Skocz do zawartości

Poradnik do zwrotu

Gram

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

eeema ziomy

znalazlem poradnik na job.2p.pl...chcialbym sie dowiedziec czy korzystal ktos z niego i czy wszystko jest tam poprawne...czy mozna bez przeszkod robic jak tam jest i bedzie dobrze?

pzdr

Napisano
znalazlem poradnik na job.2p.pl...chcialbym sie dowiedziec czy korzystal ktos z niego i czy wszystko jest tam poprawne...czy mozna bez przeszkod robic jak tam jest i bedzie dobrze?

Możesz jaśniej ... nie bardzo wiem o co Ci chodzi może podaj lionk czy coś w tym stylu...

o jaki poradnik Ci chodzi???

Napisano

Lepiej dobrze sprawdź czy podane tam przepisy są aktualne. Skusiłem sie na skorzystania z tego opisu przy rozliczeniu roku 2003. Po kilku miesiącach otrzymałem pismo z IRS, że przepis "Article 18(3)" o którym mówi regułka:

An individual who is a resident of Poland on the date of arrival in the United States and who is temporaily in the United States for not longer than one year as a parti[beeep]nt in a program sponsored by the U.S.Government primarily to train, research or study is exempt from U.S.income tax on up to $ 10000 of income received for personal services for the training, research or study.

I was a nonimmigrant exchange visitor under subparagraph (I) of sectia 101(a) (15) of the immigration and natinality act.

Official Text Symbol: TIAS 8486

General Effective Date Jan ( 1 ) 1974

Citation 1977-IC, B, 416

Treasury Explanation: 1977-IC, B, 427

nie dotyczy osób pracujących na programach Work&Travel. Takie rozliczenie jest prawidłowe tylko dla osób studiujących w USA (i przy okazji pracujących).

W efekcie moje dokumenty zostały skorygowane i zamiast pełnego zwrotu (523$), dwa tygodnie później dostałem czek na $166 :lol:

Napisano

Możesz jaśniej ... nie bardzo wiem o co Ci chodzi może podaj lionk czy coś w tym stylu...

o jaki poradnik Ci chodzi???

http://www.job.2p.pl/podatki.html?id=1

to jest pelny link...

napisane jest co i jak wypelniac aby otrzymac zwrot podatku

moze ktos (kto sie juz rozliczal samemu) to sprawdzi i powie czy jest poprawnie

Napisano

Nie wiem czy to jest poprawne, ale z tego co tam jest napisane to zaczynam mić wątpliwości, że sama dobrze wypełniłam swoje zeznanie, chodzi mi o pkt 18 na tej stronie jest napisane żeby tam wpisać 0 , Ja mam wpisaną sumę Federal tax withhled - to jest jedyny podatek który zapłaciłam.

W punkcie 19 nie mam nic wpisanego, a na tej www. piszą żeby wpisać całąsumę podatku federalnego jaki został zabrany ....

nie zgadzają mi się też pkt'y 22 i 23a i 24

buuu.... :beksa: same problemy z tymi podatkami

A miało być tak dobrze... :beksa:

Napisano
Nie wiem czy to jest poprawne, ale z tego co tam jest napisane to zaczynam mić wątpliwości, że sama dobrze wypełniłam swoje zeznanie, chodzi mi o pkt 18 na tej stronie jest napisane żeby tam wpisać 0 , Ja mam wpisaną sumę Federal tax withhled - to jest jedyny podatek który zapłaciłam.  

W punkcie 19 nie mam nic wpisanego, a na tej www. piszą żeby wpisać całą sumę podatku federalnego jaki został zabrany ....

nie zgadzają mi się też pkt'y 22 i 23a i 24

buuu.... :beksa: same problemy z tymi podatkami

A miało być tak dobrze... :beksa:

Jesli chodzi o punkt 18., to jest tam na pewno blad. :lol: Reszty nie wiem...

Napisano

a tak w ogole to oprocz danych osobowych i tych pol z "poradnika" nie wypelnia sie?

Bozka a mozesz powiedziec co ty w tych (22,23a24 itp.) polach wpisywalas?

moze zrobimy tutaj poradnik jak wypelniac dokumenty do zwrotu podatku...bedzie latwiej wypelniac i nie bedzie tylu pytan...:roll: 8)

wszyscy co maja doswiadczenie w tej sprawie proszeni o wypowiedz :wink:

:lol:

pzdr

Napisano
Jesli chodzi o punkt 18., to jest tam na pewno blad. :lol: Reszty nie wiem...

Chomiczku możesz powiedzieć czy błąd jest u mnie czy w tym poradniku??

Bozka a mozesz powiedziec co ty w tych (22,23a24 itp.) polach wpisywalas?

pkt.22 - wpisałamkwotę która ma mi być zwrócona - nie umiem podać jak został obliczona, ponieważ obliczał mi to gość z ambasady, pomagający w rozliczeniach. Korzystał z jakiś tablic.

pkt 23. jw.

pkt 24 nic nie mam wpisanego

Szukałam na stronach IRS tej instrukacji na podstawie której ten facet to rozliczał i jak na razie nie znalazłam, za to znalazałam coś takiego

http://www.irs.gov/businesses/small/intern...=129239,00.html

Jak ktoś coś z tego zrozumie to niech pisze:):lol:

Może ktoś wie gdzie szukać tej instrukcji?? bo ja nie mogłam znaleźć:lol:

Napisano
moze zrobimy tutaj poradnik jak wypelniac dokumenty do zwrotu podatku...bedzie latwiej wypelniac i nie bedzie tylu pytan...:roll:  8)  

wszyscy co maja doswiadczenie w tej sprawie proszeni o wypowiedz  :wink:  

Jestem za.. Piszcie ludzie!!! :lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...