AnnaBC Napisano 12 Maja 2010 Zgłoś Napisano 12 Maja 2010 Witam, mam nadzieje, ze ktos bedzie w stanie mi pomoc. Obecine staram sie o wize narzeczenska. potrzebne mi jest zaswiadczenie o niekaralnosci... to z Polski nie powinno byc problemem ale na nieszczescie okazuje sie ze powinnam przedlozyc zaswiadczenia z kazdego panstwa w ktorym przebywalam duzej niz 6 miesiecy... ja spedzilam na wymiane studenckiej w Grecji rok. Czy ktos wie jak mozna ubiegac sie o takie zaswiadczenie z innego panstwa niz Polska? czy ktos to kiedys robil? ja od 2 lat nie bylam w Grecji i nie wyobrazam sobie zeby leciec tam tylko po to zaswiadczenie z gory dzieki za info Ania
sly6 Napisano 12 Maja 2010 Zgłoś Napisano 12 Maja 2010 z tego wynika ze musisz sie zwrocic z tym do Ambasady Grecji ..strona Ambasady Grecji w Polsce: http://www.greece.pl/polski/frleft.htm na tej stronie mozna sobie wyrac Panstwo skad chcemy miec takie zaswiadczenie,zaswiadczenia rozne,podam ja jeszcze raz nizej http://travel.state..../fees_3272.html
AnnaBC Napisano 12 Maja 2010 Autor Zgłoś Napisano 12 Maja 2010 dzieki za info. Napisalam juz do ambasady. dam znac gdy cos otrzymam
sly6 Napisano 12 Maja 2010 Zgłoś Napisano 12 Maja 2010 jak dlugo nie dostaniesz odpowiedzi to dzwon do nich
AnnaBC Napisano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2010 jak dlugo nie dostaniesz odpowiedzi to dzwon do nich Hej, tak jak obiecałam maly update w mojej sprawie: poniewaz przez rok przebywałam w Grecji potrzebne mi było zaświadzczenie o niekaralsoci z tego Państwa. napisalam do ambasady Greckiej w Warszawie: Dear Sir/Madam, Could you be so kind and give me more information on the Police certificates ("ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ")? Currently I am trying to get USA visa and I received an information that I must submit a police certificate from the police authorities of each locality of the country I have resided for at least six month since age 16. I spend one year in Greece on my scholarship. Could I receive the Police certificate from your Embassy? If yes could you be so kind and explain to me how I can get this document? I am not planning in the near future any trip to Greece and I am afraid this is the only way how I can get it. Hope you will be able to help me. Some background: Applicants aged 16 years or over must submit a police certificate from the police authorities of each locality of the country of the applicant's nationality or current residence where the applicant has resided for at least six months since age 16. Police certificates are also required from all other countries where the applicant has resided for at least one year. […] Police certificates must cover the entire period of the applicant's residence in any area. A certificate issued by the police authorities where you now reside must be of recent date when presented to the consular officer. i otrzymalam ponizsza odpowiedz: Dear Mrs, You should provide a Penal Certificate for General Purposes issued by the Greek Ministry of Justice. You (or a representative designated to act on your behalf) should apply in person to: Ministry of Justice Division of Criminal Records Mesogion 96 11527 Athens Alternatively, you should apply in person, with your passport, Monday, Wednesday and Friday from 10:00 – 13:30, through our Consular Office (waiting 40 days). Regards Consular Office – Embassy of Greece Po otrzymaniu powyzszej wiadomosci udalam sie do Ambasady Greckiej z dowodem osobistym i paszportem. Pan konsul (ambasada to mala i calkiem inna od tej amerykanskiej) wypelnil za mnie druczek (po grecku) i poinformowal mnie iz czas oczekiwania na zaswiadczenie to od 1 do 2 miesiecy (ja czekalam 1.5). Mam nadzieje ze te informacje przydadza sie komus w przyszlosci Pozdrawiam, Ania
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.