dunstan Posted September 5, 2008 Report Posted September 5, 2008 Cześć, Jestem właśnie na W&T w USA. Jako że nieuchronnie zbliża się data powrotu, chciałem przywieźć rodzinom i znajomym jakieś prezenty. Chcę kupić kilka buteleczek perfum i wód toaletowych, około 5-6. Wiem, że legalnie mogę przewieźć do 50 ml perfum i 250 ml wód. Stąd moje pytanie. Ile będę zobowiązany zapłacić na lotnisku za w/w rzeczy??? Tzn procentowo jaki VAT i jakie cło?? I czy będą one naliczane od każdej "nadprogramowej" ilości, tzn powyżej owych 50 i 250 ml czy już wtedy będę musiał płacić za każdą sztukę?? I czy mam ze sobą trzymać rachunki ze sklepu jako podstawę do naliczania podatku??? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Marcin
sly6 Posted September 5, 2008 Report Posted September 5, 2008 jak niechcesz placic oplat z tzw sufitu to miej przy sobie rachunki i wtedy moga takie cos uwzglednic ..
pinka Posted September 5, 2008 Report Posted September 5, 2008 Kilka dni temu wróciłam z Usa,przywiozłam w sumie 600 ml perfum . Wsadziłam je do walizki i nie było żadnego problemu. Przyznam szczerze ,że nawet nie wiedziałam,że dopuszczalna ilość to 50 ml...
sly6 Posted September 5, 2008 Report Posted September 5, 2008 pinka wiesz sa osoby co przywoza duzo rzeczy i nic sie nie dzieje ale sa takie co maja kontrole .
dunstan Posted September 5, 2008 Author Report Posted September 5, 2008 Dzięki za odpowiedzi, ale chciałem się dowiedzieć, jak procentowo to wygląda??? Tzn będę zobowiązany zapłacić 22% VAT i ile procentowo cła??? Z góry dzięki
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.