tommek92 Napisano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2009 Witam. Czy ktoś może w skrócie przedstawić jak wyglądają wszystkie procedury itp itd, po wylądowaniu samolotu z Polski na JFK? Lecę już niedługo na wizie turystycznej liniami LOT i nie wiem dokładnie jak dokładne to się wszystko tam odbywa.
doristos_1 Napisano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2009 Juz w samolocie wypelniasz formularz I-94 oraz deklaracje celna - wszystko masz wyjasnione krok po kroku w magazynie pokladowym Kalejdoskop LOT lub tez jak masz jakies inne pytania to personel sluzy Ci pomoca. Jak juz samolot wyladuje (terminal 4) - udajesz sie najpierw do stanowisk oficerow imigracyjnych - wszystko masz jasno i czytelnie oznaczone w ktora strone isc - z reszta bede napewno tlumy ludzi - wiec podazaj poprostu za tlumem W duzej hali - na lewo beda stanowiska dla "visitors" - czyli to dotyczy Ciebie skroro na turystycznej lecisz oraz po prawej dla obywateli USA. Oczywiscie najwieksze kolejki tzw.: slimaczki ja to nazywam - sa po stronie dla visitors - minimum czekania godzina przy dobrych wiatrach, przy zlych nawet 3 Odpowiednie osoby pokaza Ci do ktorego oficera emigracyjnego masz podejsc i podajesz mu swoj paszport, deklaracje celna oraz I-94.... potem juz wszystko lezy w rekach OFICERA czy ma dobry humor i bez zbednych pytan da Ci wize na 6 miesiecy, czy tez bedzie Cie maglowac... Szczerze mowiac nie wiem jak wyglada maglowanie, bo jak do tej pory jeszcze nie mialam takiego czegos taka moja rada : usmiech od ucha do ucha, odpowiadaj zwiezle na pytania, nie mow tego o co nie pytaja i bedzie dobrze... powinno byc dobrze, bo nikt Ci nie da gwaracji, ze tak bedzie... Oficer oddaje Ci deklaracje celna, przykleja kartke z I-94 do paszportu (tez Ci go oddaje ) Jezeli cala odprawe przez oficera przejdziesz pomyslnie wychodzisz wprost na tasmy bagazowe - najczesciej walizki juz dawno ktos innych sciagnal z tasmy i musisz sie troche natrudzic z ich odnalezieniem, ale to juz bedzie pestka Z bagazami nastepnie udajesz sie do punktu kontroli celnej i tyle.... WELCOME TO AMERICA ))))
gal Napisano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2009 WELCOME TO AMERICA smile.gif)))) Jesli juz to U.S.A
andyopole Napisano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2009 Jesli juz to U.S.A USA znajduja sie w Ameryce wlasnie.......
mpbc Napisano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2009 USA znajduja sie w Ameryce wlasnie....... W Ameryce? Toć to straszna dziura, z 200 mieszkańców ma http://mapa.targeo.pl/miasta/Ameryka Nawet kina tam nie ma, nalbliższe są w Zamościu, Biłgoraju i Świdniku
andyopole Napisano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2009 W Ameryce? Toć to straszna dziura, z 200 mieszkańców ma http://mapa.targeo.pl/miasta/Ameryka Nawet kina tam nie ma, nalbliższe są w Zamościu, Biłgoraju i Świdniku Rzeczywiscie, nawet w mojej gminie jest Ameryka, stanowi dzielnice jednej z wsi. A w sasiedniej gminie mamy miejscowosc o nazwie Paryz.
kwasik Napisano 20 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2009 Oczywiscie najwieksze kolejki tzw.: slimaczki ja to nazywam - sa po stronie dla visitors - minimum czekania godzina przy dobrych wiatrach, przy zlych nawet 3 Dziwne ja tam jak przyleciałem, wchodzę na terminal a tu pustki tylko samolot LOTu właśnie przyleciał moze 5min czekałem, przeszedłem przez bramke no i odbieram bagaż a tu za bramkami tłumy to się udało.
tommek92 Napisano 26 Lipca 2009 Autor Zgłoś Napisano 26 Lipca 2009 tak z ta kolejka to prawda, czekalem 1,5 godziny zeby podejsc do tego okienka, ale wszystko odbylo sie tak jak powinno bez zadnego maglowania z jednym pytaniem ( na jak dlugo?) udalo mi sie dostac wize na 6 miesiecy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.