mruzonka Napisano 29 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2009 Witam wszystkich! Mam taki problem: Mam stary paszport ze starym nazwiskiem - Panieńskim - nowym odbieram jutro - z podwójnym nazwiskiem:) Za miesiąc lecę do USA po raz kolejny - turystycznie z moim mężem. Czy na lotniskach i dla urzędnika będzie wystarczający skrócony akt ślubu czy musi być pełny i jak to jest w praktyce - bo w teorii wiem - pełny akt ślubu i dobra znajomość języka angielskiego aby wytłumaczyć czemu ma się dwa paszporty itd. Bardzo was proszę o pomoc - bo dałam już do tłumaczenia skrócony akt ślubu i nie wiem czy nie zrezygnować - kilka groszy zawsze się przyda:) Dzięki!!! M.
aga998 Napisano 30 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2009 WITAJ! Od 4 lat jeżdżę do USA z 2 paszportami, w starym mam wbitą wizę (panienskie nawisko), w nowym zmienione nazwisko . zawsze mam przy sobie przetłumaczony skrócony akt ślubu i polski oryginał. Przez pierwsze 3 lata prosili o pokazanie aktu ślubu, ale nie trzeba było nic tłumaczyć. Za ostatnim razem dałam oficerowi 2 paszporty, zadał parę typowych pytań: na ile, co będę robić... Fakt, że był ze mną mój mąż - rezydent USA może wpłynął na to, że miły Pan nie chciał zobaczyć przetłumaczonego dokumentu. Uwierzył na słowo, że jesteśmy małżeństwem Na moim przykładzie - skrócony akt ślubu wystarczy. Pozdrawiam. Aga
natural1 Napisano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2010 a co w takiej sytuacji: zamierzamy z narzeczoną wybrac sie do usa po ok 3 tygodni po slubie. narzeczona ma wize w starym paszporcie (ktory konczy się jeszcze przed slubem). poniewaz chcielibysmy leciec krotko po slubie, narzeczona moze nie zdazyc wyrobic nowego paszportu wiec sytuacja moze wygladac tak: wiza w starym paszporcie ze starym nazwiskiem, nowy paszport ze starym nazwiskiem (bo stary skonczyl sie jeszcze przed slubem) a osoba ma nowe nazwisko. czy nie bedzie problemu i czy akt slubu (pelny czy skrocony) wystarczy? czy musi byc przetlumaczony? z gory dzieki. jakby cos nie bylo jasne to pytac .
sly6 Napisano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2010 czy dobrze rozumiem lub tez cos sie Tobie pokrecilo stary paszport i nowy paszport bedzie miec stare nazwisko a akt slubu bedzie na nowe nazwisko ktore przyjmie Twoja zona?jesli tak to ten nowy paspzport nawet wydany nie dlugo po pewnym czasie straci waznosc wiec czy warto wyrabiac paszport i placic zaraz 2 razy??
natural1 Napisano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2010 zgadza się ale problem jest taki: pomiedzy slubem a wylotem mozemy nie zdazyc wyrobic nowego paszportu. jesli zdazymy to problem bedzie taki jak w pierwszych postach. ale jesli nie zdazymy to bedzie tak jak napisalem.
sly6 Napisano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2010 bierzesz akt slubu i lecisz,,nie pamietam jaki ale poszukaj na forum,,wpisz w szukaj akt slubu i troche Ci tego wyjdzie ale znajdziesz odpowiedz,,moze ktos cos doda ...ale wtedy bedziesz musial poczekac troche czasu lub tez dluzszy czas
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.