieram się za 3 tygodnie do USA. Między innymi planuję zwiedzić Kalifornię: droga z Las Vegas - San Francisco - Los Angeles - San Diego - Los Angeles. 1. Proszę o sugestie ile czasu mniej więcej na to potrzebuję. Na całą trasę j.w. mam zarezerwowane 8-9 dni. Chciałbym po drodze wjechać na kilka godzin do Monterey. W LA zobaczyc Hollywood, Beverly Hills i centrum oraz Malibu, w San Diego zobaczyc miasteczko i spedzic kilka godzin, może pół dnia na plazy. Odległości i czas sprawdzałem na mapie ale doradźcie mi proszę, bo nie wiem ile dni (1 czy 2) zaplanowac na pobyt w LA. Ten sam problem jeżeli chodzi o SF. 2. Czy trasa z pięknymi widokami to CA-1 z Monterey do Mailbu czy mam się trzymać 101. 3. Jak najlepiej bezpiecznie i tanio parkować samochód tzn. mam sie pchać do centrum SF i LA czy gdzieś indziej radzicie auto zostawić. Nie wiem ile czasu zajmie podróżowanie na piechotę i metrem żeby zrealizować mój plan po LA. 4. Czy może czasu jest aż nadto i dam radę jeszcze zaliczyć Fresno i Sequoia i Kings. Jeżeli się powtarzam to prezpraszam ale przeglądałem forum i znalazłem cenne wskazówki - dzięki- natomiast mam jeszcze te wątpliwości, o których piszę. Z góry dzięki . Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 Dwa dni na Los Angeles... Trzy dni na San Francisco. W Los Angeles bedziesz jezdzil samochodem jezeli chcesz sporo zobaczyc. Jezeli bedziesz mieszkal w SF lub okolicach, zostaw samochod w motelu/hotelu i latwo duzo zwiedzisz komunikacja miejska i na piechote. To jest sliczny teren, wiec polecam 3 dni. Daruj sobie Fresno, Sequoia i nawet King Canyon, ja bym proponowala natomiast Yosemite. A co do CA 'highway 1' -- raz sie zyje, trzeba zaliczyc. Jezeli masz czas, zatrzymaj sie w San Simeon i zobacz Hearst's Castle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szlu Posted August 28, 2008 Report Share Posted August 28, 2008 Samej jazdy z LA do SF masz na około 10 godzin. W SF jeśli planujesz wejść do Alcatraz to już kup bilety. Na miejscu tego nie załatwisz bo są wykupione na około 2 tygodnie do przodu. Gorąco polecam Sequoia Park no i oczywiście General Sherman. Yosemite Park tak sobie, Aby pooglądać potrzebujesz dobre kilka dni. 8-9 dni to troszkę mało. Przy wyborze samochodu sprawdź dobrze kilka razy ceny, oferty cenowe na te samo auto zmienia się co kilka godzin. Czasem warto poczekać. Ja tą trasę przejechałem w zeszłym roku. Było suuuuper. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelkrk2 Posted August 28, 2008 Report Share Posted August 28, 2008 moim zdaniem 9 dni to bardzo malo czasu. my mielismy 14 dni i czujemy ze nie zobaczylismy wszystkiego... wg mnie LA trzeba zaliczyc, pojsc w santa monica na plaze i zobaczyc znak ale zaplanuj tam jak najmniej czasu bo to zwykle miasto. Ja ok 10 wrzesnia bilety na alcatraz kupilem przez internet 2 dni wczesniej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaliforniaMan Posted August 29, 2008 Author Report Share Posted August 29, 2008 Dzięki za pomoc! Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniuczek Posted August 31, 2008 Report Share Posted August 31, 2008 Wybieram się za 3 tygodnie do USA. Między innymi planuję zwiedzić Kalifornię: droga z Las Vegas - San Francisco - Los Angeles - San Diego - Los Angeles. 1. Proszę o sugestie ile czasu mniej więcej na to potrzebuję. Na całą trasę j.w. mam zarezerwowane 8-9 dni. Sama droga z LAs Vegas do Yosemite zajmie ci przynajmniej 9 godzin. Odległości tam są bardzo duże, więc dużo czasu zajmie podróż. W 8-9 dni dasz radę zrealizować swój plan ale musisz być mocno zorganizowany i omijać tzw. nieprzewidziane przygody. bo nie wiem ile dni (1 czy 2) zaplanowac na pobyt w LA. Ten sam problem jeżeli chodzi o SF. Z wielu postów na tym forum wiesz , że LA to nie jest aż taka wielka atrakcja. Ale zobaczyć trzeba. Na spokojnie 2 dni ci wystarczą. 3. Jak najlepiej bezpiecznie i tanio parkować samochód tzn. mam sie pchać do centrum SF i LA czy gdzieś indziej radzicie auto zostawić. Nie wiem ile czasu zajmie podróżowanie na piechotę i metrem żeby zrealizować mój plan po LA. Po LA będziesz się przemieszczał samochodem. W Hollywood zaparkujesz na ulicy a zapłacisz w automacie na słupku ( grosze). W centrum są podziemne parkingi za kilka dolarów. W SF w okolicy przystani są piętrowe parkingi ( droższe) oraz parkingi w formie placów za około 15 dolarów za dzień parkowania. Dalej San Francisco polecam zwiedzać na piechotę lub komunikacją miejską. W twoim planie brakuje mi Wielkiego Kanionu. Jak będziesz w Las Vegas to przecież jest to tylko około 4 godzin samochodem. Grzech nie zobaczyć. Chyba że już widziałeś. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Squaw Posted September 2, 2008 Report Share Posted September 2, 2008 hej, mam pytanie nie dotyczace Kaliforni ale samochodu czy zawsze w wypozyczalni trzeba placic za drugiego kierowce? czy po prostu wynająć można na 1 kierowcę, chociaz się jeździ we dwóch, bo opłata za kierowce lat 23 jest 35 $ za dzień :/ i czy lepiej już rezerwować czy można na miejscu bez problemu wypozyczyć ( chodzi mi tu o NYC) dzięki za odpowiedź jeśli ktoś ją zna Link to comment Share on other sites More sharing options...
automotive Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 ZUPELNIE WYSTARCZY!! POLICZ MIEJSCOWOSCI DO ODWIEDZENIA I POLICZ CZAS NA DROGE MIEDZY NIMI DODAJAC CZAS JAKI CHCESZ SPEDZIĆ PRZY DANYM POMNIKU, ZNAKU, PLAZY NAPISIE HOLLYWOOD KTORY WIDZE CODZIENNIE JAK PATRZE W OKNO. NIE WIEM CO TAK MOZNA OGLADAC DŁUGO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ravenek Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 hej,mam pytanie nie dotyczace Kaliforni ale samochodu czy zawsze w wypozyczalni trzeba placic za drugiego kierowce? czy po prostu wynająć można na 1 kierowcę, chociaz się jeździ we dwóch, bo opłata za kierowce lat 23 jest 35 $ za dzień :/ i czy lepiej już rezerwować czy można na miejscu bez problemu wypozyczyć ( chodzi mi tu o NYC) dzięki za odpowiedź jeśli ktoś ją zna Oplata za kierowce <25 to od 15 do 25 $ na jeden dzień, dodatkowo gdybys chcial wziasc drugiego kierowce to dochodzi do tego jakies 20$ dziennie plus kolejne 15$ jezeli jest on <25, my wypozyczylismy Dodge Caliber w Dollarze, na 2,5 tyg wyniosło nas to 1300$ z jednym kierowca <25. Podane ceny i reguły z Lotniska w Oxnard, California. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.