DreedMed Napisano 14 Marca 2009 Zgłoś Napisano 14 Marca 2009 Czy ktos sie orientuje jak wyglada wyjazd ostanie na stale w USA dla kogos kto skonczyl medycyne w Polsce? Wiem ze trzeba nostryfikowac dyplom itp. ale trzeba wrocic po dwoch latach. Czy sa jakies mozliwosci zostania tam na stale?
mpbc Napisano 14 Marca 2009 Zgłoś Napisano 14 Marca 2009 Pamiętaj iż w USA jest trochę inaczej niż w Polsce, tam ważna jest konkretna uczelnia. I tak absolwent jednej uczleni będzie miał prawo do wykonywania zawodu na Alasce (tam trudno o lekarzy) ale w Kalifornii już nie (tam każdy chciałby praktykować). Zwykle trzeba ukończyć 2 ostatnie lata na konkretnej uczellni (przynajmniej ja sie z tym spotkałem - jednak znajoma tak uzyskała dyplom amerykański), choć to pewnie zależy ok znajomości/uczelni/siły itp.
katlia Napisano 15 Marca 2009 Zgłoś Napisano 15 Marca 2009 Nie chodzi tu, ze nie "mozesz" praktykowac w Kaliforni czy na Alasce jezeli tam nie skonczyles uczelni. Chodzi o to, ze wiele stanow ma wlasne wymagania na licensje lekarska. Jezeli skonczysz szkole medyczna w Kaliforni mozesz pracowac w Kaliforni ale, naprzyklad, zeby praktykowac w Connecticut lekarz bedzie musial zdac egzamin na licensje Connecticut. Takie egzaminy nie dotycza tylko lekarzy, ale takze nauczycieli i prawnikow i innych.
mpbc Napisano 15 Marca 2009 Zgłoś Napisano 15 Marca 2009 Trochę nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi, chodzi o to iż w różnych stanach lista szkół po których można otrzymać licencję jest inna i na Alasce jest zdecydowanie dłuższa niż w Kalifornii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.