kamilaKrk Napisano 5 Września 2008 Zgłoś Napisano 5 Września 2008 Czesc. Prosze o rade. Ogolnie styuacja wyglada tak: moj ojciec wyjechal do usa 20 lat temu, rodzice sie rozwiedli ok 10 lat temu. Moja mama zostala tu, jednak 2 lata temu z petycji jej siostry obywatelki usa dostala zielona karte. Ojciec tez ma zielona za oklo 2 lata bedzie mial obywatelstwo. Przebywa tez tam moja siostra 27lat nieleganie od okolo 4 lat. Pytanie moje czy lepiej poczekac az ojciec bedzie obywatelem i wtedy skladac petycje o zielona karte ? czy teraz skladac poki ma zielona ? i ile to trwa w obu przypadkach... ?i ktora droga bedzie madrzejsza ? mam 24 lata jestem studentka 2roku studiow dziennych w czerwcu staralam sie o wize w krakowie po raz drugi po 3 letniej przerwie, po raz drugi dostalam odmowe. Uzasadniono to tak iz moja siostra zostawila studia na 2 roku i tez wyjechala i do tej pory zostala i powiedzial ze tez tak zrobie. Drugi powod ze mam tam cala rodzine i prawdopodobnie tez chce wyjechac na stale. Chce wyjechac tam teraz na swieta bozego narodzenia na 2 tygodnie, lecz minie dopiero 6 miesiecy od ostatniej rozmowy i moje pytanie brzmi jak udowodnic ze cos mnei tu trzymam co mam zmienic ? pracowac na dziennych? isc na zaoczne? i znalesc prace? co mam zrobic zeby chociaz wize dostac na 3 miesiace? czy jest sens wogole probowac w grudniu ? Po skonczeniu studiow chce tam wyjechac na stale. Prosze o rady.
sly6 Napisano 5 Września 2008 Zgłoś Napisano 5 Września 2008 Mozesz isc po wize ale czy ja dostaniesz to nikt nie wie,tez nie radze niczego na sile zmieniac w swoim zyciu bo to moze zle wypasc.. A ile teraz wpisalas w ds ze chcesz leciec?Jak widzisz nie przekonalas Ich ze na czas wrocisz bo jesli siostra miala studia i nie wrocila to sie nie dziw ze tak Cie widza Oni,pewnie maja za duzo takich studentow co niby chodza a leca i nie wracaja.. Mozesz tez pojechac przez work i travel-camp do USA ,wielu osobom takie cos sie udaje. co do GC to jesli Twoj Ojciec nie dostalby obywatelstwa lub tez bylo by to utrudnione to bylabys w tej kategorii i wazne jest to ze Ty nadal jestes Panna: Family Second Preference, 2 B i teraz w tej kategorii rozpatruja wnioski z grudnia 1999 roku jesli by dostal obywatelstwo wtedy bedziesz w tej kategorii i tez jako Panna: Family First Preference a tutaj rozpatruja wnioski z kwietnai 2002. tutaj masz biuletyn: http://travel.state.gov/visa/frvi/bulletin...letin_4328.html jak w miedzyczasie zmienisz stan cywilny wtedy przechodzisz to innej kategrii ..
kamilaKrk Napisano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 5 Września 2008 Bede jednak sie starac w grudniu, zostane na dziennych, nie zmienie nic narazie. W czerwcu wpisalam 3 miesiace. Teraz ile wpisac? 2tygodnie ? Mam takie pytanie duzo osob mi doradzalo aby nie wpisywala siostry wogole w formularz ds. Jednak wpisalam i to byl glowny powod odmowy. Czy jezeli nie wpisze siostry to uznaja to jako klamstwo ? Pytanko jeszcze mam odnosnie work & travel moge wyjechac tylko w czasie wakacji ? i czy pracujac w pracy przez nich zalatwionej moge mieszkac u mojeje rodziny ? Jestem panna i chyba najlepszym wyjsciem bedzie poczekac az ojciec uzyska obywatelstwo. i Wtedy ruszyc ze sprawa. A jezeli ojciec by zlozyl papiery teraz na prawach zielonej kraty i pozniej uzsykal by obywatelstwo przyspieszylo by to jakos psrawe ? czy to nie ma zadnego znaczenia ? dziekuje bardzo! za odpowiedz..
sly6 Napisano 5 Września 2008 Zgłoś Napisano 5 Września 2008 Wez sie takich osob nie sluchaj bo moze byc tak ze Ci zamkna droge do USA jak bedzie ruch bez wizowy na dluzszy czas a tego bys nie chciala prawda? Jest wiele osob ktore dostaly wizy majac rodzicow-braci nielegalnie... Wpisalas ja i jak widac nie przekonalas Ich ze wrocisz na czas,tak samo jest z osobami ktore nie maja nikogo a nie dostaja wizy,wpisz taki okres czasu aby pokrywal sie z tym ile masz wolnego na studiach tzn 1-2 tygodnie. kazde klamstwo bedzie uznawane ze Tobie nie nalezy ufac a tego bys chyba nie chciala prawda?a potem trudno takie cos odplatac. Mozesz mieszkac gdzie chcesz,mozesz tez miec zalatwiona prace przez rodzine ,,tego sie dowiesz w biurach ktore takie cos organizuja...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.