szymciox Napisano 13 Września 2009 Zgłoś Napisano 13 Września 2009 Witam razem z 2 innymi polakami za 2tygodnie zaczynamy podoroz po usa....i wlasciwie mamy wszystko juz zabookowane poza samochodem i tu sie pojawia problem poniewaz ja niestety niemam 25lat ani karty kredytowej (a niechce brac na siebie auta i placic dwokrotnie wiecej za moj wiek) ,posiadam tylko wypukla amerykaska karte debetowa ,natomiast drugi potencjalny kierowca ma 25lat ,ale niema miedzynarodowego prawka i zadnej karty(ani debetowej ani kredytowej)...i tutaj moje pytania: *czy wypozyczajac auto konieczne jest miedzynarodowe prawo jazdy? bedziemy sie poruszali po californi i nevadzie głownie a samochod chcemy wynajac na lotnisku w los angeles... *czy mozliwe jest wypozyczenie auta gdy karta debetowa nie nalezy do kierowcy?? a jesli nie to czy gdziekolwiek jest mozliwosc platnosci gotowka?? ps. zaznaczam ze skorzystalem wczesniej z opcji szukaj ale niestety w sumie zadna odpowiedz mi w 100% wszyskiego nie wyjasnia... Pozdrawiam Szymon
karus Napisano 13 Września 2009 Zgłoś Napisano 13 Września 2009 postaram się jakoś pomóc, to tak: - nie jest wymagane międzynarodowe prawko - musisz mieć kartę przynajmniej debetową, o gotówce raczej zapomnij. To działa tak ze wypozyczalnia sciąga z twojej karty np $2000 i oddaje je ok tygodnia po oddaniu samochodu (tak było w moim przypadku) jest to zabezpieczeeni na wypadek mandatów z radarów itp. - nie wiem o co chodzi z tym minimalnym wiekiem 25 lat... ja mialem poniżej 25 jak wypożyczałem (kalifornia)i nie miałem zadnej dopłaty - czy jest możliwe wypożyczenie wam samochodu przez osobe trzecią, pewnie tak tylko bedzie mala dopłata za dodatkowego kierowcę - pamięaj o pełnym ubezpieczeniu jak ci nie wypożyczą w jednej wypozyczalni to idz do drugiej, tak do skutku pozdro
sly6 Napisano 13 Września 2009 Zgłoś Napisano 13 Września 2009 wymagane nie jest aby pozyczyc samochod ale moze sie przydac jak Cie bedzie kontrolowac Policja,,czasami sie pytaja o takie cos.
szymciox Napisano 14 Września 2009 Autor Zgłoś Napisano 14 Września 2009 a więc tak o policje sie niemartwie bo juz mnie tu zatrzymali za predkosc i polskie prawko zaakceptowal i nawet niemusialem wyciagac miedzynarodowego...na szczescie udalo sie uniknac mandatu bo za moje przekroczenie dostalbym kilka stówek:D co do chodzenia od wypozyczalni do wypozyczalni to moglibysmy i tak zrobic ale niemam pewnosci ze ktorakolwiek sie zgodzi a mamy juz zrobione rezerwacje w innych miejscach i za pozno byloby na zmiany planow i rezerwacji i sporo kasy bysmy stracili:/ najlepsza i najtansza opcja byloby wypozyczenia auta na kolezanke ktora ma juz 25lat z wykorzystaniem karty kredytowej innej osoby, niestety owa dziewczyna ma tylko polskie prawko a z tego co czytalem to niezawsze ono wystarczy...to jest jedna mozliwosc a druga: wypozyczenia auta na mnie z wykorzystaniem mojej karty debetowej bo innej nieposiadam tylko czy to jest mozliwe na 100% w ktorejs wypozczalni w LA? wyjdzie to nas sporo drozej ale zmiana planow bylabny jeszcze bardziej kosztownym wyjsciem wiec z dwojga zlego to sie by bardziej oplacalo... co do wieku to widze ze roznie to bywa...ma ktos przyklad z tych wakacji ze mozna wypozyczyc auto w wieku ponizej 25lat bez tych wiekich doplat? jesli macie pewnosc ze ktoras z tych opcji napewno wypali to prosze piszcie bo to prawie sprawa zycia i smierci:P jesli ktos juz mial takie doswiadczenia to prosze o przyklady do ktorej wypozczalni moge sie zglosic i napewno dadza mi auto... Pzdr Szymon!
xqmichal Napisano 17 Września 2009 Zgłoś Napisano 17 Września 2009 Witam. Nie musisz się martwić, kiedy przybyłem do LA pierwszy raz, a miałem w ten czas 23 lata, prosto z lotniska poszedłem do wypożyczalni, pokazałem kartę kredytową moją i polskie prawko; koleś nie chciał mi wypożyczyć auta, ale poszedłem do drugiej parę kroków dalej i nie było problemu, koleś wziął katalog gdzie miał zdjęcia i opis praw jazdy chyba z całego świata w tym z Polski zobaczył porównał i wszystko było ok. czyli możesz mieć poniżej 25 lat i wypożyczać auto, wcale to nie oznacza dużych kosztów. miałem tylko jeden przypadek kiedy nie chcieli mi wypożyczyć auta i nigdy nie musiałem pokazywać międzynarodowego prawka, a wypożyczałem wiele aut. inna sytuacja - nie miałem już środków na karcie kredytowej, więc zapłaciliśmy kartą kolegi, a ja byłem wpisany jako kierowca, można też wykupić ubezpieczenie na dwóch kierowców czyli na osobę która ma kartę kredytową oraz na kierowcę. Z tego co pamiętam 25 lat trzeba było mieć jak chciałeś wypożyczyć dużego vana ponad 7 osobowego. Wynajmujcie najlepiej poza lotniskiem - jest taniej. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.