Skocz do zawartości

Prawo Jazdy A I94

MilenaV

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeszukiwalam forum ale nic na ten temat nie umiem znalesc.

Jestem w trakcie AOS moje I94 byo wazne do wczoraj.W zeszlym tygodniu bylam w DMV i odmowiono mi zdawania kursu gdyz pani w okienku powiedziala ze I94 musi byc wazne przez 90 dni i do czasu Green Card nic nie moge zrobic.Nie mam miedzynarodowego prawa jazdy tylko Polskie.

Czy to znaczy ze faktycznie musze czekac kolejne kilka miesiecy?

W innym DMV pani mi powiedziala ze ja juz nie jestem narzeczona tylko zona i moja wiza jest juz nie wazne i musze czekac na Green Card

Czy ktos wie cos na ten temat?

Jestem w NJ

• Odpowiedzi 26
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

takie sa realia tego

Mozesz oczywiscie udac sie do Nowego Meksyku i tam cos zrobic ale moze byc tak ze spotkasz takie osoby ze bedziesz tego zalowac ze masz prawko z NW

I teraz niech ktos idzie do urzedu komunikacji i pogada z urzednikiem czy da sie zalatwic prawko miedzynarodowe jak Cie nie ma na miejscu ale wtedy bys musiala przeslac komus prawko ...

Moze jak dostaniesz SSN to cos wyjdzie z tego..

Napisano

SSN juz mam na nowe nazwisko i niestety to nic nie pomoglo.

Nie moge w to uwierzyc ze chca zeby I94 bylo wazne przez 90 dni.To znaczy ze w dniu przylotu musialabym isc zdac egzamin a wtedy nie mialabym SSN.

Jeden przepis wyklucza drugi. Ehh

Napisano

Nicka niby racja ze tak moze zrobic ale jak wezmie adres,rachunek bankowy ktory moze byc potrzebny do okazania

chyba ze ktos pomoze i bedzie na tyle dobry ze adres bedzie dobry jak inne sprawy :)

Napisano

Jesli jestes w trakcie AOS to zapewne wyslalas dokumenty do USCIS i otrzymalas od nich forme I-797 ''Notice of Action" - z ta forma bez problemu zrobisz sobie Prawo Jazdy na okres roku od daty wydania dokumentu... W Virginia DMV maja ksiazeczke informacyjna od USCIS z opisem kazdego dokumentu, ktory upowaznia do wyrobienia, przedluzenia Prawa Jazdy i wlasnie miedzy innymi I-797 uprawnia na rok czasu;

Swego czasu wlasnie z forma I-797 przedluzalem sobie Prawko, pytano mnie sie o I-94 ale zawsze pokazywalem ten dokument i nigdy nie bylo problemu...

Napisano
fakt tych dokumentow troche jest aby okazac w biurze DMV ...

trzeba zdobyc 6 pkt

a tutaj pisze takie cos o NJ:

Valid I-94 stamped "Refugee," "Parolee," "Asylee" or "Notice of Action" (Form I-797 approved petition) by INS or USCIS

http://www.state.nj.us/mvc/Licenses/Docume...mary_nonusa.htm

http://www.state.nj.us/mvc/Licenses/6PointID.htm

http://www.state.nj.us/mvc/

Witam po dluzszej przerwie :)

co do tematu : ja uzbieralam jakies 13 punktow i pani urzedniczka powiedziala mi, ze nie moge dostac ani prawa jazdy, ani zadnego innego ID dopoki nie dostane zielonej karty. Nie wierzylismy z mezem, co ona mowi, w koncu mialam tyle punktow ile trzeba. Pozniej pani dodala, ze musze miec paszport w nowym nazwisku, zeby moc dostac jakiekolwiek ID, no i jeszcze mi powiedziala, ze moj Social Security jest nie wazny W OGOLE bo jest na nim napisane "Valid FOR WORK with employement authorization" i musze miec wlasnie ta karte z pozwoleniem, zeby moj Social Security byl wazny, bo idac jej mysleniem, to to co ja mama to zwykla karteczka nieprzydatna do niczego. Po prostu niedowierzalam.

Pojechalismy do drugiego DMV w okolicy i wszystko poszlo jak z platka, poza jednym malym ale. Jak wklepywali moje dane do bazy danych, to wyskoczylo im, ze musze zmienic nazwisko na SS. No to pojechalismy zmienic nazwisko na SS. Okazalo sie, ze nie moge bo moje I-94 wygasalo w przeciagu 2 tygodni. Coz, nasza wina, ze czekalismy ze zmiana nazwiska tak dlugo. No, ale powiedziano mi, ze wystarczy przyjsc z pozwoleniem o prace i zmienia nazwisko, wiec jak tylko je dostane to rusze je zmienic.

I co do tego Notice of action, w moim przypadku okazalo sie nic nie warte. Mi mowili, ze musze miec cos rodzaju iID, ze NOA w moim przypadku nic nie da. Po tym to juz w ogole nie wiedzialam, po co wiec daja te wszytskie dokumenty na liste do tych calych 6 punktow.

Sprobuj odwiedzic inne DMV bo co urzednik to inna opinia. Jeden powie nie ma mowy, drugi, "ok, widze, ze masz wszytskie potrzebne dokumenty".

PS: tez jestem w NJ.

Napisano

"Valid FOR WORK with employement authorization" i musze miec wlasnie ta karte z pozwoleniem, zeby moj Social Security byl wazny, bo idac jej mysleniem, to to co ja mama to zwykla karteczka nieprzydatna do niczego

do pracy to fakt ten numer nie jest wazny bez pozwolenia lub GC ...ale do innych celow powinien byc wazny ale to pisze ze powinien bo jak widac co urzednik to inna sprawa,,moze mieli za duzo takich z takimi numerami ze byli moze legalnie a byli nielegalnie...

Nie ktore osoby drukuja sobie nowe karty bez tego napisu,,,

Napisano

Social security jest przyznawany raz na cale zycie i nikt nie powinien kwestionowac tego co jest napisane na kartce. Znam naturalizowanych obywateli, ktorzy nadal posluguja sie karta z adnotacja i nie jest to sprzeczne z jakimkolwiek prawem.

Sly - nie jestem pewna co masz na mysli piszac ze niektorzy sobie drukuja karty bez napisu?? Mam nadzieje, ze nie sami. Karte bez napisu mozna wyrobic w urzedzie SSA po uzyskaniu zielonej karty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...