Evrin Posted March 22, 2005 Report Posted March 22, 2005 Witajcie, każdy z nas dostał zapewne maila do serwisu z życzeniami. Pojawiła się tam jeszcze jedna informacja : "Przypominamy rowniez, ze zgodnie z amerykanskim prawem, kazda osoba pracujaca w USA ma obowiazek rozliczenia sie z Amerykanskim Urzedem Podatkowym (IRS). Deklaracje podatkowa nalezy wypelnic niezaleznie od tego czy przysluguje nam zwrot podatku, czy tez zalegamy z oplatami dla IRS. Najprawdopodobniej orientujecie sie, ze termin skladania dokumentow mija juz 15 kwietnia. " Mam następujące pytania: 1. czy na pewno musze sie rozliczyć z IRS jesli moj dochód wyniósł 64$ ?? sam koszt rozliczenia kosztuje ok 200zł wiec byloby to dla mnie tragiczne... 2. czy nie jest tak tak, że na rozliczenie mam kilka lat ?? tak przecież było w poprzednich latach !! dziekuje i pozdrawiam
Flame of Udun Posted March 22, 2005 Report Posted March 22, 2005 1) Obowiazek zawsze jest. Takie prawo jest w kazdym kraju 2) Z tego co wiem jesli sie nie rozliczysz w terminie to moga Ci nalozyc jakas kare -zalezy od Stanu. Zobacz jakie biuro to robi najtaniej lub zrob to sama i po klopocie. F
Chomik Posted March 22, 2005 Report Posted March 22, 2005 czy nie jest tak tak, że na rozliczenie mam kilka lat ? tak przecież było w poprzednich latach! Masz na to co najmniej 3 lata, wiec spokojnie. :wink: P.S. Rozlicz sie sama, to moze jeszcze odzyskasz te 64 USD :smt040
Evrin Posted March 22, 2005 Author Report Posted March 22, 2005 P.S. Rozlicz sie sama, to moze jeszcze odzyskasz te 64 USD :smt040 Chomiczku ja dostałam na rekę 64$ wiec podatku pewnie z 10$ by mi zwrócili... śmiech na sali. Czy naprawde wszyscy watowicze rozliczają sie z podatku ?? czy mogę mieć jakieś problemy jakbym za 5 latek na przykład chciała wjechać do Stanów ?? brzmi to absurdalnie. Ciekawe ze w info jakie dostalam w mailu pisza ze termin uplywa w kwietniu. To z deczka nieuczciwe... dziekuje za odzew chyba bede musiala poszperac jak sie rozliczyc samemu Ewa
Bozka Posted March 22, 2005 Report Posted March 22, 2005 Hej Ervin Nie wiem z jakiego miasta jesteś... ale w Warszawskiej ambasadzie są bezpłatne konsultacje w sprawie rozliczania się z z amerykańskim fiskusem. Trzeba się tylko umówić telefonicznie.
Bozka Posted March 22, 2005 Report Posted March 22, 2005 Ups... Ale jestem zakręcona :oops: masz to napisane przy Twoim nicku nie zauważyłam tego Wrocławia - piękne miasto tak a propos nio cóż chyba poprzedni post w związku z tym traci ważność :cry: Ale może ktoś inny skorzysta :? W każdym razie życzę powodzenia
Guest Posted March 23, 2005 Report Posted March 23, 2005 czyli jeśli nie muszę się rozliczac w tym roku??? czy istnieje jakas róznica, jeśli ja w zeszłym roku byłam na Resort America a nie na WT? albo czy campowicze z Camp America takze muszą się rozliczac? moze pytanie głupie,ale chcę być pewna :wink:
Admin Posted March 23, 2005 Report Posted March 23, 2005 Oto informacje, które uzyskałem w TAX Consulting: 1. 15 kwietnia to termin składania deklaracji podatkowych dla osób, które mają wobec IRS zaległości podatkowe. Po tym terminie naliczane są kary i odsetki. 99% osobom pracujących na W&T przysuguje zwrot nadpłaconego podatku. Osoby takie mają na rozliczenie 2004 roku czas do 15.04.2008r. 2. Obowiązek złożenia deklaracji podatkowej dotyczy każdej osoby, która legalnie pracowała w USA. Brak rozliczenia może być powodem nie przyznania wizy do USA w przyszłości. 3. W przypadku programu typu "Camp" rozliczenia wymaga tylko praca podjęta ewentualnie po zakończeniu samego Campu.
Guest Posted March 24, 2005 Report Posted March 24, 2005 Witajcie,każdy z nas dostał zapewne maila do serwisu z życzeniami. ......................... sam koszt rozliczenia kosztuje ok 200zł wiec byloby to dla mnie tragiczne... Witam Wszystkich Zainteresowanych :!: Powyższa cytowana informacja jest zwykłym wyłudzaniem pieniedzy od naiwnych i nieświadomych :!: :!: :!: Faktem jest , że z podatków w USA powinno się rozliczyć, aby uniknąć problemów na przyszłość! W przypadku minimalnych sum, to nie ma sensu korzystanie z pośredników. Zgłoszenie (złożenie) formularza podatkowego kosztuje $ 0.oo plus znaczek pocztowy (regular mail). Data rozliczenia>> 15 kwietnia następnego roku którego dotyczy podatek ! Liczy się data stempla pocztowego, a nie data dostarczenia do urzędu. W przypadku W&T, termin jest trochę dłuższy. Dlaczego jest dobrze wypisać takowe zgłoszenie podatkowe :?: Otóż przy kolejnej wizycie (planowanej) w USA, każdy urzędnik w ambasadzie zapyta -- czy był Pan/Pani już kiedyś w USA ? Tak , czy owak sprawdzą, to na komputerze (swoim)... Jeżeli wyjdzie, że to była wizyta zarobkowa, to kolejnym pytaniem będzie>>Czy Pan/Pani rozliczył się z podatków :?: I nie jest ważne , czy chodzi o milion dolarów, czy o jednego dolara, rozliczenie na papierze jest konieczne :!: Trochę inaczej jest z osobami na zielonej karcie.... Co roku te sumy się zmieniają, ale jeżeli zarobisz mniej niż ( :?: ) dolarów, to możesz nie wypisywać zeznania podatkowego za dany rok... Aczkolwiek IRS w ciągu siedmiu lat może "zapytać" >> Dlaczego Pan/Pani nie rozliczyła się za dany rok ? Reasumując. Zanim komuś zapłacisz (wątpliwą) opłatę za pośrednictwo, to zastanów się dobrze, czy warto :?: Powodzenia !
Chomik Posted March 24, 2005 Report Posted March 24, 2005 Data rozliczenia>> 15 kwietnia następnego roku którego dotyczy podatek ! Wszystko sie zgadza, ale mozna sie - bez reperkusji - spoznic 3 lata (niektorzy mowia, ze w wypadku W&T nawet wiecej, ale nie przesadzajmy ) i wjedziecie sie do USA bez problemow, mimo iz ktos nie rozliczyl sie jeszcze za rok np. 2003!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.