domtrader Posted April 18, 2010 Report Share Posted April 18, 2010 Witam wszystkich, Sytuacja wyjściowa jest taka: Mam GC. Za miesiąc/dwa bede wysylał sam. na mienie przesiedlencze bo mija okres 6 miesiecy. Jaką procedure musze przejsc w polsce. Mam rachunki ze stanow (telefon, internet, konto bankowe). Jednak z przyczyn osobisto - rodzinnych w ostatnim roku 10 miesiecy spedzilem w polsce, a tylko 2 miesiące w USA. Wiem że jest wymóg stałego zamieszkiwania (może być z przerwami) w usa jesli chce sie kwalifilowac na mienie. Czy w zwiazku z tym nie bede mial problemow w UC? Czy na podstawie paszportu, GC nasz UC jest w stanie stwierdzic ile bylem w usa a ile w polsce i mogą nie zakwalifikować mnie do mienia i przywala clo,akcze i vat? Mial ktos podobna sytuacje? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 18, 2010 Report Share Posted April 18, 2010 okres 6 miesiecy to masz na mienie np samochod tyle musisz miec bo musisz byc min 1 rok zagranica ... a reszty sie dowiesz dzwoniac,piszac do urzedu celnego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
domtrader Posted April 18, 2010 Author Report Share Posted April 18, 2010 mam wszystko co trzeba. jedyna rzecz ktora moga mi zakwestionować to min. 1 rok za granica. (na 12 ostatnich miesiecy tylko 2 bylem w usa!?). Nie wiem czy na podstawie paszportu wiedza ile i gdzie bylem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
domtrader Posted April 21, 2010 Author Report Share Posted April 21, 2010 proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
jan sprawiedliwy Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 Przykro mi . SPRAWDZILEM. Pobyt trzeba udokumentowac.Sprawdzaja dokladnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domtrader Posted April 22, 2010 Author Report Share Posted April 22, 2010 proszę o kompetentną odpowiedź. Może ktoś miał podobną sytuacje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksander Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 Witam wszystkich,Sytuacja wyjściowa jest taka: Mam GC. Za miesiąc/dwa bede wysylał sam. na mienie przesiedlencze bo mija okres 6 miesiecy. Jaką procedure musze przejsc w polsce. Mam rachunki ze stanow (telefon, internet, konto bankowe). Jednak z przyczyn osobisto - rodzinnych w ostatnim roku 10 miesiecy spedzilem w polsce, a tylko 2 miesiące w USA. Wiem że jest wymóg stałego zamieszkiwania (może być z przerwami) w usa jesli chce sie kwalifilowac na mienie. Czy w zwiazku z tym nie bede mial problemow w UC? Czy na podstawie paszportu, GC nasz UC jest w stanie stwierdzic ile bylem w usa a ile w polsce i mogą nie zakwalifikować mnie do mienia i przywala clo,akcze i vat? Mial ktos podobna sytuacje? pozdrawiam Jeżeli masz kwity ,że tam byleś cały rok (rachunki ,wyciągi z konta) to UC nie ma prawa tego kwestionować ,jest problem inny jeżeli w tym czasie jesteś zameldowany w Polsce mogą byż problemy.No bo albo tam mieszkasz albo w Posce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksander Posted August 31, 2010 Report Share Posted August 31, 2010 Witam wszystkich,Sytuacja wyjściowa jest taka: Mam GC. Za miesiąc/dwa bede wysylał sam. na mienie przesiedlencze bo mija okres 6 miesiecy. Jaką procedure musze przejsc w polsce. Mam rachunki ze stanow (telefon, internet, konto bankowe). Jednak z przyczyn osobisto - rodzinnych w ostatnim roku 10 miesiecy spedzilem w polsce, a tylko 2 miesiące w USA. Wiem że jest wymóg stałego zamieszkiwania (może być z przerwami) w usa jesli chce sie kwalifilowac na mienie. Czy w zwiazku z tym nie bede mial problemow w UC? Czy na podstawie paszportu, GC nasz UC jest w stanie stwierdzic ile bylem w usa a ile w polsce i mogą nie zakwalifikować mnie do mienia i przywala clo,akcze i vat? Mial ktos podobna sytuacje? pozdrawiam Jeżeli masz GC to w paszporcie masz wbijane tylko datę wjazdu do USA .Daty wyjazdu nie ma.Sprawdź w swoim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.