Skocz do zawartości

Deportacja

ole100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trzy lata temu przyjechalam do USA na wizie studenckiej.Od roku wygasl jej status.W tym roku przylecial do mnie syn na wizie turystycznej i postanowil zostac,rozpoczal nauke w szkole sredniej.Ostatnio ex maz poinformowal mnie ze zlozyl doniesienie na policje i prokurature oraz do sluzb konsularnych ze ja przebywam tu nielegalnie i moge byc deportowana razem z synem,

Czy ktos wie jak to wszystko wyglada, co moze nam sie tu przytrafic po jego doniesienich!!!

Ile trwa proces od momentu zgoszenia o nielegalnym pobycie do wladz konsularnych momentu reakcji wladz amerykanskich tj jakiegos pisemnego poinformowania o nielegalnym przebywaniu i wyroku o deporacje.

Napisano

z zycia...

zalezy gdzie sie mieszka,jesli poza duzym miastem ICE moze sobie zadac trud i zapukac do drzwi w nieodpowiednim czasie

taki przypadek mial miejsce kilka miesiecy wstecz w up state NY gdzie ktos doniosl ze dom zajmuja nielegalni hiszpanskojezyczni .Wpadli do domu o 4 nad ranem i zlapali dwoje ,dwoch ucieklo przez okno w dachu

to tylko przyklad tak nie musi byc wszedzie zalezy jak potraktuja donos

Napisano

dzieki ,wiem ze stron internetowych ze nawet podczas kontroli na drodze policjant moze sprawdzic legalnosc pobytu i tu zastosowac sie do procesu deporacji, tylko zastanawiam sie ile zajmuje to czasu wladzom i jak to fizycznie wyglada ( czy mnie wzywaja do sadu) otrzymanie nakazu deportacji.

• 8 miesięcy później...
Napisano

mam pytanie. Jesli sie mieszka w duzym miescie, to sprawa wyglada inaczej? Pytam, bo kolezanka ma problem. Rzucila chlopaka, nie chciala z nim byc, a on sie odgraza, ze zglosi, ze ona jest tu nielegalnie i pracuje bez pozwolenia. Czy Urzad Imigracyjny powaznie zajmuje sie takimi donosami? Kolezanka powinna sie bac? zmienic miejsce zamieszkania, pracy..itd?

Napisano

SLY..OK, ale mnie chodzilo o to, czy Urzad Emigracyjny reaguje na takie donosy, sprawdza, "odwiedza" w domu, w pracy...itd. Moze ktos mial takie "doswiadczenia" i podzieli sie wiedza na ten temat?

Napisano

Po tym co pisza gazety to ICE ma sie zajac wiecej zakladami pracy-firmami gdzie pracuja takie osoby ...Co nie oznacza ze do domow nie beda wpadac..

A co do tego czy sie tym zajma zalezy od danej osoby jak bedzie umiala przekonac urzednikow aby tym sie zajeli,pamietaj ze On jest obywatelem i jak widac moze nie straszyc z tym powiadomieniem lub tez to jest tzw slepak aby wystraszyc taka osobe,zastraszyc (najgorsze co moze byc)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...