Skocz do zawartości

Lekarz Do Usa?

DreedMed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktos sie orientuje jak wyglada wyjazd ostanie na stale w USA dla kogos kto skonczyl medycyne w Polsce? Wiem ze trzeba nostryfikowac dyplom itp. ale trzeba wrocic po dwoch latach. Czy sa jakies mozliwosci zostania tam na stale?

Napisano

Pamiętaj iż w USA jest trochę inaczej niż w Polsce, tam ważna jest konkretna uczelnia. I tak absolwent jednej uczleni będzie miał prawo do wykonywania zawodu na Alasce (tam trudno o lekarzy) ale w Kalifornii już nie (tam każdy chciałby praktykować). Zwykle trzeba ukończyć 2 ostatnie lata na konkretnej uczellni (przynajmniej ja sie z tym spotkałem - jednak znajoma tak uzyskała dyplom amerykański), choć to pewnie zależy ok znajomości/uczelni/siły itp.

Napisano

Nie chodzi tu, ze nie "mozesz" praktykowac w Kaliforni czy na Alasce jezeli tam nie skonczyles uczelni. Chodzi o to, ze wiele stanow ma wlasne wymagania na licensje lekarska. Jezeli skonczysz szkole medyczna w Kaliforni mozesz pracowac w Kaliforni ale, naprzyklad, zeby praktykowac w Connecticut lekarz bedzie musial zdac egzamin na licensje Connecticut. Takie egzaminy nie dotycza tylko lekarzy, ale takze nauczycieli i prawnikow i innych.

Napisano

Trochę nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi, chodzi o to iż w różnych stanach lista szkół po których można otrzymać licencję jest inna i na Alasce jest zdecydowanie dłuższa niż w Kalifornii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...