Skocz do zawartości

Odprawa W Chicago - Jak Zdążyć, Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

za 2 dni wylatuje po raz pierwszy w życiu do Stanów i niewiele wiem na temat wszystkich przelotów i procedur, więc bardzo się denerwuję.

Mam przesiadkę w Londynie (tutaj ponad 2, 5 h, więc powinnam zdążyć), a potem w Chicago, na O'Hare - Tutaj niestety tylko 1,15 min aby przesiąść się na samolot do St.Louis (lecę United Airlines).

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Jak postępować z bagażem? Czy nadaję w Warszawie aż do Chicago, czy muszę to zrobić jeszcze raz w Londynie?

2. W Chicago muszę odebrać bagaż i nadać go potem do St.Louis? Czy mogłabym prosić o krótkie zarysowanie "krok po kroku" jak to wszystko wygląda?

Czy są jakieś specjalne naklejki na bagaż (z adresem) i skąd takie wziąć?

Przepraszam za być może banalne pytania, ale to dla mnie "być albo nie być" - przynajmniej na razie...

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

Napisano

bagaz nadajesz w polsce do miejsca do ktorego lecisz , nic po drodze nie musisz odbierac , ani w Londynie ani w Chicago, czasami jak samoloty sie spozniaja to bagaz moze nie zostac na czas przelozony do drugiego samolotu , w tym wypadku linie lotnicze dostarczaja go na adres ktory podasz na lotnisku , masz wystarczajaco czasu miedzy samolotami , w przypadku spoznienia przebukuja ci bilet na nastepny dostepny lot ale zdarza sie tez ze samoloty czekaja jezeli wieksza ilosc pasazerow sie spoznia

Napisano

Bagaż ponownie nadajesz w Chicago! Co do czasu to poważnie wątpię czy na samolot do St Louis zdążysz. Kilka razy zdarzało mi się czekać na przejście przez oficera imigracyjnego z Chicago ponad godzinę. Potem odbiór i ponowne nadanie bagażu, aż w końcu wycieczka (kolejką) na terminal, z którego odlatywałam dalej. Dlatego nigdy nie kupuję biletów, jeśli nie mam minimum 2 godzin na przesiadkę na O'Hare. To lotnisko jest duże i zatłoczone, półtorej godziny może zwyczajnie nie starczyć na przesiadkę.

Napisano

neith dobrze napisala...w 1 porcie w USA masz odprawe bagazowo-paszportowa no i trzeba bedzie w Chicago bagaze nadac jeszcze raz ale to bedzie juz pikus ;)

Napisano

Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)

Czy jeśli będę chciała przebukować bilet, będę musiała uiszczać za to jakąś dodatkową opłatę (lecę tymi samymi liniami - UA)?

Jeszcze raz dziękuję za porady - dzięki forum trochę się uspokoiłam, bo znalazłam odpowiedzi na wiele nurtujących mnie pytań;)

Napisano

Czy jeśli będę chciała przebukować bilet, będę musiała uiszczać za to jakąś dodatkową opłatę (lecę tymi samymi liniami - UA)?

a to juz zalezy jaki masz bilet wykupiony,,sa takie ze nic to nie kosztuje,,sa takie ze jakas kwote musisz zaplacic lub tez sa takie ze nic sie nie da zrobic a wtedy kupujesz nowy bilet lub tez lecisz na tym starym..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...