lukasz555 Napisano 26 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2009 Witam serdecznie Ostatnio na łamach Gońca ( gazeta polonii zamieszkującej Kanade) zadałem pytanie osobie zajmujacej sie sprawami polonii doskonale znajacej prawo kanadyjskie. Otuz wybieram sie do kanady po nielegalnym pobycie w usa a oto jej odpowiedz: " Sa to dwa rozne kraje i nie maja ze soba nic wspolnego. Czy zostanie Pan wpuszczony do Kanady nie powinno miec zadnego powiazania z Pana pobytem w USA. Regards," Prosze o pomoc poniewaz wiem ze wyjatek nie potwierdza reguły Pozdrawiam
sly6 Napisano 26 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2009 Lecac do Kanady jako turysta musisz pokazac na granicy ze wrocisz na czas z Kanady i nie bedziesz pracowac nielegalnie i teraz jesli urzednik sie dowie ze byles nielegalnie w USA wtedy moze miec watpliwosci ze tego samego nie zrobisz w Kanadzie.. Co innego z osobami ktore leca jako skilled worker z USA a tam sa nielegalnie.Te osoby sa wpuszczane
Jac_76 Napisano 26 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2009 Nic nie napisales nam o samym wyjezdzie do Kanady, czy jedziesz tam jako turysta czy jako imigrant.
lukasz555 Napisano 27 Lutego 2009 Autor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2009 Witam Jako turysta ktory bedzie mial zamiar w jakis sposob dostac sie na teren usa. Ale jesli mi nie wyjdzie to podejrzewam ze zostane w kanadzie ale nie wiem na chwile obecna jak tam wyglada sytuacja z praca i ta cala recesja w chwili obecnej. Pozdrawiam
Rademedes Napisano 27 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2009 Jako turysta ktory bedzie mam zamiar w jakis sposob gostac sie na teren usa.Pozdrawiam mowimy o oficjalnych sposobach (wiza > przelot/przejazd do USA) czy nieoficjalnych?
Jac_76 Napisano 27 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2009 domyslam sie ze chodzi o mniej oficjalne sposoby...
lukasz555 Napisano 27 Lutego 2009 Autor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2009 Dokładnie chodzi o mniej oficjalne sposoby. Wlasnie nie wiem jak to jest czy przebywajac w Kanadzie i zeby ewentualnie dostac sie na teren usa musze miec wczesniej otrzymaja wize jeszcze w polsce czy mozna to zalatwic na terenie Kanady? Pozdro
muzzy Napisano 27 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2009 Dokładnie chodzi o mniej oficjalne sposoby.Wlasnie nie wiem jak to jest czy przebywajac w Kanadzie i zeby ewentualnie dostac sie na teren usa musze miec wczesniej otrzymaja wize jeszcze w polsce czy mozna to zalatwic na terenie Kanady? Pozdro Mozesz normalnie aplikowac w wize turystyczna w Kanadzie, zasady takie same, na calym swiecie.
Rademedes Napisano 27 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2009 ja tylko dodam, ze o wize trudniej w Kanadzie i to nie chodzi o przepisy ale o mentalnosc tamtejszych konsulow, osobiscie radze zaopatrzyc sie w wize w Polsce, bo czeka sie kilka dni a nie jak np. w Toronto: Visitors Visas: 42 Days
sly6 Napisano 27 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2009 Tak jak pisze Rademenes dostac wize z Kanady do USA jest ciezej niz z Polski.. Co do pobytu w Kanadzie to nie USA ze mozesz szybko dostac prace nielegalna,do tego Policja tego kraju wspolpracuje z imigracja i wrazie klopotow prawem szybko wrocisz do Polski .Tak wiec jesli zlapies kontakt z pracodawca postaraj sie o wize pracownicza lub tez wyjedz na jakis program PNP-skilled worker.. poczytasz o tym na stronie Ambasady : http://www.canada.pl/ oraz tej: http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.