Skocz do zawartości

Jak Długo Mogę Zostać?

Brie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hello ;-)

Wczoraj wróciłem z ambasady - Konsul poinformował mnie, że kwalifikuje się do przyznania wizy na okres 10 lat - paszport przyjdzie w ciągu 10 dni roboczych. Chciałem pojechać do siostry na okres od 19 Lutego do 28 Maja. To jest nieco ponad 3 miesiące. Moje pytanie brzmi - JAK długo jednorazowo mogę przebywać w Stanach? Czy to jest jakoś ograniczone? Że np. góra 1 miesiąc a potem muszę wracać do Polski i wtedy znowu mogę lecieć czy jak? Bo nie wiem czy rezerwować bilet na tę datę czy jakoś się wstrzymywać i zmieniać..

I druga sprawa - jestem przewlekle chory i dowiedziałem się, że konieczne może być posiadanie zaswiadczenia lekarskiego o koniecznosci zazywania lekarstw.. Nie jestem pewny czy mój lekarz potrafi coś takiego wypisać w języku angielskim ;-) Możecie mi ewentualnie pomóc i podpowiedzieć skąd wziąc wzór czegoś takiego albo pomóc coś takiego napisać proszę?

Napisano

Co do pobytu to kazdorazow o tym decyduje urzednik na lotnisku i mozesz dostac pobyt na pare tygodni a mozesz na 6 miesiecy.Jak dostaniesz np pobyt na 4-6 miesiecy i wrocisz do Polski to radze odczekac dluzszy czas zanim sie wybierzesz do USA,bo moze sie okazac ze Ci wize anuluja a wtedy z nastepna wiza moze byc juz wiekszy problem..

w ds 156 ile wpisales ze bedziesz w USA?

Co do lekarza to idz i sie spytaj .Sa tacy ze maja wykaz chorob-schorzen i Ci takie cos wystawi.

Napisano

Uhh to trochę nieciekawie.. Co jeśli wykupie bilet od lutego do tego maja? Będę musiał kupić drugi jeśli mi wystawi na 1 miesiąc czy co?

Co do tego DŁUZSZEGO czasu tzn ile? Bo chciałem wrócić do polski na czerwiec i lipiec i potem jeszcze na 1 miesiąc pojechać w okresie od sierpnia do początku września..

Co do tego wniosku - nie chciałem tego pola właśnie wypełniać bo tam było napisane właśnie ( dokładna data - jeśli znamy ) a problem w tym, że ja nie znałem tej daty. Potem w ambasadzie tylko powiedzieli żebym coś mniej więcej wpisał więc wpisałem długopisem luty/marzec..

Napisano

zazwyczaj urzednik daje pobyt na 6 miesiecy i zazwyczaj urzednik na granicy pyta sie jak dlugo chcesz zostac warto miec przy sobie bilet powrotny lub wydruk z komputera o rezerwacji. Jezeli chodzi o zasw lekarskie a twoj angielski nie jest zbyt dobry to popros siostre aby Ci napisala w jezyku angielskim i na 1 kartce A$ miej w dwoch jezykach na gorze polski na dole ang idz do lekarza i popros aby to tylko podsteplowal i to wszystko. To zas moze byc krotkie np PAn Jan Kowalski choruje na ........ i potzebuje zazywac leki takie a takie w dawkach takich a takich

Napisano

Bardzo dziękuje Wam za Wasze odpowiedzi ;-) Wstępnie się zorientuje która linia oferuje takie wygibasy z biletami ;-) Pierwsza podróż za wielką wodę i cholernie się tym wszystkim denerwuje ;-) Pozdrawiam serdecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...