sly6 Napisano 26 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2010 a rejestrowales sie na tej stronie moze,,tam tez kogos mozesz znalesc z noclegiem oraz jako przewodnika : http://www.hospitalityclub.org/
promilm Napisano 26 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2010 Wtrace jesze dwa slowa wydaje mi sie ze powinnismy precyzowac bardzie pytania na forum (czego szukamy i jakie mamy wymagania) bo ktos blednie moze interpretowac i wprowadzac nas w blad; - jedni dadza rade za 10.000$ nie da sie pozadnie zjesc - bo w zyciu codziennym jadaja tylko czarny kawior - inni za 5$ zapelnia zoladek- wszystko wynika od naszych wymagan- jedni maja ogromne zaplecze finansowe nie sa wstanie zorganizowac sobie dlugiego odpoczynku, inni z malych studenckich pieniedzy potrafia zobaczyc kawal swiata ... Jak przedmowcy wspomnieli uwarzam ze kwota 10k $ to ogromna kwota jak na 3 mc w USA (nadmienie ze w porownaniu do Europy USA jest bardzo tanie; paliwo; jedzenie; noclegi....)
Ghost70 Napisano 1 Marca 2010 Zgłoś Napisano 1 Marca 2010 mogę tylko potwierdzić, że dla niewymagających podróżników to kwota 10 tyś USD spoko wystarczy podróżowałem samochodem (pożyczony od rodziny po płn-wsch części USA przez miesiąc śpiąc w motelach i hotelach więc wiem z autopsji moje dobre rady zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną na chleb, wędline, sery, masło itp, którą potem wyrzucisz - wystarczy pudło styropianowe - koszt 7-15USD, z elektrycznym agregatem do zapalniczki kupisz od 50USD (ale teraz jest chłodno więc szkoda wyrzucać kasy), zaopatrzyć się w prosty GPS z mapą USA - kupiłem za 180USD wysoki model - działa też w Polsce ale kupisz nawet poniżej 100USD - lepiej na miejscu bo masz pewność aktualności map, papierowe mapy też czasami się przydały do ogólnego wytyczenia planu podróży przewodnik po polsku, żeby wiedzieć co zwiedzać - im mniej kolorowych zdjęć tym lepszy - np.pascal laptop - w każdym hotelu jest internet bezprzewodowy - niecenione źródło informacji na temat: co jutro robimy? przeważnie korzystałem z sieci moteli super8 - są identyczne (raz tylko trafiłem na paskudnie brudny)- znajdują się w pobliżu chyba wszystkich ciekawych miejsc rezerwacja zbędna - zawsze mają wolne miejsca chyba we wszystkich motelach/hotelach w USA - śniadanie są w cenie warto zbierać foldery na przydrożnych stacjach benzynowych reklamujące hotele - tam oprócz adresów i cen są kupony zniżkowe na pokoje i inne atrakcje UWAGA! nie wolno spać w samochodzie jeżeli to nie camp lub truck (z miejscami do spania) a i to nie wszędzie - po co wam kłopoty? w dużych miastach ciężko o miejsce parkingowe a parkingi są bardzo drogie - lepiej zostawić auto na tańszym parkingu strzeżonym na przedmieściu i do centrum udać się kolejką lub busem - no ale to już jak kto woli jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz na priv ghost70@gmail.com
sunsun Napisano 2 Marca 2010 Zgłoś Napisano 2 Marca 2010 Hej, po pierwsze gratuluję podróży i ...zazdroszczę W temacie kasy już się nie wypowiadam, bo chyba już dużo zostało powiedziane. Co do pomysłów jak tanio i dobrze spędzić czas, to polecam sieć moteli "Motel 6" - tam akurat nie podają śniadania, ale uważam, że to dobrze. Standard jest naprawdę ok - czyste, zadbane pokoje, pościel, ręczniki, internet był 2 lata temu za dopłatą 3 $. Do 10 rano była też darmowa kawa. Śniadania robiliśmy sobie we własnym zakresie - jogurty, kanapki, owoce. Wydaje mi się, że jest to najtańsza tak duża sieć moteli w USA. Podczas 3 tygodniowej podróży mieszkaliśmy tylko jedną noc w motelu innym niż Motel 6. Sporo moteli ma basen, w Las Vegas - nieoceniony luksus Życzę niezapomnianych wrażeń! sunsun
sly6 Napisano 2 Marca 2010 Zgłoś Napisano 2 Marca 2010 Ghost to jakas fajna rodzina ze tak pozyczyla samochod,,masz szczescie czlowieku
promilm Napisano 2 Marca 2010 Zgłoś Napisano 2 Marca 2010 sly6 a co cie tak dziwi pozyczenie auta? jaka wartos ma pojazd w USA? wiekszosc obywateli na rodzine ma od 2-4auta od pick-upa po kampery lodzie klady...
Rademedes Napisano 2 Marca 2010 Zgłoś Napisano 2 Marca 2010 mnie np dziwi, ze ktos sie nie bal ryzykowac swoim ubezpieczeniem
sly6 Napisano 3 Marca 2010 Zgłoś Napisano 3 Marca 2010 promilm dla nie ktorych osob pozyczenie samochod jest ciezkim przezyciem jak zaufanie,,pomoc itp,,sa rozne rodziny chyba wiesz o tym\ i dlatego tez dziwia mnie nadal takie sprawy ze ktos komus ufa,pomaga ,pozycza...ja tak nie mialem i nie mam wiec roznie z tym jest w zyciu realnym sa osoby ze nie maja problemow a sa takie ze szkoda pisac bo sie cisnienie podnosi czlowiekowi z tego wszystkiego ....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.