avanti23 Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Witam:) będę chciała niedługo starać się o wizę żeby odwiedzić mojego brata który jest w USA od czerwca 2007r. Stara się o pobyt legalny, pracuje. Brat planuje ślub z dziewczyną która ma obywatelstwo amerykańskie. Czy z powodu "nielegalnego" pobytu brata mogą mi na wstępie odmówić wizy, bardzo chciałabym go odwiedzić. Dodam że mam dobrą pracę i jeszcze studiuję (do czerwca)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
danik Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 mogą odmówić wizy, ale nie muszą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bloosik Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Może zaczekać do momentu ślubu brata...? Wówczas w ambasadzie miałabyś mocne argumenty gdyby oczywiście ślub odbywał się w USA... Drugie rozwiązanie choć nie jestem pewien... może po prostu nie mówić, że leci się w odwiedziny brata.. tak na wszelki wypadek..? Skoro masz dobrą sytuację w Polsce nie powinnaś spodziewać się odmowy zwłaszcza jeśli wybierzesz się do ambasady teraz, w okresie zimowym... choć to i tak upodobanie konsula więc szanse zawsze są 50/50 Osobiście byłem w grudniu i dostałem jak inni na 10 lat. Tyle z mojej strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 wcale nie musza ulec takiej sytuacji, moga wziac pod uwage ze tez bedziesz chciala zostac tak jak brat Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Drugie rozwiązanie choć nie jestem pewien... może po prostu nie mówić, że leci się w odwiedziny brata.. tak na wszelki wypadek..? piszesz ze byles w Ambasadzie nie dawno a nie widziales tam takiego pkt na temat kto jest w USA?ano jest taki pkt nawet jakby nie leciala do brata to powinna takie cos zaznaczyc w ds 156..a dlaczego?"poniewaz jesli wizy nie otrzyma to za male zawiazki z Polska a nie za kalmstwo w dokumentach a to jest gorsze niz miec kogos nielegalnego tutaj jest to wyjasnione: http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/q2_2005.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosia1094 Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 mogą odmówić wizy, ale nie muszą Przepraszam ,ze wtrącę parę słów . Okres zimowy nie ma nic wspólnego z wystawianiem wiz .Stawałam na wizę w tym roku 2 razy .Mieszkam w Anglii od paru lat . Stawałam na wizę turystyczna 20 sierpnia w Londynie .Miałam ze sobą zaproszenie sponsorowane przez mojego przyjaciela obywatela USA .Mam stała prace w Anglii ,mam tu córkę a nawet psa .Pani konsul zapytała jako kto jadę i jak usłyszała że (Girlfriend ) to mi odmówiła . Napisała mi ,ze jestem za mało związana z Anglia .Byłam rozczarowana.We wrześniu kuzyn wysłał mi drugie zaproszenie .jeśli za mało związana z Anglia to może z Polska pomyślałam i 28 października stanęłam na wizę w Krakowie .Pan konsul od razu założył ze mi nie da .Podjął jakąś dziwna grę i próbował mi wmówić ,ze mam 14 letnie dziecko .Moja córka ma 24 lata ,jeszcze pamiętam ile ma lat .Rozśmieszył mnie i podjęłam ta grę .Na pytanie czy się uczy odpowiedziałam ze tak bo była to prawda .Uczy się w szkole językowej angielskiego.Z kim została odpowiedziałam tez prawdę ,że z opiekunem czyli ze swoim chłopakiem )) A na pytanie ile kosztuje opiekunka do dziecka w Anglii odpowiedziałam ,ze nie wiem ale chyba gdzieś z 200 funtów . Chciałam lecieć zima i tez nie dostałam wizy .Tym razem napisał mi że jestem za mało związana z Polska .To znaczy ,ze nie ma znaczenia co ze sobą masz i kogo masz w stanach tylko od humoru pana KONSULA .Co ja mogę teraz zrobić żeby dostać wizę ?????????????Próbować trzeci raz ? Jest jakaś szansa??????????/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bloosik Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Drugie rozwiązanie choć nie jestem pewien... może po prostu nie mówić, że leci się w odwiedziny brata.. tak na wszelki wypadek..?piszesz ze byles w Ambasadzie nie dawno a nie widziales tam takiego pkt na temat kto jest w USA?ano jest taki pkt ... Owszem, jest taki punkt jednak ja mam w Stanach znajomych a nie rodzinę tak więc to zaznaczyłem. A co do mojej poprzedniej wypowiedzi to też dlatego napisałem ''...choć nie jestem pewien...'' Po prostu jak wcześniej ktoś napisał, mogą uznać w ambasadzie, że dana osoba będzie chciała zostać tam wraz z bratem. Wszystko zależy od konsula a oni to już myślą, że każdy ma zamiar tam emigrować No tak, lepiej nie ma co kłamać... Udowodnić silne związki z PL i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aeris Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Przepraszam ,ze wtrącę parę słów . Okres zimowy nie ma nic wspólnego z wystawianiem wiz .Stawałam na wizę w tym roku 2 razy .Mieszkam w Anglii od paru lat . Stawałam na wizę turystyczna 20 sierpnia w Londynie .Miałam ze sobą zaproszenie sponsorowane przez mojego przyjaciela obywatela USA .Mam stała prace w Anglii ,mam tu córkę a nawet psa .Pani konsul zapytała jako kto jadę i jak usłyszała że (Girlfriend ) to mi odmówiła . Napisała mi ,ze jestem za mało związana z Anglia .Byłam rozczarowana.We wrześniu kuzyn wysłał mi drugie zaproszenie .jeśli za mało związana z Anglia to może z Polska pomyślałam i 28 października stanęłam na wizę w Krakowie .Pan konsul od razu założył ze mi nie da .Podjął jakąś dziwna grę i próbował mi wmówić ,ze mam 14 letnie dziecko .Moja córka ma 24 lata ,jeszcze pamiętam ile ma lat .Rozśmieszył mnie i podjęłam ta grę .Na pytanie czy się uczy odpowiedziałam ze tak bo była to prawda .Uczy się w szkole językowej angielskiego.Z kim została odpowiedziałam tez prawdę ,że z opiekunem czyli ze swoim chłopakiem )) A na pytanie ile kosztuje opiekunka do dziecka w Anglii odpowiedziałam ,ze nie wiem ale chyba gdzieś z 200 funtów . Chciałam lecieć zima i tez nie dostałam wizy .Tym razem napisał mi że jestem za mało związana z Polska .To znaczy ,ze nie ma znaczenia co ze sobą masz i kogo masz w stanach tylko od humoru pana KONSULA .Co ja mogę teraz zrobić żeby dostać wizę ?????????????Próbować trzeci raz ? Jest jakaś szansa??????????/ tyle masz lat, a nie wiesz, ze z pozycji petenta nie podejmuje sie gierek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
avanti23 Posted January 3, 2010 Author Report Share Posted January 3, 2010 telefonów nie można wnosić do ambasady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
danik Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.