sly6 Napisano 19 Marca 2009 Zgłoś Napisano 19 Marca 2009 Kasia_XX8 a co Ty bys chciala zobaczyc,gdzie bys chciala pojechac?od tego zacznij a bedzie Ci latwiej na rozmowie. Wiele osob stara sie o wize i mowi ze leci zwiedzac wiec Ty nie bedziesz ani pierwsza ani tez ostatnia osoba co takie cos mowi.
Rademedes Napisano 20 Marca 2009 Zgłoś Napisano 20 Marca 2009 Wazne, zeby byc zorientowanym co sie jedzie zwiedzac, a nie motac sie na pytania: Co bedziesz zwiedzac? Dlaczego wlasnie to? Jak bedziesz podrozowac, gdzie nocowac? itp. Na ogol nie pytaja, ale jak zapytaja to trzeba wygladac na osobe, ktore wie co i jak chce robic w USA ;-)
Kasia_XX8 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 Mam nowe pytanie!! czy te wszystkie dokumenty wymagane, w sensie dowod zaplaty i to co trzeba wypelnic, musi byc wyslane szybciej poczta czy dopiero w dzien wizyty dostarczone do okienka??? a jak im pokazac dowod wplaty? zrobic wyciag z konta?
gal Napisano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 oki, dzieki obojgu za info ...wracajac do argumentow, co w sumie powinnam powiedziec? poprostu w celach turystycznych? generalnie to faktycznie bedzie prawda, tyle tylko ze bede w domu u mojego kuzyna, ale on nie chcial zeby tam nic takiego wspominac ... wiec co mam powiedziec? ze sama sobie zabookuje hotel czy tam hostel i bede sobie sama zwiedzac? nie bedzie to dziwne dla nich? nie bede przeciez sciemniac o jakis grupach wycieczkowych bo od razu pewnie chcieliby znac detale ... i sie zakrece .. wiec co radzicie? :) pozdrowka .. Nie musisz nic sciemniac. Ani rezerwowac hoteli czy wycieczek Poniewaz bedziesz caly czas "on the way" czyli nie wiesz jak i gdzie w ktorym miejscu Pomusl sobie jakies zdrowe info popytaj kuzyna z USA w koncu moze ci cos swiatlego doradzic... i z tymi info idz do konsulatu
Rademedes Napisano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 dlaczego tak trudno jest przeczytac informacje zawarta na stronie ambasady/konsulatu, tym bardziej ze sa one w jezyku polskim ? http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...w_to_apply.html
sly6 Napisano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 Kolezanka sie pyta jak kto jest z tym w UK a nie w Polsce http://www.usembassy.org.uk/cons_new/visa/niv/apply.html
Kasia_XX8 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 oo jaaa, nie chce mi sie czytac:D:D:D moze ktos za mnie i mi podac info? heh sluchajcie, wracajac do wypelniania formularza-> jak pisze tam adres obecnej szkoly LUB pracodawcy to ktore lepiej wybrac? bo miejsca na dwa to chyba tam nie bedzie tyle .... ? A pozniej ta sekcja o detale gdzie bedzie sie mieszkac w USA; adres, telefon osoby itp itd - to co mam napisac tam jak ja nie wiem gdzie bede sie zatrzymywala .... ? no i w sumie nie pisze tam nic ze trzeba wyslac te formy poczta szybciej przed spotkaniem ..... jak jest w Polsce? trzeba wziasc wszystkie formy ze soba na spotkanie czy powysylac szybciej? doradzcie .... pozdrowka
sly6 Napisano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 W Polsce niczego sie nie wysyla a bierze sie formularze na spotkanie z Konsulem. Jak nie wiesz gdzie sie zatrzymasz to zostaw to miejsce puste i wrazie pytan powiesz co masz w planach.
Rademedes Napisano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2009 Kolezanka sie pyta jak kto jest z tym w UK a nie w Polsce kolezance sie nie chce przeczytac dlatego pyta
val66 Napisano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2009 OK! Zarowno w Polsce jak i UK najpierw nalezy zadzwonic do ambasady aby otrzymac date na przesluchanie. Glowny formularz DS-156 wypelnia sie tylko i wylacznie on-line. Paszport, zdjecia i inne pomocnicze dokumenty zabierasz ze soba na rozmowe z konsulem. W londynie jest nawet mozliwosc uzycia komputera i drukarki na miejscu do sporzadzenia niektorych formularzy. Oczywiscie jest oplata do uiszczenia gdzies po drodze. Co do samej rozmowy z konsulem sprawa wyglada identycznie zarowno w Polsce jak i w UK jezeli wladasz j. angielskim. Gorzej jezeli ktos potrzebowalby tlumacza - wtedy Warszawa to jakby konieczna opcja. Jakikolwiek masz zamysl staraj sie mowic prawde. Osobiscie polecam ambasade w Londynie - znacznie obszerniejsza, jakies 28 - 30 okienek a nie jak te 6 czy 8 w Warszawie. Jeszcze jedno, jezeli nic sie nie zmienilo ostatnio to jestem prawie pewien ze wiza B-2 turystyczna jest na 10 lat do wielokrotnego przekraczania granicy, a ile czasu dadza na stemplu przy samym wjezdzie to juz inna sprawa zazwyczaj okolo 3 miesiace i nie wiecej niz 6. W zwiazku z tym oplata jest jedna za ta wize, z tym ze nalezy pamietac, ze oplata nie jest zwracana gdy aplikacja zostanie odrzucona. Reasumujac, jesli mieszkasz i uczysz sie tu w Londynie to ma to wiekszy sens aby starac sie o wize tutaj. Aha, kolejki pod tutejsza ambasada nie sa tak przerazone jak w Polsce, generalnie lepsza atmosfera.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.