rysiek08 Napisano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 30 Marca 2009 no dzieki-patrzylem i jest duzo ofert z kazdej dziedziny-wiec dlaczego tak pesymistycznie wczesniej pisales? mimo ze sa oferty i tak ciezko dostac prace?
gal Napisano 30 Marca 2009 Zgłoś Napisano 30 Marca 2009 nie nie pesymistycznie not even close to it tylko jesli legalnie to fajna sprawa ,natomiast nielegalnie (co poczatkowo myslalem) to szkoda paprac sobie papiery
rysiek08 Napisano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 30 Marca 2009 Nie-nielegalnie to wg. mnie nie ma sensu nawet jechac. Na wizie pracowniczej mam National Insurance Number, wyrobie sobie ID, prawko amerykanskie i wszystko bedzie ok pod wzgledem legalnosci. Ale zastanawiam sie jak bedzie ze znalezieniem pracy na miejscu. Jezdzilem juz do Anglii w zeszlych latach bez zadnych znajomosci ani nagranej pracy na miejscu i sobie poradzilem, nawet udalo mi sie znalezc prace taka jaka chcialem ale zdaje sobie sprawe ze jednak w USA moze byc o wiele trudniej. Jak szukac pracy po przyjezdzie na miejsce? Jakies gazety z ogloszeniami, ta stronka co mi podales?
kieras Napisano 31 Marca 2009 Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 Drogi rysiek08 ! Albo twoj post jest prowokacja, albo ktos Cie zdrowo w rogi walnal.
FUGAZI Napisano 31 Marca 2009 Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 Drogi rysiek08 !Albo twoj post jest prowokacja, albo ktos Cie zdrowo w rogi walnal. Chiba to drugie. rysiek08 kto Ci obiecał wizę H1 jak sobie znajdziesz pracę jako dostawca pizzy?
mags21 Napisano 31 Marca 2009 Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 sama jestem ciekawa bo pierwsze słyszę o wizie H1 job hunting ale jesli taka istnieje to napisz proszę jak ją mozna dostać i ile to kosz
rysiek08 Napisano 31 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 Chodzi o wize J1 a nie H1-jak pisalem wczesniejszy post wkradl sie blad-sory za pomylke. W kazdym razie nie zmienia to faktu ze ciagle nikt nie chce mi pomoc opisujac obecna sytuacje tylko wysmiewa,niedowierza. Czy w USA jest taka sama sytuacja jak w Anglii ze emigranci z Polski juz tam rezydujacy dowartosciowuja sie jak widza ze innemu przyjezdnemu Polakowi, lub szykujacemu sie do wyjazdu idzie gorzej niz im lub ewentualnie jak idzie lepiej to tez albo niedowierzaja albo wysmiewaja zeby sie w ten sposob dowartosciowac i ukryc swoje kompleksy? Bo krazy takie powiedzenie zeby za granica unikac przede wszystkim rodakow - faktycznie jest az tak zle rowniez w USA?
Rademedes Napisano 31 Marca 2009 Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 nikt Ci nie odpowiedzial bo zwyczajnie nikt nie potrafi tego ocenic obiektywnie, wbrew pozorom kazdy ma inne podejscie, na co inne zwraca uwage itp. jesli dobrze rozumiem bedzie to Twoj pierwszy wyjazd do USA, a zatem rowniez pierwsza praca tam, ja proponuje, abys poprostu pojechal i popracowal gdziekolwiek, w miedzy czasie szukal jakiejs pracy, ktora bardziej bedzie spelniala Twoje oczekiwania i wtedy na wlasnej skorze przekonasz sie jak jest, niezaleznie do ktorego stanu pojedziesz to mozliwosci sa podobne, co do florydy to pisalem o tym w innym watku nie tak dawno temu, ze znajomi sie zalili na brak pracy na florydzie w okresie wakacyjnym - tzn trudno bylo o prace marzen bedziesz mial tez idealna okazje zeby zapoznac sie z mozliwosciami nauki itp jesli jedziesz na J-1 to pewnie bedzie to jeden z wyjazdow studenckich, moze WAT? trudno znalezc super prace jadac pierwszy raz i to do tego na krotki okres czasu Polacy za granica sa jacy sa, ale watpie w to ze w Anglii jest tak zle jak w USA, emigracja w Europie jest jeszcze stosunkowo mloda ;-)
sly6 Napisano 31 Marca 2009 Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 Planuje wyjazd do USA w tym roku na wizie pracowniczej J-1 to nie jest typowa wiza pracownicza ,bo ta ma inne oznaczenia i o tym pamietaj piszac nastepne posty czy na tym czy tez na innym forum.
rysiek08 Napisano 31 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 Ok-dzieki za odpowiedzi. Wyglada na to ze chyba Kalifornia to lepsza opcja niz Floryda. Jezeli jest jeszcze ktos kto ma jakies doswiadczenia w tym temacie prosilbym o udzielenie sie. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.