tmsc Napisano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Witam Za parę miesięcy kończę studia (informatyka magisterskie) i chciałbym wyjechać do Stanów. Przejrzałem forum, ale mam jeszcze parę wątpliwości. Z tego co się zorientowałem to w grę wchodzą tylko dwie opcje: EB-2 lub Internship. EB-2 * Nie wiem czy nie mam za małego doświadczenia (na dzień dzisiejszy tylko 8 miesięcy) - spotkałem się ze sprzecznymi informacjami na ten temat Internship * Czy jest duży problem z uzyskaniem waivera do 2 year rule? Czy orientuje się ktoś z Was jakie warunki musi spełniać firma sponsorująca na EB-2? Zastanawiam się czy założona przeze mnie spółka LLC (Delaware) mogłaby mnie sponsorować. Pozdrawiam
karina Napisano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 WitamZa parę miesięcy kończę studia (informatyka magisterskie) i chciałbym wyjechać do Stanów. Przejrzałem forum, ale mam jeszcze parę wątpliwości. masz watpliwosci, bo forum jest ogolne, a ty masz konkretna sytuacje. Z tego co się zorientowałem to w grę wchodzą tylko dwie opcje: EB-2 lub Internship. i w jednym i w drugim przypadku good luck. Teraz malo kto bierze infomatykow na internship (chyba ze na bezplatny), bo procedury sa dosc restrykcyjne. EB-2 to juz musi byc firma, ktora bedzie Cie sponsorowac, a Ty musisz spelniac wymogi - generalnie duzo zachodu z tym, bo na oferte pracy dla informatyka srednio przychodzi okolo 150 resumes z tego 99% kwalifikuje sie od razu na te pozycje. EB-2 * Nie wiem czy nie mam za małego doświadczenia (na dzień dzisiejszy tylko 8 miesięcy) - spotkałem się ze sprzecznymi informacjami na ten temat to zalezy - nie kazdy zawod, gdzie aplikant ma mgr kwalifikuje sie do EB-2 (choc MS/MA badz licencjat plus okreslone doswiadczenie). Mnostwo Hindusow ma MS i sa w 3 kategorii... Duzo zalezy od zawodu, wymagan co do zawodu itd. Nie w kazdym przypadku wymagane jest w ogole jakiekolwiek doswiadczenie. Internship * Czy jest duży problem z uzyskaniem waivera do 2 year rule? zalezy Czy orientuje się ktoś z Was jakie warunki musi spełniać firma sponsorująca na EB-2? wiele warunkow - ale szkoda czasu aby to opisywac, bo wyszedlby poemat - wszystko zalezy od konkretnej sytuacji. Zastanawiam się czy założona przeze mnie spółka LLC (Delaware) mogłaby mnie sponsorować. ja tez nie jestem wrozka i nie moge Ci tego powiedziec , Pozdrawiam
Szeli Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Internship* Czy jest duży problem z uzyskaniem waivera do 2 year rule? Hey Tak jak powiedziala Karina - cięzko jest zakwalifikować sie do Internshipa jako informatyk; Znam ludzi, którzy studiowali anglistykę a wyjeżdzali jako hospitality manager i odbywali praktykę w resortach wypoczynkowych - polak potrafi... I poki co wielu moich znajomych dostawalo Internshipa na 18miesiecy i ani jeden z nich nie podlegal pod sekcję 212 czyli tak jak z J-1 W&T
Gucio Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Ogolnie jest problem z praca nawet dla lokalych ludzi wiec nikt nie wezmie Graduated z zagranicy.
karina Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Ogolnie jest problem z praca nawet dla lokalych ludzi wiec nikt nie wezmie Graduated z zagranicy. dokladnie to chcialam powiedziec.
gal Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 W tym roku pula wiz pracowniczych jest ciagle niewyczerpana
karina Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 w tej chwili malo ktory pracodawca chce podpisywac kontrakt z pracownikiem (ktorego czesto na oczy nie widzial) na 3 lata. A i wymogi immigration i oplaty sa niemale...
tmsc Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Czy orientuje się ktoś z Was jakie warunki musi spełniać firma sponsorująca na EB-2?wiele warunkow - ale szkoda czasu aby to opisywac, bo wyszedlby poemat - wszystko zalezy od konkretnej sytuacji. A gdzie mniej więcej mogę próbować szukać o tym jakichś informacji? w tej chwili malo ktory pracodawca chce podpisywac kontrakt z pracownikiem (ktorego czesto na oczy nie widzial) na 3 lata. Przy EB-2 trzeba podpisać kontrakt na 3 lata? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pracodawcy chcę zacząć szukać dopiero za 10-12 miesięcy, mam nadzieję, że do tego czasu coś się zmieni na lepsze...
gal Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 A gdzie mniej więcej mogę próbować szukać o tym jakichś informacji?Przy EB-2 trzeba podpisać kontrakt na 3 lata? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pracodawcy chcę zacząć szukać dopiero za 10-12 miesięcy, mam nadzieję, że do tego czasu coś się zmieni na lepsze... przegladaj craigslist www.craigslist.org headhunters http://www.headhunters.com/
karina Napisano 1 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2009 A gdzie mniej więcej mogę próbować szukać o tym jakichś informacji?w przepisach. Przy EB-2 trzeba podpisać kontrakt na 3 lata? nie, nie przy EB-2 tylko przy H1B. Ja odpowiedzialam na post gal, gdzie bylo napisane, ze nie jest wyczerpana pula wiz pracowniczych na ten. Ja napisalam, ze malo kto chce podpisac kontrakt na 3 lata (to jeden z wymogow H-1B). Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pracodawcy chcę zacząć szukać dopiero za 10-12 miesięcy, mam nadzieję, że do tego czasu coś się zmieni na lepsze... zacznij juz teraz szukac, bo za 10 miesiecy to moze byc 25% ludzi na bezrobociu a wtedy Twoje szanse beda naprawde nikle. Juz teraz jest tu jakies 10% ludzi, ktorzy sa na zasilku, i jakies 5 %, ktorzy - wedlug rzadu- nie sa bezrobotni, bo juz nie maja prawa do zasilku...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.