montek Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 witam, mam kilka pytan: -czy sa jakies terminy jakie trzeba odczekac od otrzymania GC do pierwszego wyjazdu poza granice USA? tzn. czy po otrzymaniu GC moge od razu leciec do Polski na miesiac i wrocic? -czy jest okreslona przepisami czestotliwosc wylotow poza granice? znam warunek, ze trzeba byc ponad polowe czasu w USA do termiu starania sie o obywatelstwo, ale chodzi mi o przypadek, ze np wylatuje do Polski na dwa tygodnie, wracam do USA i po miesiacu od powrotu do USA chce znow leciec np na tydzien do Polski? (pytanie czysto teoretyczne choc moze sie taki przypadek zdarzyc) -i mam pytanie co do wyjazdow posiadaczy dwoch paszportow. gdy zona posiadala tylko amerykanski paszport, do Polski mogla przyjechac tylko na 3 miesiace i czestotliwosc latania miala ograniczona chyba przez prawo (nie wiem dokladnie co i jak :/). jak wyglada sytuacja w przypadku posiadania dwoch paszportow? bedzie mozna bez problemu latac w obie strony dowolnie czesto? czy nie jest tak, ze jak ktos leci z dwoma paszportami to jeden moga zabrac? znajoma miala ponoc ogromne problemy jak zauwazyli w immigration, ze posiada dwa paszporty (w tym jeden amerykanski) i brali ja na rozmowe...ale na ile to prawda to nie wiem bo niestety nie znam szczegolow z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 witaj po otrzymaniu GC mozesz juz na 2 dzien leciec do Polski na 1-2 tygodnie lub tez dluzej ale pod warunkiem ze nie bedziesz latac do USA na pare dni a po za USA bedziesz dluzej no ale o tym chyba wiesz takie latanie czeste i na krotkie okresy czasy jest kosztowne ale jesli Cie na takie cos stac to Twoja sprawa,pamietaj tez ze musisz miec cos w USA,placic podatki Nie ma ograniczen przez prawo ile moze sobie latac ktos kto ma paszport amerykanski,,jedynie zalezy od urzednika na lotnisku-granicy czy taka osobe wpusci,,taki ktos kto ma paszport amerykanski moze wyjechac np do Niemiec na 1 dzien i wrocic i bedzie miec nastepne 3 miesiecy nawet bez kontroli,wazne aby miec rachunek ze sie bylo tam na kawie,piwie ,zakupy sie zrobilo widzisz jak nie znasz szczegolow to trudno cos powiedziec wiecej co bylo i jak ale jak wlatujesz na polskim paszporcie mozesz byc w Polsce bezograniczen ,,zapytaj sie w strazy granicznej o ta sprawe Link to comment Share on other sites More sharing options...
montek Posted April 19, 2010 Author Report Share Posted April 19, 2010 dzieki serdeczne za szybka odpowiedz! oczywiscie nie stac mnie na czeste latanie i nawet nie planuje takiego, ale jak zaznaczylem pytanie bylo czysto teoretyczne . Dzieki raz jeszcze i pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.