miszkek Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Witam, kilka miesiecy po slubie i zmiana nazwiska zauwazylam, ze na Marriage Cert. kolejnosc nazwisk(panny mlodej) jest odwrocona. Pokazuje B-A a powinno byc A-B, gdzie A jest nazwiskiem panienskim. Niby maly detal, ale wczoraj odmowili mi wyrobiena ID/DL z tego powodu. Dzwonilam do Deparment of Health w tej sprawie i powiedzieli, ze moge uzywac nazwiska zamiennie i to nie jest zaden problem, dzwonie do DMV wciaz nie daje sie przekonac i odeslali mnie do Lieutenant Governor zeby tam zmienic na poprawna kolejnosc. Sprawdzilam formularz, ma "zaledwie" 13 stron, $50fee i i kolejne tygodnie czekania na decyzje sadu plus publikacja w gazecie i tego typu zabiegi! Nic to, z tym poczekam jeszcze. Moje watpliwosci zwiazane sa raczej z INS. Wszystkie formy (o AOS, EAD, AP) wypelnione i wyslane sa na nazwisko A-B i tez tak wydrukowana zostala moja EAD i AP. Wszelaka korespondencja przychodzi tez na nazwisko A-B. Wydaje sie, ze INS jakdotad nie ma z tym problemu. Moje pytanie brzmi, czy istnieje jednak ryzyko, ze ktos zauwazy, ze Marriage Cert. pokazuje cos innego i zazadaja sprostowania tego, doslania czegos... Czy to rzeczywiscie jest maly detal jak mi sie wydaje, a urzedniczka DMV po prostu sie uwziela? Co o tym myslicie? Co mi radzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Uwzieli sie. Poczekaj na EAD, potem zdobadz SSN i z tymi dokumentami idz do DMV. Tam wogole nie powinni pytac juz o akt slubu jak wczesniej nie miales ID. Jak raz zdobedziesz ID nie bedzie wiecej problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzia Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 witam ja mialam podobna sytuacje z marriage cert z tym ze urzednik nie napisal ,ze zmieniam nazwisko po slubie (na nazwisko meza) i wydrukowal certyfikat z moim panienskim nazwiskiem.poszlismy z mezem szybko to sprostowac ,ale niestety nie uznano nam bledu urzednika i musielismy ponownie zlozyc oplate i na nowo wziac slub(czysta formalnosc zalatwiona na mejscu)po czym wydano nam nowy certyfikat juz wypelniony prawidlowo.na tej podstawie bez problemu wyrobilam wszystkie dokumenty czyli DL,EAD,SS itd.Jesli mozesz i chcesz idz i poprostu zmien to zeby w przyszlosci nie miec dodatkowych problemow ,bo jak wiadomo jeden urzednik zrozumie pomylke,a drugi nie da sie przekonac.wszystko zalezy od dobrej woli urzednika.pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.