ella Posted September 28, 2008 Report Posted September 28, 2008 Znajoma chce przyleciec do Stanow pod koniec lutego w odwiedziny, wlasnie ubiegala sie o wize turystyczna i dostala promese na 6 mcy. Problem jest taki, ze ona ma przyleciec 2-3 tyg przed terminem wygasnecia promesy i zostac chyba miesiac lub dwa. Czy moze przyleciec na tej promesie, dostanie pieczatke na lotnisku i I-94 wazne jeszcze po wygasnieciu wizy, czy powinna sie ubiegac o nowa wize w lutym, tu przed przylotem do Stanow? Dziekuje za pomoc.
sly6 Posted September 28, 2008 Report Posted September 28, 2008 Ella On moze nawet przyleciec 1 dzien przed wygasnieciem promesy wizowej w paszporcie,wazne aby mial wazna promese ..Na granicy dostanie wize pobytowa i to jest ta wlasciwa wiza na pobyt w USA .
agnika Posted October 1, 2008 Report Posted October 1, 2008 a ja mam pytanko, gdy konczy mi sie wiza w lipcu. Przylatuje do Stanow w czerwcu i chce zostac tam do konca pazdziernika (albo i dluzej, oczywiscie tylko legalnie) bilet powrotny mam na np. sierpien, to na ile dostane wize pobytowa . Standartowo na 0,5 roku czy np. na 1 m-c do dnia wylotu na bilecie, czy w zaleznosci od widzimisie urzednika na lotnisku????
sly6 Posted October 1, 2008 Report Posted October 1, 2008 Urzednik moze sie zasugerowac biletem ale nie musi ,moze Ci wbic standardowo pol roku lub tez mniej.
agnika Posted October 1, 2008 Report Posted October 1, 2008 wielkie dzieki! tzn. najlepiej, bezpieczniej (gdy chce zostac dluzej w US) wystapic o nowa wize (promese wizowa) w konsulacie w Polsce. Jest wtedy wieksze prawdopodobienstwo, ze dostane pobytowa na 0,5 roku ?
sly6 Posted October 1, 2008 Report Posted October 1, 2008 Zle to rozumialas... Masz promese wizowa np do konca pazdziernika i lecisz 30 pazdziernika do USA i na lotnisku urzednik moze Ci dac pobyt max na 6 miesiecy lub tez krocej ,bo ta wklejka w paszporcie jest na wlot na teren USA a na granicy urzednik daje Ci wlasciwa wize pobytowa i okresla ile mozesz byc ,wazne jest to ze jesli paszport konczyl by sie Nam za 2-3 miesiace to wtedy urzednik nie da pobytu dluzszego niz waznosc paszportu.
agnika Posted October 1, 2008 Report Posted October 1, 2008 Ha, ja mam jeszcze bardziej skomplikowana sprawe bo paszport w którym mam wklejke (Promese wizowa) skonczyl swoja waznosc w lutym rok temu.... Nowy w trakcie "wyrabiania"
sly6 Posted October 1, 2008 Report Posted October 1, 2008 To lecisz z tymi 2 paszportami,pamietaj tylko ze jak Ci beda uniewazniac paszport to aby Ci tej wizy nie zniszczyli http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/q15_2006.html
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.