Kolekstas Napisano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2005 Wiem, ze jest duży problem z zarejstrowanie samochodu w US, oczywiście duży jeżeli nie ma sie prawa jazdy, bądź kogoś z bliskiej ( naprawde z bliskiej) rodziny do pomocy. Dowiedziałem się ostatnio, ze istnieje taka mozliwość w Pennsylvani, aby zrobić to na polskie prawko. Jakoś nie wydaje mi sie, żeby tak być mogło. Jezeli ktoś wie coś na ten temat to prosze o wpis cze
dagmarcia Napisano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2005 Nie ma potrzeby posiadania prawa jazdy w momencie rejestracji samochodu (w Kalifornii, ale wierze, ze jest podobnie w innych stanach). Pierwsze auto kupilam i zarejestrowalam nie majac jeszcze DL. Kolejne (upgrade, o yeah! 8) ) majac juz DL, ale sprawdzilam na dowodzie rejestracyjnym i nie ma tam rubryki na numer DL. pozdrawiam z San Francisco, dagmarcia
dagmarcia Napisano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2005 Aha, po szczegolowe regulacje dotyczace konkretnych stanow odsylam na: www.dmv.org pozdrawiam z San Francisco, dagmarcia
Gość Napisano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2005 Doczytałem się niezłego "bajzelka" na stronach DMV...... Najnowsze obowiązujące prawo o "Driver Licence" & "Registration" z dn. 3 Maja 2004 mówi o konieczności posiadanie SSN w momencie załatwiania w/w :!: Jednakże dalej jest napisane, że >>>> >>> Osoby nie posiadające SSN (wraz z tymi , które takowego uzyskać nie mogą) Muszą przedstawić (wypisać) "Certificate" o tym, że SSN nigdy nie został wydany takowej osobie...... i załatwiać formalności dalej pod warunkiem udokumentowania adresu zamieszkania w danym stanie oraz przebywania na terenie USA legalnie :!:
karina Napisano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2005 dokladnie tak Laurence - dotyczy to np. osob bedacych na wizie F-1, ktore to przedtem dostawalySSN a teraz dostaja dopiero kiedy chca sie ubiegac o OPT ( a wlasciwie kiedy maja juz EAD w rece ). I te osoby sa legalnie w USA, moga przdluzac prawo jazdy, rejestrowac samochod ale maja zamiast SSN wydawane pismo z Social Security Administration, ze numer im sie nie nalezy. I z tym pismem moga juz zaczac sprawe prawa jazdy/rejestracji itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.