AnKa623 Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 Witam Wszystkich! Na początku czerwca chcę lecieć z koleżanką do znajomej z Filadelfii. Niedawno dowiedziałam się, że potrzebne jest zaproszenie, aby otrzymać wizę. Moglibyście mi przybliżyć trochę ten temat? Pozdrawiam AnKa Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobot48 Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 Przy ubieganiu sie o wize turystyczna (bo o taką wize domyslam sie ze chodzi) zaproszenie nie jest wymagane i nie musicie go miec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 a gdzie sie tego dowiedzialas? nawet na stronie Ambasady pisza takie cos ze : Czy do uzyskania wizy turystycznej niezbędne jest zaproszenie? Mam znajomego, który jest posiadaczem zielonej karty, mieszka w USA od 10-ciu lat i mógłby mi je przysłać. Z góry dziękuję za odpowiedź. O: Dziękuję za ciekawe pytanie. W konsulacie w Warszawie wiele osób przedstawia poświadczone notarialnie zaproszenia od przyjaciół i rodziny z USA. Tymczasem zaproszenie nie jest wymagane i nie ułatwia uzyskania wizy! Konsul podejmuje decyzję w sprawie wizy w oparciu o sytuację osoby, która się o nią ubiega, nie zaś osoby zapraszającej. Innymi słowy osoba ubiegająca się o wizę powinna udowodnić, że posiada silne związki socjalno-ekonomiczne i rodzinne z krajem zamieszkania. http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/q3_2005.html Jak tak by bylo to nikt by nie pojechal do USA jako turysta Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnKa623 Posted May 10, 2009 Author Report Share Posted May 10, 2009 nie wiem czy w naszym przypadku nie przydaloby sie zaproszenie, bo wlasnie skonczylysmy szkole srednia czyli teoretycznie nie trzyma nas w Polsce szkola;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 10, 2009 Report Share Posted May 10, 2009 Zaproszenie Ci nie pomoze w dostaniu wizy,przeczytaj moze ten tekst jeszcze raz: Konsul podejmuje decyzję w sprawie wizy w oparciu o sytuację osoby, która się o nią ubiega, nie zaś osoby zapraszającej. Innymi słowy osoba ubiegająca się o wizę powinna udowodnić, że posiada silne związki socjalno-ekonomiczne i rodzinne z krajem zamieszkania. Tutaj masz odpowedz na swoje pytanie. I teraz sa przypadki ze osoby konczace dostaja wize a sa takie ze wychodza bez wizy.. Musicie wiedziec co zamierzacie robic po nauce jak Was sie o takie cos zapytaja .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.