marasd Napisano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2010 Witam wszystkich ! Mam kilka pytan dotyczacych wyjazdu do Kanady na program skilled worker z gory dziekuje za wszelaka pomoc. Otoz po krotce przedstawie wam moja sytuacje: Bylem w Stanach 3 razy legalnie z pozwoleniem na prace na wizie studenckiej J1 ( wsumie okolo 15miesiecy lacznie). Za trzecim razem zostalem i jak sie pewnie domyslacie bez uregulowanego statusu. Jestem obecnie tutaj 7 lat od mojego ostatniego wjazdu. Mam nastepujace pytania: 1) Gdzie powinienem wyslac swoje dokumenty czy do Bufflo czy do Warszawy, niektorzy mowia ze bezposrednio do Canady jest wiele niejasnosci na ten temat. Wiem ze tam gdzie sie przebywalo legalnie minimum rok na terenie tego kraju mozna w Ambasadzie Kanadyjskiej zlozyc papiery. W moim przypadku nie byl to rok nieprzerwanie. Mimo tego wszedlem na strone http://www.cic.gc.ca/ i w instrukcji w podaniu "permament residence skilled worker"nie ma nigdzie zawartej informacji jakoby 12 miesieczny nieprzerwany legalny pobyt byl wymagany i mial zwiazek z miejscem skladania aplikacji. 2 Czy wszystkie papiery powinienem zlozyc razem z aplikacja mam tu na mysli dyplom ukonczenia studiow, egzamin jezykowy (czy jest wymagany), egzaminy lekarskie, doswiadczenie zawodowe, stan majatkowy, oferta pracy, itd., czy tez skladam tylko aplikacje i czekam na dalsze wskazowki juz z ambasady i w zaleznosci od tego dosylam reszte papierow na zasadzie co potrzebuja to ja wysle? 3 Jak juz wspomnialem mam 3 wizy amerykanskie w paszporcie i jestem tu juz 7 lat bez uregulowanego pobytu. Moj paszport ulegl 4 lata temu przedawnieniu i niestety nie zabralem sie jeszcze za zalatwianie nowego. W aplikacji sa natomiast wymagane dane paszportowe jak sie domyslam nie moge wpisac danych z niewaznego juz dokumentu tak wiec w przypadku gdy zloze wniosek o paszport biometryczny(czas oczekiwania 6 miesiecy troche dlugo) bede mial inne dane w paszporcie a inne na wizach amerykanskich-chodzi mi o nr paszportu. Mowie o tym dlatego ze gdyby informacja o 12 miesiacach nieprzerwanego pobytu rzeczywiscie byla prawdziwa sprobowalbym jakos zamieszac z tymi 3 wizami zeby sie zakwalifikowac do Buffalo moze by przeszlo. 4 Jak dlugo trwa proces zalatwienia wszystkich formalnosci dotyczacych kontraktu pracowniczego(prearanged employment) w Kanadzie od momentu znalezienia pracy do zatwierdzenia przez HRSDC przyjmujac ze pracodawca kanadyjski robi wszystko na czas. Za wszystkie wskazowki i odpowiedzi uprzejmie dziekuje. Zycze wszystkiego najlepszego w NOWYM 2010!!!
sly6 Napisano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2010 Canady?mozesz wyslac ale to nie dojdzie..dojdzie do Kanady jesli juz Albo zle cos uslyszales lub tez komus cos sie pomylilo ,,jak jestes z po za Kanady to mozesz skladac papier albo w Baffola albo tez w Warszawie.. I teraz moze byc tak ze zlozysz papiery w Buffalo jesli sie kwalifikujesz na nowe prawo w SW lub tez w Warszawie lub tez wysylasz papiery do Kanady jak nie masz oferty pracy a Twoj zawod jest poszukiwany i mozesz udowodnic ze sie kwalifikujesz na to, wtedy w papierach zaznaczach czy chcesz to miec zalatwiane w USA czy tez w Polsce ale tutaj nikt Ci nie da gwarancji na to czy czasami rozmowy i wydania wizy nie bedziesz miec w Polsce a wtedy bedziesz musial wyjechac z USA na rozmowe... z tym 1 rokiem bylo za dawnych czasow i nawet bylo to na stronie cic napisane Co do paszportu to zmieniaja sie Tobie nr paszportu a dane jak imie-nazwisko i date urodzenia zostaja te same to sobie poczytaj:\ Natomiast czy sprawa może być rozpatrywana w USA, czy (niestety) przez Polskę, i czy w tym drugim przypadku będzie konieczny wyjazd do Polski na tzw. interview - to już nie jestem w stanie przewidzieć - to znaczy nie jestem w stanie przewidzieć, czy będzie potrzebne interview czy nie. To zależy od oficera imigracyjnego w Warszawie. A ja jeszcze nie mam kryształowej kuli. Natomiast dochodzą mnie słuchy od osób kontaktujących się z moim biurem - że są tacy magicy, którzy tę kryształową kulę posiadają i z całą stanowczością twierdzą, że to i to na pewno się wydarzy (czytaj: otwórz u mnie sprawę, a nie będziesz miał interview). A Państwo w co wierzą: w cuda i czary, czy w czarno na białym napisane prawo? http://www.gazetagazeta.com/artman/publish...cle_27164.shtml
