Skocz do zawartości

Ropoczete Przygotowania Do Aplikacji Na Skilled Worker

wingsofmaybe7777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jestem w trakcie wypelniania aplikacji i gromadzenia dokumentow, chce wyslac wszystko razem. mam zamiar wyslac aplikacje kurierem do konca miesiaca, jak dlugo myslicie, ze zajmie im rozpatrzenie mojej aplikacji, nie orientuje sie jak to na dzien dzisiejszy wyglada czasowo!

Prosze o wszystkie pomocne wskazowki, bede bardzo wdzieczna no i wsparcie, tak bardzo chce wyjechac! ;)

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

do konca roku masz spokuj ze nikt sie nie odezwie,,cos sie mowi o 5-6 miesiacach jesli nie masz pracodawcy ,,jak masz pracodawce wtedy to idzie szybciej..

Napisano

Czesc Jac_76 ;) Po pierwsze, przede wszystkim na wstepie chcialabym Ci podziekowac za chec pomocy, duzo to dla mnie znaczy:)

Krotko o mojej sytuacji, skonczylam dwu-letnie studia w USA takze 20pkt. Mam cztery lata doswiadczenia na stanowisku HR Manager z Polski i 5 lat doswiadcznia na stanowisku Office Manager/Administrative Assistant ze stanow. to chyba 21 pkt.

Angielski znam doskonale bo mam kwalifikacje (Cambridge University- CELTA Certifikat Nauczycielski i chwile pracowalam w tym zawodzie :D

To daje mi 16pkt

Przedzial wiekowy - jestem przed 30tka 10 pkt.

Takze jestem na granicy 67 pkt. Jakie sa moje szanse? Dopisalabym 2 pkt za podstawowa znajowosc francuskiego bo taka posiadam ale nie mam na to zadnego papierka.

Jeszcze jedno pytanko na dzisiaj, jaka jest roznica miedzy nowym a starym systemem?

No i jeszcze jedno, ile czasu mam przewidywac na cala procedure.

Serdeczne dzieki za pomoc.

Napisano

Tak jak kolega napisal

On szedl starym systemem a Ty juz nowym

duzo jest roznic od wysylki papierow do Kanady(chyba ze masz oferte pracy to skladasz papiery w Ambasadzie) po czas oczekiwania ,,kiedys moglas czekac i 5 lat na wize a teraz w 1-2 lata sie wyrobisz chyba ze masz oferte pracy i czekaja na Ciebie wtedy szybciej wize otrzymasz...

Jesli nie przejdziesz przez pkt to Ci zwroca kase oraz tez papiery tak jak mojej znajomej ktora potem zlozyla papiery do Quebec i tam juz zostala przyjeta i czekala na wize 8 miesiecy...

I teraz jesli zawod-doswiadczenie nie jest na liscie wymaganych przez urzad to nie skladaj papierow bo to ze masz pkt wymagane to jedno ale musi byc Twoj zawod-doswiadczenie ujete na rzadowej stronie i tym sie rozni system stary od nowego ze wtedy moglas przejsc a teraz ktos po zawodowce szybciej wize otrzyma niz Ty poniewaz Kanadzie potrzeba ludzi z zawodem szukanym a nie samych mgr..

do tego dolicz ile musisz miec kasy aby przedstawic urzedowi oraz jaki wyjdzie koszt badan lekarskich plus wizy itp

wiec troche to kasy wyjdzie

Napisano

wingsofmaybe7777: po pierwsze musisz wiedziec, ze test ktory rozwiazujesz jest tylko testem orientacyjnym, liczy sie to tak naprawde ile punktow "wyliczy" Ci ambasada, wiec zeby sie starac o skilled worker i spac spokojnie podczas procesu ubiegania sie o taki wyjazd jest posiadanie wiecej niz 67pkt, a to dlatego, ze jesli nagle ambasada stwierdzi np. ze Twoj francuski nie zasluguje na zadne punkty i suma punktow spadnie do 66, automatycznie masz wyjazd z glowy

ze swojej strony radze, abys robila wszystko, zeby tych punktow bylo jak najwiecej, czasem warto wyslac im za duzo dokumentow, niz cos pominac - dobrze miec margines bledu

juz chwile temu czytalem artykul, ze wiele osob jest odrzucanych ze skilled worker bo, albo nie rozumieja pytan w tescie kwalifikacyjnym, albo naciagaja rzeczywistosc, test jest po to zeby pokazac kto sie kwalifikuje i czy warto w ogole podjac starania o skilled worker, ludziom z testu wychodzily liczby duzo ponad 67 a w rzeczywistosci okazywalo sie ze nie maja nawet 60

a tak juz z milszej strony, jesli masz swoje punkty, to proces starania sie o skilled worker jest jednym z przyjemniejszych procesow wizowych w jakich mialem przyjemnosc uczestniczyc, powodzenia!

