anabell Napisano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2010 czytalam wiele o procedurze dostania sie na studia w Polsce po high school w USA, ale mam jedno pytanie, co z jezykiem polskim? jak pamietam na maturze jest jezyk polski obowiazkowy, a przeciez w szkolach zagranicznych go nie ma, czy w zwiazku z tym nalezy go zdawac gdzies zanim sie staramy o przyjecie na uniwersytet? jesli ktos ma jakies doswiadczenia z tym tematem prosze sie dzielic gdzies doczytalam ,ze przeniesienie nie jest trudne, ale jak czytam papierkowe wymogi kuratorium to jestem przerazona, no i nie wiem jak przeliczaja punkty z dyplomu ukonczenia High School (tam raczej ocen nie ma, czy sa? nigdy go nie widzialam) na punkty wystarczajace do dostania sie na dany kierunek studiow w Polsce.
sly6 Napisano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2010 najprosciej jest napisac e-mial na dany uniwerek i tam sie dowiedziec jak bedzie z tym...
maxur Napisano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2010 Znajoma aplikowala na jakas uczelnie do polski na kierunku stomatologia, wzieli ja bez zadnych problemow nawet nie musiala pisac zadnych egzaminow wstepynch. Ale z tego co mi mowila ma to sie zmienic od natepnego roku i trzeba bedzie pisac egzaminy w zaleznosci co szkola wymaga np rozszerzona fizyka / chemia itd itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.