kammmm4 Posted March 2, 2010 Report Posted March 2, 2010 Witam, jutro jadę do Krakowa starać się o wizę turystyczną. W wakacje chcę wyjechać do rodziny, do NJ i chciałabym trochę pojeździć - w tym do Kanady. W związku z tym ewentualnie gdybym dostała wizę, chciałabym móc na niej spokojnie wyjechać do Kanady i tak samo bez problemów po jednym/dwóch dniach wrócić. Stąd moje pytanie - czy po rozmowie i (ewentualnym przyznaniu wizy przez konsula mogę się go zapytać o to jaką mi przyznał?/ ew. poprosić o taki przywilej przedstawiając mu swoje plany. Czy konsul zazwyczaj informuje o tym jaką nam przyznał i na ile? I tutaj już kropka bez dyskusji itd. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi (i mam nadzieję, że temat się nie powtarza - szukałam! ale mogło mnie coś przerosnąć...
sly6 Posted March 2, 2010 Report Posted March 2, 2010 masz chyba paszport biometryczny aby wleciec na teren Kanady bez wizy? mozesz powiedziec na rozmowie ze takie masz plany i prawie kazdy dostaje wize na wielokrotny wlot na teren USA bo takie cos powinnas miec...
kammmm4 Posted March 2, 2010 Author Report Posted March 2, 2010 Ok to wspomnę w takim razie o tych planach. (paszport biometryczny mam) W takim razie mam nadzieję, że bez większych problemów wszystko się uda. dzięki wielkie
promilm Posted March 2, 2010 Report Posted March 2, 2010 Ok to wspomnę w takim razie o tych planach. (paszport biometryczny mam) W takim razie mam nadzieję, że bez większych problemów wszystko się uda. dzięki wielkie Na rozmowie warto miec zaplanowana juz wycieczke z detalami i nawiazac rozmowe z konsulem(na zasadzie mam rodzine i US i chce zwiedzic to to i tamto w kilka tyg bo np cocia ma tylko tyle urlopu moze dostac aby jezdzic ze mna ....), czesto moze to przekonac osobe co decyduje o przyznaniu wizy- jedynie co moge zasugerowac to musisz przekonac konsula ze lecisz zwiedzac; odwiedzic rodzine i ze masz zamiar wracac do polski bo masz do czego (np przerwa i odpoczynek w nauce- ale wracam na studia.... wracam bo mam tu prace i nieruchomosci). Konsul musi byc pewny ze jestes osoba obyta i ze nie masz zamiaru pozostac nielegalnie w US. Poczytaj sobie jak odbywa sie rozmowa z konsulem w ambasadzie (rozmawisz przez szybe pancerna- tak jak bys w kinie chcial kupic bilet) badz spokojny, dosc pewny siebie, mily i schludnie ubrany - bez przesady nie garnitur. Czesto za pierwszym razem przyznaja Promese na 2 lata (ale na lotnisku po wyladowaniu masz rozmowe z oficerem ktory ci wbija stempel z data do kiedy mozesz byc) czesto do 6mc. Kolejnym razem (jak nie przesiedzisz wizy i jak czegos tu nie nabroisz) to mozesz dostac B1/B2 na 10lat Oczywiscie ze pod koniec mozesz sie zapytac na jak dlugo przyznal ci Promese. -jezeli dostales wize poprosi cie o paszport i druk z DHL (dostaniesz paszport pod podany adres po ok tygodniu) -jezeli nie dostales promesy odda ci paszport i podziekuje
kammmm4 Posted March 2, 2010 Author Report Posted March 2, 2010 Wszystko dokładnie mam już zaplanowane (czyli co mam zamiar zwiedzić itd.) tylko mam nadzieje, że mnie stres nie zje i że trzymając się zasady: krótko i konkretnie czegoś istotnego nie pominę. Mam nadzieję, że matura za rok będzie wystarczającym dowodem na to, że wrócę do kraju... Aha i jeszcze jedno pytanie - jeżeli we wniosku mam napisane, że chce lecieć na 6 tygodni to lepiej się tego trzymać i nie przekraczać? Bo ostatnio okazało się, że mogę śmiało zostać dłużej, ale wniosek już uzupełniony i wysłany. P.S. ta szyba pancerna mimo wszystko mnie przeraża
danik Posted March 2, 2010 Report Posted March 2, 2010 jak konsul cię nie zapyta o plany podróży i takie tam, to nie wyskakuj z opowieściami co chcesz zobaczyć, z kim, jak, kiedy itd. odpowiadaj tylko na jego/jej pytania Aha i jeszcze jedno pytanie - jeżeli we wniosku mam napisane, że chce lecieć na 6 tygodni to lepiej się tego trzymać i nie przekraczać? lepiej się trzymać, choć tydzień, 2 nie zrobią wielkiej różnicy, co innego miesiąc, dwa, trzy ...ale wniosek już uzupełniony i wysłany. wysłany? gdzie?
Rademedes Posted March 2, 2010 Report Posted March 2, 2010 na krotka wycieczke do Kanady mozesz spokojnie sie udac nawet jesli w konsulacie dostaniesz wize jednokrotnego wjazdu - warto o tym pamietac
kammmm4 Posted March 3, 2010 Author Report Posted March 3, 2010 Wszystko się udało, dwa pytania o to do kogo jadę i czym się zajmują moi rodzice + musiałam pokazać legitymacje danik, a nie jest tak, że uzupełnia się komputerowo wniosek to on automatycznie zostaje przesłany do ambasady? szczerze średnio się orientuje bo sama tego nie uzupełniałam tylko moja rodzina z USA się tym zajęła, a potem mi wysłała pocztą. dzięki wszystkim za pomoc!
sly6 Posted March 3, 2010 Report Posted March 3, 2010 Rademenes tylko ze jest jedno ale,,jesli ta osoba odda na granicy I-94 to nie wleci juz na teren USA-nie wjedzie i dlatego napisalem o tym aby miec wize wielokrotna bo jak nie odda to moze na tym I-94 wrocic ano nic sie nie przesyla do Ambasady,,wiele osob sie myli ze jak sie cos wypelnia przez neta to idzie do Ambasady takie cos,mozesz i 10000 razy wniosek wypelnic-bierzesz ten co masz miec na rozmowie,i jak napisal Danik,,jesli powiesz-napiszesz ze bedziesz np 4 tyg a bedziesz np 8 tyg to moze nie byc wesolo przy nastepnej wizie tak samo z paszportem,,,zawsze Konsul bierze paszport-wnioski-wniosek i jak wize dostajesz to go Ci przesla dhl a jak nie to go otrzymasz zaraz po rozmowie gdzie mozna spotkac takie rodziny ktore wysylaja takie wnioski?
kammmm4 Posted March 3, 2010 Author Report Posted March 3, 2010 Aha w takim razie dobrze wiedzieć na przyszłość, że ten wniosek po wypełnieniu nie leci w świat :x Właśnie po otrzymaniu wizy/promesy zapytałam się dla świętego spokoju czy nie będzie problemu z Kanadą bo w czasie rozmowy nie chciałam wtrącać gdzie chcę jechać, skoro nie zostałam o to zapyta, ale konsul powiedział, że nie będzie problemu - to nie będzie sly6 polecam mojego wujka, który od lat każdemu z mojej rodziny wypełnia, a potem my wygodnie odbieramy poprawnie uzupełnione wnioski
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.