Andy 01 Napisano 17 Października 2008 Zgłoś Napisano 17 Października 2008 Witam wszystkich, zdaję sobie sprawę że to dziwnie zabrzmi (zazwyczaj jest odwrotna sytuacja) ale chciałbym zabrać ze sobą z Polski do Kanady trochę sprzętu elektronicznego (RTV i AGD)w ramach mienia przesiedleńczego. Problem w tym że większość z niego jest na napięcie tylko 220V a nie 110V, zdaję sobie sprawę że nie jest to kwestia samej wtyczki której redukcję można bez problemu kupić chociażby na Allegro. Czy są jakieś urządzenia które zamieniają 110/60Hz na 220/50Hz, ... w naszych sklepach RTV nie uzyskałem takiej inf. jeśli już są to czy warte są zachodu i czy nie prościej tutaj sprzedać a tam kupić drugi sprzęt. Druga kwestia dotyczy firm przewozowych którym mógłbym to zlecić, nie mam zbyt wielkiej wiedzy na ten temat, może ktoś korzystał już z tego typu usług lub robił to prywatnie na trasie Gdynia-Toronto lub inne miejsce docelowe i zechce się ze mną podzielić doświadczeniami,... będę bardzo wdzięczny.
max321 Napisano 17 Października 2008 Zgłoś Napisano 17 Października 2008 Urzadzenia sa, ale nie wydaje mi sie zeby to bylo warte zachodu. Lepiej chyba sprzedac w Polsce i kupic nowy tutaj, taniej to powinno wyjsc.
FUGAZI Napisano 17 Października 2008 Zgłoś Napisano 17 Października 2008 Nie wiem co prawda jak się ceny elektroniki kształtują w Kanadzie, ale jeżeli tak samo albo podobnie jak w US to cała sprawa jest kompletnie nie warta zachodu i tylko stracisz na tym pieniądze. Sprzęt RTV jest srednio ok. 30% tańszy niż w Polsce a jeżeli kupujesz na promocjach albo wyprzedażach to nawet więcej, do tego dojdą koszty wysyłki które również małe nie będą i ewentualnie konwerterów. Najlepiej jak sobie sprawdzisz ceny RTV na wwwstronach i porównasz ceny sprzętu ktory już masz z tym co możesz kupić tutaj. www.bestbuy.com www.circuitcity.com www.pricegrabber.com
Andy 01 Napisano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 17 Października 2008 no tak, ... tak przypuszczałem, dzięki.
gal Napisano 17 Października 2008 Zgłoś Napisano 17 Października 2008 Doma export,od lat robia dobra robote.Mozesz dogadac sie jesli chodzi o kontener
FUGAZI Napisano 17 Października 2008 Zgłoś Napisano 17 Października 2008 ...a jeszcze masz ogromny rynek wtórny elektroniki, gdzie dosłownie za grosze możesz kupić sprzęt wszelkiej maści, często wciąż na gwarancji. vide: www.craigslist.com
sly6 Napisano 17 Października 2008 Zgłoś Napisano 17 Października 2008 Elektronika jest troche drozsza niz w USA a to dlatego ze tam sa inne podatki,pare miesiecy temu mozna bylo za pol darmo sprowadzac sprzet z USA a teraz dolar kanadyjski troche spadl... na Twoim miejscu niczego bym nie bral z rtv i agd ... A gdzie bedziesz mieszkac?tzn w jakiej Prowincji,miescie? zobacz na takich stronach jak te po ile mozesz kupic sprzet : http://www.bestbuy.ca/catalog/group.asp?lo...amp;catid=26517 http://www.shopbot.ca/ tutaj masz link do canada tire do domu: http://www.canadiantire.ca/browse/departme...408474396672082 http://www.canadiantire.ca/browse/departme...408474396672521
Andy 01 Napisano 18 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 18 Października 2008 dzięki za linki, ...na pewno przejrzę , ... wracajac natomiast do sprzętu kupiłem ostatnio (sprzęt nowy)i trochę głupio teraz sprzedać za pół ceny, mam na myśli kino domowe ,plazma 50 cali i fajny sprzęt grający, wszystko to można byłoby podłączyć do tego urządzenia "przetwornicy" i byłby sens ciągnąć to przez ocean, gorzej póżniej z odsprzedażą ... no tak są plusy i minusy jak ze wszystkim... ale dzięki.
FUGAZI Napisano 18 Października 2008 Zgłoś Napisano 18 Października 2008 Sprzedając ten towar w Polsce za- powiedzmy- 60% tego co zapłaciłeś + dokładając to co zaoszczędzisz na przesyłce- kupisz na miejscu bez problemu to samo albo lepsze, więc wyjdziesz w sumie na zero, albo nawet bedziesz do przodu a odejdzie problem pakowania i wysyłki, która przy tak dużym sprzęcie nie jest prosta ani tania. Poza tym dochodzi problem regionów, Twoje dvd raczej nie będzie czytało dysków z Kanady. Szanse na odsprzedaż tego sprzętu później są bliskie zeru.
Andy 01 Napisano 18 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 18 Października 2008 wiesz co, ...w tym momencie mnie przekonałeś, masz rację nie opłaca się robić sobie kłopotu bo to tylko kłopot, sprawdziłem linki do stron i rzeczywiście jest sporo taniej, a zawsze to nowy sprzęt, zresztą byłbym chyba trochę postrzegany jak dziwak który wiezie sprzęt z Europy do Ameryki, kupa śmiechu !!! ha ha. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.