misiek_r Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Wybieram sie na 2 tygodnie do USA. Pierwszy tydzien w Nowym Jorku, drugi w Chicago. Chcę wynająć samochód w NY i zrobić krótką trasę do CHI. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć po polsku ogólnych choćby przepisów ruchu drogowego w tym kraju. Czy ktoś może mi pomóc?
gal Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Sa bardzo proste: follow the road u cant miss it
trucker Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Podstawowa znajomosc jezyka jezyka angielskiego i przeczytasz sobie z jezdni lub z tabliczek pod znakami co i jak Nie ma obawy
sly6 Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 jemu moze chodzi o takie cos jak autobusy szkolne itp
misiek_r Napisano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 jemu moze chodzi o takie cos jak autobusy szkolne itp Nie, nie chodziło mi o autobusy szkolne, ale np. ograniczenia prędkości i ogólne zasady, które są zasadniczo różnią się od naszych. Muszę - między innymi - wiedzieć, ile mniej więcej czasu potrzebuję na przejechanie z Nowego Jorku do Niagara Falls (660 km).
sly6 Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Predkosc masz napisane w milach i tak tez masz w kazdym samochodzie na liczniku,masz to zaznaczone na znakach drogowych jak unas np bedzie 25 -35 .Tak samo przekraczanie predkosci moze Cie duzo kosztowac i nie radze dyskutowac z Policja.
misiek_r Napisano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Predkosc masz napisane w milach i tak tez masz w kazdym samochodzie na liczniku,masz to zaznaczone na znakach drogowych jak unas np bedzie 25 -35 .Tak samo przekraczanie predkosci moze Cie duzo kosztowac i nie radze dyskutowac z Policja. Czy masz mnie za niepełnosprawnego umysłowo, czy nie rozumiesz mojego pytania? Nie musisz mi tłumaczyć, że w USA odległości są w milach, a prędkość w milach na godzinę. Wiem również, gdzie zwykle w samochodzie jest licznik i w którym miejscu na drodze powinny być informacje o ograniczeniach. Potrafię też przeliczyć sobie mile na kilometry (to zrobi dziecko w 2 klasie szkoły podstawowej). Ja natomiast chciałbym wiedzieć np. jaka jest ogólnie dozwolona prędkość w terenie zabudowanym, na drogach stanowych czy autostradach. Wszystko po to, bym już dzisiaj wiedział, ile godzin potrzebuję na przejechanie zaplanowanego dystansu. Czy taka "kawa na ławę" wystarczy?
sly6 Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Nie mam Cie za umyslowego bo pytania nie byly zbyt sprecyzowane a zbyt ogolne,teraz jak zadales pytania to dostaniesz odpowiedzi do tych pytan.Te 600 km zrobisz w 1 dzien . o predkosci w USA: http://www.koniecswiata.net/ameryka-polnoc...e-sie-po-kraju/ a tutaj ktos ladnie opisal na forum ta sprawe predkosci: http://www.tvn24.pl/1,251,8,54859381,14704...00,0,forum.html
trucker Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Gosci ale sie czepiasz:) kolega sly ci powiedziale ze bedziesz mial na tabliczkach napisane ile mozesz jechac, gdzie...
gal Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Nie, nie chodziło mi o autobusy szkolne, ale np. ograniczenia prędkości i ogólne zasady, które są zasadniczo różnią się od naszych.Muszę - między innymi - wiedzieć, ile mniej więcej czasu potrzebuję na przejechanie z Nowego Jorku do Niagara Falls (660 km). Jak ma wyliczone 660 km... Po pierwsze tu jest wszystko w milach.Z ny do niagara falls bedziesz jechal z predk 65 mil na godzine bo wieksza czesc drogi tak pozwala w zaleznosci od tego ktora droge wybierzesz,jak czesto bedziesz sie zatrzymywal itd itp plus jest taki kruczek ze jedzie sie za tzw ruchem,wiekszosc jedzie zawsze 10 mil szybciej niz pozwala prawo a wiele razy 20 mil szybciej,musisz wyczuc ruch mandat mozna zarobic a i owszem za przekraczanie predkosci i nie probuj w razie czego przekupywac policjanta bo moze sie to zle skonczyc dojechac mozesz i w 5 i w 6 godzin czasem zeby wyjechac z samego miasta trzeba stracic 1-2, jak sa zapchane drogi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.