jenny Posted November 30, 2008 Report Posted November 30, 2008 Witam, w stanach byłam kilkakrotnie. Długość pobytów (wakacje: 3. 5 miesiąca (2004); ferie: 10 dni (2005); urlop dziekański: 6 miesięcy (2005) później wyjazd w grudniu i wjazd w styczniu 2006 na 9 miesięcy łącznie (skorzystałam z opcji przedłużenia). Wróciłam do PL w październiku 2006. Po przyjeździe wróciłam na studia (prawo, dzienne) i ubiegałam sie w styczniu oraz w czerwcu 2007 roku o wizę turystyczna ( w celu odwiedzenia chłopaka). 2x odmowa uzasadniana, przy pierwszym podejściu, iż nastąpił za krotki okres czasu od mojego przyjazdu; przy drugim podejściu Pani Konsul zapytała wprost co robiłam w Stanach przez 9 miesięcy. Na co otrzymała odp. opieka nad ciotką i jej domem oraz chłopak. Wyrzuciła mi ze nie powiedziałam na granicy o swoim urlopie dziekańskim ( którego jeszcze na czas wjazdu faktycznie nie miałam) i stwierdziła na koniec ze jej nie przekonałam. (podkreślam ze ubiegając sie o wizę byłam na statusie studenta dziennego) i ze jak zmieni sie moja sytuacja to wtedy mogę podejść. Ogólnie odsyłała wszystkim przede mną z kwitkiem. Zamierzam ubiegać sie o wizę w grudniu by wyjechać do Stanów na Nowy Rok. Obecnie pracuje już od 7 miesięcy na umowę o pracę na czas nieokreślony w międzynarodowej kancelarii prawnej w Warszawie. Cel wizyty: facet + turystycznie. Nie wiem czy powinnam wpisywać w formularz to pierwsze; a czy jedynie zakupy i spędzenie nowego roku ze starymi znajomymi. Czy mam jakieś szanse? Dziękuję z gory:))
agatkaa19 Posted December 1, 2008 Report Posted December 1, 2008 Powiem ci szczerze, nigdy nie przyznawaj sie za masz w Stanach chłopaka, wizy na pewno nie dostaniesz, a w każdym razie masz o wiele mniejsze szanse. Powiedz po prostu ze chcesz ciekawie spędzic sylwestra ze znajomymi zobaczyc jak to wygląda w stanach, kupic prezenty swoim bliskim i odwiedzić starych znanych od dziecka znajomych....Dużym plusem jest to że pracujesz, bardzo biora to pod uwage no i fakt ze sie uczysz, im dalej jestes na studiach tym lepiej...ja na przyklad bedąc na pierwszym roku wizy nie dostalam...a kiedy pani uslyszala za rok ze jestem na 2 roku rozmawiala ze ma zupełnie inaczej i właściwie nie miała zadych zastrzeżeń...
jenny Posted December 9, 2008 Author Report Posted December 9, 2008 Dostalam wize:)) Droga Agatko19 jak napisalam w poscie studia ukonczylam i pracuje. Pozdrawiam wszystkich:)
sly6 Posted December 9, 2008 Report Posted December 9, 2008 Jenny to moze napiszesz jak bylo na rozmowie gratuluje
jenny Posted December 12, 2008 Author Report Posted December 12, 2008 Wszystko odbylo sie bardzo szybko. Dostalam 2 pytania tj. Are you associate? oraz Does your boyfriend is still in NY? i na koncu wize na 10 lat Mam pytanie sys6: Czy musze sie obawiac stanowiska imigracyjnego na jfk w zwiazku z dlugoscia mojego ostatniego pobytu mimo iz legalnie przedluzonego? Z gory Ci dziekuje.
Rademedes Posted December 13, 2008 Report Posted December 13, 2008 pozwole sobie odpowiedziec: mysle ze jest duza szansa, ze beda Cie dreczyc na lotnisku, pytaniami dlaczego przedluzylas, kto Cie utrzymywal, czy pracowalas itp. i co robisz w Polsce beda sie obawiac, ze bedziesz chciala znowu zostac dluzej - ale masz atut w reku, bo juz po tym przedluzonym pobycie dostalas wize PS. gratuluje wytrwalosci :-)
jenny Posted December 13, 2008 Author Report Posted December 13, 2008 Dziekuje za odp. Postaram sie jakos przygotowac. Prosze zarazem o wszelkie informacje od osob ktore mialy podobne doswiadczenia:)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.