hciuku Napisano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2009 cześć .. jestem nowy na tym forum .. mam mały dylemat bo ciotka zaprosiła mnie do USA na wakacje na następny rok i ona jeszcze mi zaproponowała żebym poszedł na rok do High School w tym wypadku musiałbym zmienić status wizy B2 (turystyczna) na wizę F1 (studencka) [W USA] i nie wiem jakie są skutki takiej zmiany statusu .. bo po skończeniu tego High school będę musiał wrócić do Polski. Proszę o napisanie mi minusy zmiany statusu w stanach . Gdzieś na forum wyczytałem ze jak zmienię status wizy B2 w USA na wizę studencka to po powrocie do polski nie mogę się już starać o wizę turystyczna tylko o studencka.. czy to prawda ? Pozdrawiam
Jacob`s Napisano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2009 Z tego co pamietam to bedziesz musial zaplacic za cala edukacje roczna czyli zapewne kolo 7tysiecy zalezy chyba od szkoly wtedy to bedziesz Internationa student a kraj napewno nie pokryje twojej nauki wiec bedziesz musial sam za to placic.
hciuku Napisano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2009 pieniądze nie graja roli .. bo ciotka i tak chce wszelkie koszty szkoły pokryć .. Chodzi mi tylko o to czy opłaca mi się w czasie wakacji tam na wizie turystycznej zmieniać na wizę studencka [ w USA ] i rok być w szkole językowej i wrócić do polski .. i po maturze starać się w kraju o wizę studencka aby studiować w stanach.. Czy lepiej będzie przesiedzieć wakacje w USA i normalnie wrócić na wizie turystycznej bez tych bajerów ze szkolą językową .. i po maturze starać się o wizę studencka i iść do collage ?? Bo chyba po zmianie statusu wizy turystycznej na studencka w USA mogę już w kraju nie dostać wizy studenckiej .. nie wiem czy warto ryzykować !
sly6 Napisano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2009 czy dostaniesz wize studencka zalezy od wielu czynnikow,poczytaj dobrze forum i sam zobaczysz na co zwrocic uwage jesli bylo sie legalnie i ma sie ok papiery to wiza studencka powinienes dostac w Polsce
mezzi Napisano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2009 Temat rzeka. Z jednej strony lepiej bedzie jesli staniesz po wize studencka w polsce niz zmieniac status bo bedziesz mial czyste papiery, z drugiej strony w polsce moga Ci tej wizy nie dac, niestety czesto zalezy to tylko i wylacznie od "widzimisie" konsula. to jest loteria jednak lepiej chyba bedzie jesli Ciocia pomoze zdobyc Ci wszystkie papiery i staniesz o wize studencka w polsce. najwyzej Ci jej odmowia ale nadal bedziesz mial "czyste konto" Oni nie lubia tego zmieniania wizy chociaz to jest legalne... ameryka ;] proponowalbym Ci skonczyc szkole tutaj, miec mature i wtedy starac sie na studia tam
hciuku Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2009 Wielkie dzięki za rade Już ostatecznie postanowiłem ze na razie będę latał tylko na odpoczynek ^^ w wakacje ;] A co do studiów.. to się okaże w przyszłości Ale mam jeszcze jedno pytanie .. jakie jest prawdopodobieństwo ze oficer imigracyjny na lotnisku w Chicago nie da mi legalnego pobytu na 6 miesięcy tylko na mniej (co zwykle robią w większości przypadków) ?? podkreślam ze jak będę leciał to bilet sobie będę zamawiał tam i z powrotem na 5 miesięcy, daje to jakaś gwarancje ze dadzą mi legalny pobyt na 6 miesięcy ??
mezzi Napisano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2009 jesli bedziesz mial taki dlugi bilet badz przygotowany na pytanie typu co bedziesz tyle robil? co bedziesz zwiedzal z kim? kto za to placi? z doswiadczen z forum i wlasnych lepiej miec bilet na krotszy czas, 2-3 miesiace a pozniej go zmienic bo oni niby daja te wizy na 6 miesiecy ale nie lubia jak sie tam siedzi tak dlugo, ameryka to dziwny kraj gwarancji zadnej nie masz ze dadza Ci wize na 6 miesiecy, wszystko zalezy od "humoru" oficera imigracyjnego na lotnisku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.