dunstan Napisano 5 Września 2008 Zgłoś Napisano 5 Września 2008 Cześć, Jestem właśnie na W&T w USA. Jako że nieuchronnie zbliża się data powrotu, chciałem przywieźć rodzinom i znajomym jakieś prezenty. Chcę kupić kilka buteleczek perfum i wód toaletowych, około 5-6. Wiem, że legalnie mogę przewieźć do 50 ml perfum i 250 ml wód. Stąd moje pytanie. Ile będę zobowiązany zapłacić na lotnisku za w/w rzeczy??? Tzn procentowo jaki VAT i jakie cło?? I czy będą one naliczane od każdej "nadprogramowej" ilości, tzn powyżej owych 50 i 250 ml czy już wtedy będę musiał płacić za każdą sztukę?? I czy mam ze sobą trzymać rachunki ze sklepu jako podstawę do naliczania podatku??? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Marcin
sly6 Napisano 5 Września 2008 Zgłoś Napisano 5 Września 2008 jak niechcesz placic oplat z tzw sufitu to miej przy sobie rachunki i wtedy moga takie cos uwzglednic ..
pinka Napisano 5 Września 2008 Zgłoś Napisano 5 Września 2008 Kilka dni temu wróciłam z Usa,przywiozłam w sumie 600 ml perfum . Wsadziłam je do walizki i nie było żadnego problemu. Przyznam szczerze ,że nawet nie wiedziałam,że dopuszczalna ilość to 50 ml...
sly6 Napisano 5 Września 2008 Zgłoś Napisano 5 Września 2008 pinka wiesz sa osoby co przywoza duzo rzeczy i nic sie nie dzieje ale sa takie co maja kontrole .
dunstan Napisano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 5 Września 2008 Dzięki za odpowiedzi, ale chciałem się dowiedzieć, jak procentowo to wygląda??? Tzn będę zobowiązany zapłacić 22% VAT i ile procentowo cła??? Z góry dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.