Napisano
Czesc Jac_76 :) Po pierwsze, przede wszystkim na wstepie chcialabym Ci podziekowac za chec pomocy, duzo to dla mnie znaczy:)

Krotko o mojej sytuacji, skonczylam dwu-letnie studia w USA takze 20pkt. Mam cztery lata doswiadczenia na stanowisku HR Manager z Polski i 5 lat doswiadcznia na stanowisku Office Manager/Administrative Assistant ze stanow. to chyba 21 pkt.

Troszkę offtop, ale w jaki sposób można przepracować w USA 5 lat? GC czy jakaś specjalna wiza?

Będę wdzięczny za odpowiedź, i oczywiście życzę powodzenia!

Napisano

Rademenes widze ze TY tez starales sie na stare zasady,,znam takie przypadki ze ktos mial kolo tych 67 kt i wtedy urzednik w Ambasadzie naciagal mu pkt pod czas rozmowy bo widac bylo ze sobie poradzi w Kanadzie,,czasami zadarza sie ze kogos prosza ale lepiej miec te pkt juz dobrze wyliczone

teraz aby miec papiery rozpatrywane w ambasadzie trzeba miec oferte pracy w innym przypadku papiery przesyla sie do Kanady,,potem jak Kanada przesle nam papier ze jest ok wtedy ambasada wysyla osobe na badania-tzn wysyla zaproszenie na badania oraz wydaje wize ..miej wiecej tak to wyglada teraz na tych nowych zasadach

agentorange kazde forum ma takie cos ze mozna zobaczyc kto i co pisal wczesniej i bys wiedzial ze ta osoba pracowala i byla nielegalnie jak pewna czesc Polakow w USA

Napisano

Ok, co do punktacji to mam 69 pkt, jesli odrzuca mi te dwa za francuski to zostanie mi 67, nie naciagalam wszystko tak jak jest 2 letni college i 14 lat nauki, 4 lata doswiadczenia na stanwisku HR Manager jest na liscie NOC, wiek i angielski. Czy mam juz sie starac o Criminal Background Check z USA? Mam z Polski zaswiadczenie o niekaralnosci. Jesli chodzi o dyplomy i certificaty to moge zalaczyc kopie? Prosze o pomoc.

Napisano

sly6 zgadzam sie, ale nie mozna tez zakladac, ze trafimy na urzednika, ktory nam za ladny usmiech cos ponaciaga :)

wyjazd na skilled worker to tak naprawde rozpoczecie zycia w nowym kraju, ludzie czesto stawiaja wszystko na jedna karte a potem nagle sie okazuje, ze nic z tego nie wyszlo

co do "background check" z USA to nie sa to az takie koszty, zeby nie mozna bylo tego zalatwic teraz (mnie sie udalo w niecale 3 tygodnie od daty wyslania odciskow do FBI, ale trzeba wziac pod uwage, ze wysylalem to USA i na "cover letter" poprosilem, ze jest mi to potrzebne szybko (nie musieli sie tym przejac ale odpowiedz przyszla szybko), koszt w USA to jakies $3 na policji za wykonanie odciskow i $18 juz za sam background check

Z Polski nie mam zielonego pojecia jak to zrobic bo jak czytalem kiedys watek na tym forum to sie cos pozmienialo i podobno nie jest to takie latwe - osobiscie nie mam zielonego pojecia.

Jedyna rzecz jaka musisz sprawdzic, to ile po wydaniu taki dokument jest wazny dla ambasady kandyjskiej, bo jesli np. oni stwierdza ze 6 miesiecy, postarasz sie o niego teraz a oni o niego zapytaja za 9 miesiecy to caly proces pojdzie na marne, ale jak napisalem wyzej, nie sa to duze koszty, zeby nie mozna bylo zaryzykowac i ewentualnie wykonac takie sprawdzanie raz jeszcze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...