Skv Napisano 12 Września 2009 Zgłoś Napisano 12 Września 2009 Witam! Mam pytanie. Znajomy chce pojechac na wymianie uczelniana ktora prowadzi Politechnika Krakowska. Wyamiana jest prowadzona z uniwersytetem stanowym w Tenesee az do maja. To jest wymiana na J1. Powiedzialem mu ze wtedy musi sie liczyc z sekcja 212(e) i moze miec problemy gdyby chcial sie strac o H1B. Ale on zadzwonil do konsulatu i mu powiedziano ze sekcja 212(e) zostala zniesiona. Na stronie ambasady pisze: Uwaga: Od 28 czerwca 2009 obywatele polscy nie są objęci wymogiem zamieszkiwania w kraju pochodzenia ze względu na zapotrzebowanie na specjalistyczną wiedzę lub umiejętności. Dotyczy to również osób, których wiza J-1 została wydana przed 28 czerwca 2009 na podstawie formularza DS-2019 z zaznaczonym punktem „is subject to 212(e)”. Czy to oznacza ze zaraz po ukonczeniu nauki moze sie starac o intership, bedac na terenie USA? Czy musi wracac do kraju. Moj znajomy chcialby po ukonczeniu nauki w maju, pojechac do Californi i popracowac az do wrzesnia w firmie architektonicznej...czy to jest mozliwe? Jak dlugo mozna zostac w USA na wizie J1 i czy mozna pracowac w firmie w wakacje czy tylko 20h na terenie kampusu? Czy mozna zmienic wize J1 na jakas inna zeby mogl legalnie pracowac w wakacje? Wielkie dzieki za wszelkie odpowiedzi btw zamiescilem to w tym dziale ze wzgledu na wspomnienie o wizie H i zniesieniu zakazu 212(e) dla osob chcacych sie ubiegac o H1-B Dzieki
sly6 Napisano 13 Września 2009 Zgłoś Napisano 13 Września 2009 jesli ta sekcja jest zniesiona to bedzie mogl sie starac o zmiane statusu na terenie USA ...
Sebastian Napisano 14 Września 2009 Zgłoś Napisano 14 Września 2009 Witam!Mam pytanie. Znajomy chce pojechac na wymianie uczelniana ktora prowadzi Politechnika Krakowska. Wyamiana jest prowadzona z uniwersytetem stanowym w Tenesee az do maja. To jest wymiana na J1. Powiedzialem mu ze wtedy musi sie liczyc z sekcja 212(e) i moze miec problemy gdyby chcial sie strac o H1B. Ale on zadzwonil do konsulatu i mu powiedziano ze sekcja 212(e) zostala zniesiona. Na stronie ambasady pisze: Uwaga: Od 28 czerwca 2009 obywatele polscy nie są objęci wymogiem zamieszkiwania w kraju pochodzenia ze względu na zapotrzebowanie na specjalistyczną wiedzę lub umiejętności. Dotyczy to również osób, których wiza J-1 została wydana przed 28 czerwca 2009 na podstawie formularza DS-2019 z zaznaczonym punktem „is subject to 212(e)”. Czy to oznacza ze zaraz po ukonczeniu nauki moze sie starac o intership, bedac na terenie USA? Czy musi wracac do kraju. Moj znajomy chcialby po ukonczeniu nauki w maju, pojechac do Californi i popracowac az do wrzesnia w firmie architektonicznej...czy to jest mozliwe? Jak dlugo mozna zostac w USA na wizie J1 i czy mozna pracowac w firmie w wakacje czy tylko 20h na terenie kampusu? Czy mozna zmienic wize J1 na jakas inna zeby mogl legalnie pracowac w wakacje? Wielkie dzieki za wszelkie odpowiedzi btw zamiescilem to w tym dziale ze wzgledu na wspomnienie o wizie H i zniesieniu zakazu 212(e) dla osob chcacych sie ubiegac o H1-B Dzieki Jesli to prawda to dobra wiadomosc.
butterfly Napisano 3 Października 2009 Zgłoś Napisano 3 Października 2009 Jesli to prawda to dobra wiadomosc. Ja 5 dni temu wrocilam ze stanow po 18-miesiecznym internshipie. Mam w paszporcie: 2 year rule does apply. Czy w zwiazku ze zmiana od 28 czerwca ta sekcja mnie juz nie dotyczy??? Prosze o pomoc!!!
Fang Napisano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Podłączam się pod pytanie, mam aktualnie wize do października 2010 i potem powinienem wrocic do pl na 2 lata, moja wiza zaczela sie 15 marca 2009, czy to oznacza że 2 year rule mnie nadal obowiązuje czy już nie? Nie wiem czy to ma znaczenie ale przebywam aktualnie w polsce i pomimo ważnej wizy nie planuję narazie wyjazdu do Stanów... Niemniej nie chcę palić mostu.
sly6 Napisano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 fanq tutaj moze cos znajdziesz: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...c=14606&hl=
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.