Skocz do zawartości

Powrot Do Usa Po Nielegalnym Przebywaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jak to wyglada w takim przypadku: rodzice mojego meza (obywatela USA) 27 lat temu przesiedzieli wize o kilka miesiecy, po czym wrocili do Polski. Czy w zwiazku z tym jesli chcieli by teraz przyleciec do nas w odwiedziny do USA czy moga miec problemy z wpuszczeniem do Ameryki? Pisze w ich imieniu bo bardzo mnie o to prosili, a oni nie bardzo sa "komputerowi". Jesli ktokolwiek z was mogl by mi pomoc w tej sprawie, byla bym wdzieczna :)

Napisano

Musza raz wpisac prawde ze tyle byli ,,bo juz maja zakaz wjazdu za soba :)

a reszta w rekach Konsula jak i Ich samych jak beda sie zachowywac i odpowiadac na pytania i czy teraz na czas wroca z USA bo to bedzie wazne

Napisano

A gdzie to beda musieli wpisac? W formularzu o wize?

No i o jaka rozmowe chodzi: ta przy wizie czy juz w USA na lotnisku?

I co znaczy ze maja juz zakaz wjazdu za soba? Czy sa do tego jakies przepisy (tzn napewno jakies sa) i czy mogl bys mi dac namiar gdzie tego szukac lub jakis link do str?

I jeszcze jedno: czy zdarza sie ze ludzie w takiej sytuacji, ktorzy (przyjmijmy) dostali wize turystyczna zostali cofnieci na lotnisku? Jak to jest? Raczej wpuszczaja (juz tu w USA) czy 50/50?

Napisano

Nie ma pewnosc takiej na 100% ze Cie wpuszcza na lotnisku-I teraz jak beda mowic prawde i pokaza ze beda trzymac sie prawa to wjada bez problemu na teren USA

Nastepna sprawa o tych przepisach o zakazie poczytasz na forum ...bo jesli ktos byl od 180 dni do 1 roku nielegalnie ma zakaz na 3 lata,,jesli byl nielegalnie przez okres 1 roku i dluzej ma zakaz na 10 lat i ten zakaz liczy sie od chwili wjazdu

masz w ds 156 taki punkt i przebywaniu i czy sie mialo wize...chodzi mi o rozmowe w Ambasadzie

Napisano

ok, dzieki za pomoc ;) ... a o tych przepisach wlasnie probowalam cos znalezc na forum i nie bardzo moglam :/ tylko dlatego pytalam. moze mogl bys mi dac jakas wskazowke pod jakimi haslami wyszukiwac? probowalam w stylu: przesiedzenie, nielegalne przebywanie, powrot do usa ... i nie bardzo cokolwiek bylo na ten temat, szczegolnie dotyczacych spraw sprzed prawie 30 lat. Wiem, ze kiedys nie bylo odciskow pobieranych i ze to tez jakos sie ma do sprawdzenia czy dana osoba byla kiedys w USA czy nie. Poza tym w tamtych czasach nie mieli chyba komputerowej rejestracji ludzi, wiec moze to pod tym wzgledem jest to niesprawdzalne? Ciezko cos znalezc w tym temacie bo wiekszosc pytan i odpowiedzi odnosi sie do spraw bardziej aktualnych, gdzie ludzie kilka lat temu przebywali nielegalnie, a nie kilkadziesiat, kiedy to byly zupelnie inne czasy i w zupelnie inny sposob wszystko sie odbywalo. Tak czy siak jak cos jeszcze bedziesz mogl mi pomoc to z checia poczytam, jesli nie to dziekuje i tak za pomoc i odpowiedzi na moje pytania :D pozdrawiam serdecznie!

Napisano

wiec moze to pod tym wzgledem jest to niesprawdzalne?

Takie myslenie moze wyprowadzic w pole,.,,nie wiem czy czytalas artykul ale wlasnie taka osobe wrocili z granicy bo byla jakies 20 lat temu nielegalnie a jak sie starala o wize to nie napisala tego,,fakt tego w Ambasadzie nie zobaczyli ale na granicy juz tak i wtedy taka osoba ma anulowana wize plus ma nieprzyjmnosci i moze zapomniec o USA przez jakis czas i teraz czy takie cos Ci jest potrzebne i Twoim rodzicom?bo jak dla mnie to nie,,znam podobny przypapadek ze miej wiecej tyle czasu ktos siedzial-poszedl po wize i dostal ja a to dlatego ze byl prawdomowny bo Konsul sie wlasnie zapytal o ta wizyte,,jak widzisz nie warto o tym zapomniac-klamac...

Co do tych 10 lat to szukaj tego po stronach rzadowych,mozesz tez napisac do Ambasady lub tez wpisac w szukaj 10 zakazu wjazdu itp

Poszukaj w postach Kariny bo kiedys o tym pisala

Nalezy takze pamietac, ze osoby, ktore 'przesiedzialy' wize turystyczna nie moga zalegalizowac statusu w USA - musza wrocic do swojego kraju a tam podlegac beda pod 3-letni badz 10-letni nakaz pobytu w kraju zanim beda mogly powrocic do USA. Generalnie jesli ktos 'przesiedzial' wize od 180 dni do roku czasu => podlega pod 3-letni zakaz powrotu do USA, jesli ktos byl w USA nielegalnie przez rok i wiecej => podlega pod 10-letni czas pobytu w swoim kraju. I nawet gdyby zostala ta osoba przepuszczona przez odprawe w Polsce to bedzie cofnieta z lotniska w USA gdzie kazdy sprawdzany jest bardzo szczegolowo.

http://www.prawoimigracyjneusa.com/wiza_turystyczna.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...