Skocz do zawartości

Pytanie Odnośnie Wyjazdu Do Usa

DjDexter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chodzi mi np o to że Ładuje się w Torronto i mam rozładunek w NY. Chodzi mi o przejazd przez granice Kanadyjsko Amerykańską. i Pózniej pod kanadyjską banderą jezdzic po USA

A cos sie tak uparl na USA. Kanada to takze piekny kraj i potrzeba dlugiego czasu zeby ja zjezdzic wszerz i wzdluz...

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
A cos sie tak uparl na USA. Kanada to takze piekny kraj i potrzeba dlugiego czasu zeby ja zjezdzic wszerz i wzdluz...

Ale ma chlopak milosc w NY

i dzieki takiej pracy mysli ze moze bedzie ja odwiedzal

Nie koniecznie kolego

bo zycie i praca truck driver

daje bardzo male okienko wolnego czasu miedzy zaladunkiem i rozladunkiem

Napisano
Ale ma chlopak milosc w NY

i dzieki takiej pracy mysli ze moze bedzie ja odwiedzal

Nie koniecznie kolego

bo zycie i praca truck driver

daje bardzo male okienko wolnego czasu miedzy zaladunkiem i rozladunkiem

To prawda, ciezarowka zjezdzilem cala Europe i uczciwie moge przyznac ze g... widzialem poza autostrada i pasmami gor. Gdyby nie kilkunastoletni epizod pracy na autokarach w turystyce nie widzialbym nic.

Napisano

DjDexter

nie wiem jak bedzie wygladal przejazd z kanady do usa od czerwca 2009 kiedy zacznie obowiazywac

przepis przedstawienia paszportu.

A rezydent lub ktos na wizie pracowniczej

nie ma paszportu i nie moze miec paszportu Kanadyjskiego

czyli bedzie musial miec wize na przejazd do US

Napisano
Do pracy jako truck driver musisz miec prawo jazdy.Kanadyjskie lub USA dostaniesz tylko jesli masz staly pobyt

wystarczy prawo pobytu, nawet czasowego, w Ontario latwiej o prawko jak w USA nawet jesli porownamy to z IL

jesli ktos ma z USA to w gre wchodzi wymiana - i tak naprawde tylko wymiana

Napisano
nie wiem jak bedzie wygladal przejazd z kanady do usa od czerwca 2009 kiedy zacznie obowiazywac

przepis przedstawienia paszportu.

jesli znowu nie odrocza tego przepisu o kolejnych kilka miesiecy,

kierowcy wjezdzaja do tej pory glownie na prawo jazdy, czasam maja ze soba karte "fast track", ktora rzekomo przyspiesza wjazd do USA, ale znajomi mowia ze to Tylko teoria

wprowadzenie paszportu nic nie zmienia, jesli ktos jest obywatelem kraju objetego programem wizowym to wize MUSI posiadac, na granicy czesto pierwsze pytanie jakie pada wlasnie o obywatelstwo

Napisano
Chodzi mi np o to że Ładuje się w Torronto i mam rozładunek w NY. Chodzi mi o przejazd przez granice Kanadyjsko Amerykańską. i Pózniej pod kanadyjską banderą jezdzic po USA

nie mozna przewozic pod kanadyjska "bandera" ladunkow w USA, ktorych zaladunek i rozladunek odbywa sie na terenie USA, jak policja znajdzie takie cos w dokumentach przewozowych to jest nie mala kara za to

tak uscislajac ciezarowka + kierowca to nie jest wszystko, zeby poruszac sie swobodnie po Kanadzie czy USA, do tego dochodzi szereg przepisow, naklejek, oplat (chocby ze wzgledu na rozne prawo w stanach po ktorych ciezarowka bedzie sie poruszala)

Napisano
Druga możliwość gdybym wyjechał do kanady. Tam szukają Kierowców (Ostatnio na P&O z Dover do Calais widziałem ogłoszenia ze szukają dużej ilości kierowców) Czy pracodawca z kanady może załatwić wizę pracowniczą na przejazd ciężarówka do Stanów?

Co do ofert pracy to jak podzwonisz i zobaczysz jakie sa warunki to okaze sie ze niestety kolorowo nie jest. Znajomi ktorzy od lat pracuja jako kierowcy ciezarowek zala sie ze wynagrodzenia za kursy nie wzrosly wiele, a maja coraz wieksze przestoje. Latwo domyslic sie, ze to nie jest nic przyjemnego, gdy czlowiek musi spedzic w pracy ekstra kilka godzin tak naprawde za darmo.

Co do wizy: Pracodawca wystawia pismo, do ambasady, w ktorym informuje, ze pragnie zatrudnic kierowce na trasy Kanada/USA ale osoba ta nie posiada wizy. Na tej podstawie kierowca moze uzyskac wize B1/B2 czyli po naszemu turystyczno-biznesowa. Jest ona wystarczajaca do przekroczenia granicy ciezarowka. Jesli ktos jednak z jakis powodow nie kwalifikuje sie na wize to ten list tak naprawde niczego nie zmieni.

PS. Slyszalem ze non stop sa zapotrzebowania na kierowcow malych samochodow dostawczych firm kurierskich UPS itp. Nie potrzeba specjalnego prawka, zeby u nich pracowac. Wynagrodzenie nie najlepsze, ale cel mozna osiagnac zeby do USA wjechac. Podobnie jak powyzej potrzebna jest wiza B1/B2.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...