Wiesia Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 W przyszłym roku 17 letni wtedy mój syn przyleci do mnie, do Cleveland. Do tego czasu będzie się uczył języka w Polsce. Obecnie jest w pierwszej klasie szkoły zawodowej. Jaka istnieje dla niego opcja jeżeli chodzi o naukę? Nie przewiduję, żeby skończył on tą szkołę. Chcę aby przyleciał do mnie na zasadzie łączenia rodzin. Ja w międzyczasie będę załatwiała formalności po ślubie z obywatelem USA. Czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Sadze, ze najlepiej byloby zaczac od normalnego licea -- amerykanskiego high school. Poziom jest nizszy niz w polskich szkolach, wiec sadze ze syn da sobie rade, doszlifuje jezyk, i wciagnie sie w spoleczenstwo. No, i za publiczna high school nie musisz placic Po zakonczeniu high school syn bedzie mogl sie zdecydowac czy/gdzie chce kontynuowac nauke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiesia Posted September 23, 2008 Author Report Share Posted September 23, 2008 Dzięki za odpowiedź. A gdzie mogłabym sprawdzić gdzie w okolicach Cleveland są high school? Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 http://www.schoolsk-12.com/Ohio/Cleveland/High-schools.html A tu jest lista bardziej wyspecjalizowanych szkol, w tym tez high school http://www.schoolsk-12.com/Ohio/Cleveland/...er-schools.html Przewaznie, uczniowie sa zapisywani do szkol zaleznie od miejsca zamieszkania. Dodam tez, ze szkoly moga sie znacznie roznic: im bogatsza okolica, tym lepsze szkoly. Warto brac to pod uwage kiedy bedziesz sie starala o mieszkanie dla was: czesto wyzszy czynsz/mniejsze mieszkanie w lepszej dzielnicy sa naprawde warte ze wzgledu na jakosc pobliskich szkol. Na tej drugiej liscie sa 'charter school' w tych nie trzeba mieszkac w jakejs specyficznej dzielnicy - z tym, ze te sa czesto popularne i dostep jest czesto na zasadzie loterii/list czekajacych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.