marasd Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2010 No to jak z ta Kanada przez K? czyli jak jest z tym rokiem nieprzerwanego pobytu obowiazywal ten przepis kiedys i sie zmienil czy kiedys wszedl i jest wazny do teraz, bo troche niejasno to brzmi. i jeszcze jedno w aplikacji jest pytanie o status w miejscu obecnego zamieszkania rozumiem ze jesli mam nieuregulowany to takowy nalezy podac, czy nie bedzie to mialo jakiegos znaczenia w przyszlym ewentualnym przyjezdzie do USA? Przypuszczam, ze Kanada i USA wymieniaja sie takimi informacjami. Dzieki za info
sly6 Napisano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2010 ten 1 rok chyba sie zmienil jak weszly te nowe przepisy wiec trzeba bylo napisac do Ambasady w tej sprawie bo dawniej tak bylo a teraz... co do oczekiwania na potwierdzenie to pare tygodni to moze byc ale jak juz to bedziesz miec to wiza szybko bedzie wydana A do do pobytu to moze byc tak ze na granicy sprawdza to i wtedy odnotuja lub tez jak bedziesz sie starac o wize do USA -wjazd to moze wyjsc a wtedy po 10latach bedziesz mogl wleciec na teren USA ,,nawet majac paszport kanadyjski mozesz miec klopot ,
wingsofmaybe7777 Napisano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2010 Czesc Wszystkim , Wlasnie tak sobie sledze Wasze posty a sama jestem coraz blizej skladania aplikacji na Skilled Worker. Po pierwsze, marasd, jestem z Toba Jesli starasz sie o staly pobyt a w przyszlosci o obywatelstwo to zdecydowanie popieram, bedziesz mieszkal in Canada!, a nie w Kanadzie Ale do rzeczy... mam takie nietypowe pytanko, jakbym juz uzyskala ten staly pobyt (permanent residency in Canada) i osiedlila sie tam, czy mam mozliwosc na uzyskanie non-immigrant 10 year ban waiver in USA. Duzo czytalam na ten temat i z tego co sie orientuje ten waiver jest znacznie latwiej uzyskac niz ten immigrant waiver. Piec lat pobytu w USA zrobilo swoje i choc nigdy nie zamierzam juz tam zostac na stale, bardzo chcialabym miec mozliwosc wjazdu na tydzien lub dwa w celu odwiedzania przyjaciol i rodziny. Jesli nie, to pewnie bede musiala "odsiedziec" te 10 lat zanim bede mogla ponownie odwiedzic Stany Czy orientujecie sie jaki jest czas czekiwania na zakonczenie calego procesu na skilled worker? Przypominam, ze staram sie o to z Polski. Slyszalam ze mozna zamknac cala sprawe w przeciagu pol roku, choc nie wiem jak to jest w praktyce. Pozdrawiam.
david7211 Napisano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2010 bedziesz mieszkal in Canada!, a nie w Kanadzie Na polskojęzycznym forum powinniśmy pisać Kanada, a nie Canada.
johnsonpl Napisano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2010 sly6 często cytujesz z artykułów tej pani, możesz coś o niej powiedzieć jako o "konsultancie emigracyjnym" może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z którąś z takich osób? pozdrawiam
sly6 Napisano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2010 ja z tej pani nie korzystam a na tyle sensownie pisze ze jak poczytasz strone cic i jakbys pochodzil do Ambasady na rozmowy to jest sensowne w tym co ta osoba pisze,,jak sam poczytasz jej artykuly to sam zobaczysz jak jest a tych artykulow troche jest. poczytaj posty Magii w tym dziale jak Ona skorzystala z kogos innego i narazie nie widac ani slychu ani widu chcesz to napisz do tej osoby ,zadzwon i sam zobaczysz jak jest... wing poczytaj posty Rademenesa bo On pisal o tym jak ktos dostal waiver na wjazd jako turysta wiec to jest mozliwe dostac takie cos a jak nie to trzeba bedzie odczekac te 10 lat.. a co do okresu oczekiwania to jest takie cos mozliwe ze mozna tak szybko dostac wize,,kiedys tez mozna bylo dostac szybko wize ale tylko z oferta pracy bo wiekszosc konczyla sie po 1 roku czy tez dluzej,,byly przypadki ze ktos czekal i 3 -5 lat na wize a teraz prawo sie zmienilo i Kanada przyjmuje szybko te osoby co sa jej potrzebne
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.